Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy warto rozważyć plan oszczędnościowy Riester na celu spłaty długów?

Napisany przez Martin79HN
Cześć,

moja żona i ja planujemy w przyszłości oszczędzać w funduszu Riester.

Moim celem jest spłacenie kredytu na nasze mieszkanie w ciągu 10 lat, maksymalnie 15 lat. (Złożenie wniosku i spłacenie niewielkiej kwoty kredytu nie wpływające na otrzymywaną premię)
Wpłata jednak tylko 4% poprzedniego rocznego dochodu brutto pomniejszonego o premię? (154€)
Jestem elastyczny, czy chcemy spłacić kredyt po 10 czy 15 latach.

Moja żona dąży do tego, aby przed emeryturą całkowicie spłacić kredyt (mieszkanie) lub otrzymywać miesięczne renty.
Dla niej korzyścią jest to, że otrzymuje 154€ premii + 3 x 300€ dla naszych dzieci!

Chce ona wpłacać tylko tyle, ile potrzeba, aby otrzymać premię. W 2014 roku np. nie miała ona dochodu. Dlatego myślę, że w 2015 roku wystarczyłoby 60€ wpłaty od niej! W 2015 roku miała dochód 10.000€, więc 4% to 400€ pomniejszone o premie 154€ + 300€ + 300€ + 300€ = brak wpłaty, minimalna roczna kwota zadaniowa wynosząca co najmniej 60€. (Czy obliczenia na 2016 rok są poprawne?)

Obydwoje mamy produkt od fairr ETFs z wysoką zawartością akcji.

Podczas rozliczenia podatkowego prawdopodobnie nie będziemy mogli odliczyć kosztów Riester, ponieważ otrzymujemy więcej premii. Czy jednak trzeba to jakoś zgłosić, aby otrzymać premie?

A może wniosek o premię składa się w innym miejscu?

Czekam na informacje zwrotne.

Pozdrowienia

Martin

Re: Czy warto rozważyć plan oszczędnościowy Riester na celu spłaty długów?

Napisany przez verschaukelt
Zazwyczaj wraz z dokumentami wniosku otrzymują Państwo również wniosek o dodatki, który uprawnia firmę do złożenia wniosku o dodatki w Państwa imieniu (długoterminowy wniosek o dodatki). W przeciwnym razie otrzymują Państwo corocznie formularz, w którym sprawdzają Państwo poprawność danych, ewentualnie uzupełniają lub zmieniają, a następnie odsyłają go z powrotem do firmy. Otrzymają Państwo również corocznie informację na temat umowy, w której uwzględnione są udzielone dodatki. Jeśli udzielone dodatki są niższe niż oczekiwane, należy to sprawdzić.
Państwa strona w odniesieniu do dodatków jest w porządku. Należy pamiętać, że regularnie należy sprawdzać, czy cel oszczędzania nadal jest osiągany, ze względu na ewentualne zmniejszenie dodatków dla dzieci lub zwiększenie dochodów. Jeśli chcą Państwo oszczędzać więcej ze własnego wkładu, mogą Państwo ubiegać się o dodatki dla dzieci jako pracownik - Pańska żona otrzymuje już minimalny wkład przy niskim dochodzie. Pieniądze, które można zaoszczędzić na własnym wkładzie, można lepiej ulokować niż w Riestera, co pozwoli na lepsze zabezpieczenie emerytalne Pani żony. W przypadku Riestera otrzymuje ona jedynie kieszonkowe...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata