Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Spadek kursu! Które akcje teraz są okazją?

Napisany przez domrepp
Cześć wszystkim,

pewnie niejednemu z Was nie umykały ostatnie wzloty i upadki na giełdach. Osobiście uważam, że to bardzo ekscytujące, co obecnie tam się dzieje, i widzę pewne okazje do zdobycia mocno przecenionych poszczególnych instrumentów finansowych oraz budowania pierwszych pozycji. Podobnie jak wielu z Was, jestem zwolennikiem szeroko pojętych instrumentów typu ETF, które w obecnych czasach wydają się być mniej podatne na wahania niż poszczególne akcje, i staram się je systematycznie poszerzać poprzez program oszczędnościowy. To właśnie w tym widzę obecnie szansę! Poszczególne akcje, niezależnie od tego, czy są wielkie czy małe, z USA czy Europy, straciły w ciągu ostatnich tygodni od 30 do 60% swojej wartości od ostatnich szczytów.

Teraz moje pytanie, a być może ktoś z Was ma podobne myśli: Co sądzicie, czy teraz warto inwestować w poszczególne akcje i jeśli tak, to w które konkretnie?

Byłbym bardzo zainteresowany wymianą poglądów i uzasadnień dotyczących poszczególnych punktów widzenia.

Napisany przez brainy
M.E. DAX jeszcze trochę spadnie. Przez długi czas szedł tylko w górę. Nie sądzę, żeby poszczególne akcje mogły uciec przed tą falą.

W Grecji powinno już iść tylko w górę, prawda? ETF = LYX0BF

Napisany przez domrepp
O właśnie! Zakładam również, że indeks DAX będzie się jeszcze bardziej obniżał, pomimo na przykład wzrostu wskaźnika Ifo. Wydaje się, że branża samochodowa pociąga wszystko na dół. Dlatego zastanawiałem się nad inwestowaniem w pojedyncze spółki, ponieważ nie mogą się one od tego wyłączyć.

Czy ty naprawdę inwestujesz w ETFy??? Ale fakt, niżej już prawie nie może spaść...

Napisany przez brainy
Okej.

Ale sprzedałem już wszystko za 2 EUR.

Napisany przez domrepp
Nieźle. Czysta gra...

Napisany przez brainy
giełda to zazwyczaj gra, ponieważ jako akcjonariusz nie masz nic do powiedzenia / niczego do określenia. Czy byłeś kiedyś na walnym zgromadzeniu? W przypadku akcji chodzi tylko o znalezienie kogoś głupiego, kto zapłaci więcej za akcję niż sam zapłaciłeś. Ponieważ przemysł samochodowy jest istotną przyczyną dobrobytu w Niemczech, sytuacja w Niemczech nie wygląda obecnie dobrze. W Ameryce grozi podwyżka stóp procentowych... Więc wyjdź z tego.

Napisany przez domrepp
To już dobrze. Jednak widzę jeszcze jedną różnicę między pakietem akcji z Grecji a tradycyjnymi niemieckimi akcjami, które ostatnio mocno ucierpiały.

Nie, niestety jeszcze nie byłem.

Ale ja również ryzykuję, na przykład akcjami z branży górniczej. Prawie nie ma branż, które byłyby tak mocno nadwerężone.

Co sądzisz, powinniśmy wyjść z ziemniaków!?!? Wyjść z akcji czy strzelać prochem??

Napisany przez brainy
M.E. wycofaj się z akcji. Aktualnie mamy do czynienia z nożem, który opada i do którego sięgamy.

Jeśli VW znalazło by rozwiązanie dla ich problemu technicznego w ostatnich latach, zainstalowaliby tę nową oprogramowanie podczas inspekcji. Więc wszystkie silniki Diesla powinny być wycofane i zezłomowane. Oczywiście nie zostanie to zrobione, ponieważ kraj związkowy Dolna Saksonia jest zaangażowany w tę sprawę. każdy dla siebie, ...

Napisany przez domrepp
Mhh... nie widziałbym tego aż tak skrajnie. Chociaż z twoją ostatnią myślą masz rację.
Myślę raczej, że wkrótce pojawią się świetne okazje, także w przypadku VW. VW nie zniknie z rynku, nawet nazwałbym go systemowo istotnym. Może to być tylko wierzchołek góry lodowej, ale jeśli akcje spadną poniżej 100 EUR, uważam je za dobrą okazję na długoterminową inwestycję. Podobnie jest z innymi producentami samochodów i dostawcami (Hella, Dürr, ...) - skoro już jesteśmy przy branży.

Napisany przez Cici

Myślę raczej, że wkrótce pojawią się świetne okazje, również w przypadku VW.

Pytanie brzmi tylko kiedy. Patrząc na długoterminowy wykres, w porównaniu z historią, jest jeszcze trochę przestrzeni do spadku. Cena poniżej 100 euro nie byłaby dla mnie powodem do zakupu, poniżej 70 euro sprawa byłaby już znacznie bardziej interesująca. Moim zdaniem teraz trzeba poczekać, jak bardzo polityka wtrąci się w tę sprawę, ponieważ cały problem mógłby zostać zbędnie przeciągnięty.

Ale abstrahując od VW, byki trzymają się teraz od ponad 6 lat. Właściwie to powinna już nastąpić coś więcej niż tylko korekta. Dlatego obecnie skłaniam się raczej ku pozostawieniu proszku na sucho. Jeśli chodzi o akcje pojedynczych spółek, obecnie widzę bardzo, bardzo niewielu potencjalnie interesujących graczy. VW, jak powiedziałem, (jeszcze) nie należy do nich.

Napisany przez domrepp
Oczywiście, obecnie niepewność jest nadal zbyt duża. Wciąż pozostaje wiele decyzji i zmiennych. Sam to powiedziałeś, polityka na przykład! W jakim stopniu Amerykanie chcą, aby VW cierpiał, czy ryzykując miejsca pracy w swoim kraju, chcą ewentualnie zapewnić korzyści swojemu krajowemu przemysłowi samochodowemu, jak surowo nasz rząd lub rządy europejskie zajmują się tą sprawą, ile i które samochody faktycznie są dotknięte na całym świecie itp. itd.! Czy teraz wchodzić przy 70, 80 czy 90 euro, to mimo wszystko uważam, że na tym poziomie wejście nie jest błędem. Tylko że i tak nigdy nie złapiesz absolutnego dna.

Mmh... Widzę już niektóre akcje, które straciły 50% lub więcej od swojego szczytu i które znów stają się interesujące. Fundamentalne dane niemieckiej gospodarki nie są tak złe, jak mogłyby sugerować niektóre kursy akcji. Różne wskaźniki (ifo, konsumenci,..) wyglądają całkiem pozytywnie. Poza tym nie wierzę, że WSZYSTKIE przedsiębiorstwa będą dotknięte przez kryzys w branży motoryzacyjnej, wiele, ale nie wszystkie...

Zobaczymy, to jest emocjonujące.

Napisany przez brainy
Tylko dlatego, że coś jest dostępne za połowę ceny, nie oznacza, że od razu trzeba zwariować. To tak, jak w środy w Aldi.

Mój wskaźnik to VIX (https://vixcentral.com/). Dla mnie to wyraźny sygnał zawiasów (=spadające kursy).

Na stronie VIX można cofnąć czas i przejrzeć przeszłość, na przykład przed kilkoma krachami, i tak się nauczyć.

Napisany przez domrepp
Każdy ma swoje zdanie. No, nie odchodź od obiegu.

Napisany przez brainy
Być może znajdziesz trochę pozytywniejsze spojrzenie na sprawy na stronie https://www.mr-market.de/.

Napisany przez domrepp
Brainy, liczyłem po prostu na rzeczową wymianę poglądów w tym, jak mi się wydaje, interesującym czasie na giełdzie po otwarciu tego wątku. To, że dochodzi do różnych opinii / postrzegań, wynika z natury rzeczy.

Napisany przez Settlement
Siemens dzisiaj bardzo silny, pomimo spadku DAX o -1,21%

Napisany przez Nettoberater
Dlaczego uprawiać pokera, skoro można to zrobić inaczej!

Istnieje wielu menedżerów funduszy, którzy starają się pokonać swój indeks.

Starają się oni dokładnie to samo co Ty, tylko z dużo większą wiedzą z zakresu tła!

Czy im się udaje? Niestety, tylko około 10-15%

A potem są jeszcze koszty. Opłata TER oraz dodatkowe koszty transakcyjne (między 0,5% a 3%) i opłata za wyniki.
Nawiasem mówiąc, koszty transakcyjne wynoszą 0,884%, gdy fundusz zostanie całkowicie zmieniony raz.

Dlaczego więc nie zainwestować w ETF?
Chociaż banki tego nie oferują, ponieważ na tym nie zarabiają albo zarabiają niewiele, to dobrze.

Wiele inwestorów nie osiąga rentowności na rynku światowym z powodu kosztów i złego na czasie inwestowania.

Naukowo udowodniono, że dywersyfikacja obniża ryzyko (Markowitz - laureat Nagrody Nobla 1990), ryzyko i wyniki są nierozłącznie związane (Miller - laureat Nagrody Nobla 1990 - nowoczesna teoria portfela) oraz wycenione według wartości globalnego uniwersum to optymalne portfolio (Sharpe - laureat Nagrody Nobla 1990).

Dlaczego miałoby się próbować inaczej, skoro naukowo już udowodniono!?!

Teraz, jeśli również postawi się według obliczeń historycznych na małe spółki (small caps) oraz wartościowe spółki (value), to posiada się dokładnie te wartości, które dotychczas najlpeiej się spisały.

Oczywiście należy również wziąć pod uwagę zmienność (fluktuacje cen) jako ryzyko.

Wielu zna tu tylko inwestycje bezpośrednie, które podlegają opodatkowaniu podatkiem od zysków kapitałowych.
Jeśli planowane jest inwestowanie przez ponad 12 lat i osiągnięcie co najmniej wieku emerytalnego w wysokości 62 lat, warto rozważyć również możliwość wykorzystania ubezpieczenia (metoda opodatkowania połowicze).

Tak zwane polisy brutto (z prowizjami i dodatkowymi kosztami) nie nadają się do tego celu, ponieważ koszty ograniczają zyski!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata