Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie projektu powyżej 1 mln euro.

Napisany przez JulianBauer
Szanowne Forum,

Nazywam się Julian Bauer i pochodzę z Badenii-Wirtembergii.

Posiadamy już kilka nieruchomości inwestycyjnych (częściowo z kredytem, częściowo bez). Jedna nieruchomość jest obecnie na sprzedaż.

Z kapitałem chcemy sfinansować większy projekt (najchętniej Dom wielorodzinny). Ponieważ dotychczasowe nieruchomości zawsze były kupowane przez banki, finansowanie (Kapitał własny > 30-35%, a więc również bez prywatnej odpowiedzialności w formie spółki z o.o.) nie stanowiło problemu. Teraz jednak zainteresowanie budzą inne nieruchomości, szczególnie te bardzo duże, gdzie wkład własny wynosiłby od 10 do 20%. Czy istnieją banki lub banki zastawowe, które finansują dobre obiekty z takim kapitałem własnym, a dodatkowo bez prywatnej odpowiedzialności, czyli non-recourse? Obiekty mają zwrot z inwestycji wynoszący od 8 do 10%. Żadne budynki wielorodzinne.
Kto ma doświadczenie w tej dziedzinie? Czy byłby gotów zapłacić za informacje lub pozyskanie kontaktu?

Dziękuję bardzo

Julian Bauer

Napisany przez 6Bankkaufmann
kredyty nierecyrkulacyjne, gdzie pożyczkobiorcą jest spółka z ograniczoną odpowiedzialnością (która jest także właścicielem w księdze wieczystej), są mi znane przy wkładzie własnym wynoszącym od 30 do 35% lub więcej. Jeśli w grę wchodzi „niewiele” kapitału własnego, znacznie zwiększa to ryzyko dla finansującego banku. Miałem 5 lat doświadczenia jako pracownik wewnętrzny w jednym banku w Stuttgarcie i chciałbym doradzić, że to zależy od indywidualnego przypadku. Istotne jest także to, w jaki sposób zbudowany jest majątek trwały dotychczasowej aktywnej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. Czasem istnieje możliwość.

Napisany przez Perini
To zależy od wyceny nieruchomości i zdolności kredytowej kupującego. Mam kontakty z bankami.

Napisany przez JulianBauer
@ Perini: To brzmi bardzo dobrze.

Jaki byłby najlepszy sposób postępowania w tym przypadku? Chcielibyśmy zapłacić za poradę. Czy ktoś ma doświadczenie w podobnych projektach finansowania?

Dziękuję

Julian Bauer

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Julian Bauer, to było we wrześniu 2015 roku. Od dwóch tygodni zaszły zmiany w przepisach dotyczących kredytów mieszkaniowych.
Ogólnie rzecz biorąc, obecnie sytuacja w sektorze bankowym nie jest taka sama jak jeszcze kilka lat temu.
Powszechnie panuje przekonanie, że ktoś bez wkładu własnego może kupić kamienicę mieszkalną z kosztami pobocznymi, jeśli czynsz pokryje raty kredytowe.
@Julian Bauer, kto jest planowanym kredytobiorcą? Jakie ma majątki? Jakie ma istniejące długi?

Napisany przez Perini
Dzień dobry, jak słusznie zauważył kolega Vinzenz Hillermann, od 21.03.2016 roku mamy nowe zasady gry. Finansowanie na poziomie 80%, 90% jest dość dobrym rozwiązaniem, jeśli zdolność kredytowa jest dobra. Finansowanie na poziomie 100% jest praktycznie niemożliwe nawet w lokalnych bankach, ponieważ banki muszą przeprowadzać zupełnie inne badania. Bez dokładnych informacji nie można udzielać zdalnych diagnoz. Proszę się po prostu skontaktować. Czasami rozmowa przez 10 minut pomaga.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata