Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Odwołanie w przypadku spłaconego kredytu

Napisany przez glamau
Cześć,
w zeszłym roku spłaciłem kredyt samochodowy.
Kilka miesięcy temu dowiedziałem się, że wiele pouczeń o odstąpieniu od umowy jest wadliwych, więc porównałem pouczenie z listopada 2002 roku z standardowym pouczeniem legislacyjnym, które zostało wprowadzone po raz pierwszy w 2002 roku, i zauważyłem wiele różnic.

Poprosiłem więc bank o odwrócenie transakcji w związku z błędnym pouczeniem o odstąpieniu, wskazałem także na powiązaną transakcję (kredyt był związany z ubezpieczeniem kredytu) i następnie, w tym roku, złożyłem pisemne odstąpienie.

Teraz bank odmawia odwrócenia transakcji

ponieważ według ich interpretacji odstąpienie nie wchodzi w grę przy w pełni spłaconym kredycie
bez zastrzeżenia odstąpienia przez kredytobiorcę.

Nie dokonałem tego wymaganego odstąpienia.

Nie rozumiem tych ostatnich zdań banku, czy moje pisemne odstąpienie było za późno, czy co powinienem był zrobić?

Kto może mi pomóc?

Dziękuję.

Napisany przez katalog49
https://www.anwalt.de/rechtstipps/wid...ng_061104.html

Należy jednak zwrócić uwagę na ogólną zasadę prawną przedawnienia, która uniemożliwia odwołanie, jeśli konsument, po upływie długiego czasu od złożenia oświadczenia o zawarciu umowy (np. 7 lat) oraz spłacie pożyczki (np. 5 lat), składa odwołanie.

Napisany przez glamau
Hej,

dziękuję za odpowiedź.

Terminy, o których mówisz, nie były mi znane.

Jak już wspomniałem, kredyt pochodził z 2002 roku i trwał do marca 2014 roku, kiedy to dokonano ostatniej spłaty. Zatem minęło tylko półtora roku od ostatniej spłaty.

Informacja o błędnej informacji o odstąpieniu od umowy została przekazana pod koniec 2014 roku i na początku 2015 roku. Pismo z odstąpieniem zostało wysłane dopiero w 2015 roku.

Przeczytałem też o zjawisku przedawnienia; stwierdza się, że zgodnie z ustawodawstwem istnieje tzw. wieczne prawo do odstąpienia w przypadku niewłaściwego pouczenia. Przeczytałem również o orzeczeniach dotyczących już spłaconych kredytów, niestety brakuje jak dotąd decyzji najwyższej instancji. Nie mam pojęcia, co mam teraz zrobić.

Dziękuję za pomoc.

Napisany przez 2RAM
Wyszukaj prawnika (strona Finanztest).

To, co napisał Ci bank, to nonsens.
Możesz również bez problemu odwołać już spłacony kredyt, a bank musi to cofnąć. Zazwyczaj jednak robi to dopiero wtedy, gdy sąd nakazuje.

Wciąż masz wszystkie możliwości!

Czy masz ubezpieczenie ochrony prawnej?

Napisany przez Stefan1

Szukaj dobrego prawnika (strona Finanztest).

To, co napisał Ci bank, to głupoty.
Możesz również spokojnie odwołać już spłacony kredyt, a bank musi go zwrócić. Zazwyczaj robią to dopiero wtedy, gdy są do tego zmuszone przez sąd.

Wciąż masz wszystkie możliwości otwarte!

Czy masz ubezpieczenie ochrony prawnej?

W pełni zgadzam się z RAM-em.
Znajdź dobrego doradcę, masz jeszcze możliwości.
Powinieneś mieć ubezpieczenie ochrony prawnej.

Napisany przez glamau
Cześć,
dziękuję za Wasze informacje.
Niestety nie mam ubezpieczenia ochrony prawnej.
Z tego, co udało mi się znaleźć w internecie, istnieje wiele decyzji w tej sprawie, zgodnie z którymi kredyt można odwołać nawet po spłaceniu, ale na razie nie ma wyroku Sądu Najwyższego w tej sprawie.
Niejasny dla mnie jest fragment odwołanie nie wchodzi w grę - jeśli umowa została całkowicie spłacona bez zastrzeżenia sobie odwołania przez kredytobiorcę.
Nie zgłosiłem takiego odwołania.
Po zauważeniu błędu w pouczeniu o odwołaniu, wskazałem na błędy w pouczeniu oraz na decyzje sądowe, a następnie odwołałem się nieformalnie.
Czy popełniłem tutaj błąd?

Dziękuję za pomoc.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata