Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Oświadczenie o odstąpieniu od umowy kredytu samochodowego jest wadliwe

Napisany przez glamau
Cześć,
w 2006 roku sfinansowałem samochód.
Finansowanie zostało zakończone w 2011 roku po zakupie nowego pojazdu.
Na początku roku zauważyłem, że pouczenie o odstąpieniu od umowy z 2006 roku odpowiada tylko częściowo wymaganiom praw.

Bank umieścił pod pouczeniem zdanie:
niniejsze pouczenie o odstąpieniu od umowy obowiązuje tylko dla kredytobiorcy będącego konsumentem w rozumieniu §13 BGB. Jeśli kredytobiorcą jest przedsiębiorca, nie przysługuje mu prawo do odstąpienia.
To zdanie nie znajduje się w standardowym wzorze pouczenia.

Dodatkowo, w sekcji dotyczącej konsekwencji odstąpienia, brakuje informacji o przedmiocie.

W przypadku kredytu samochodowego chodzi jednak o przedmiot, moim zdaniem informacja o przedmiocie powinna zostać uwzględniona.

W każdym razie złożyłem odstąpienie od umowy, wskazałem błędy i poprosiłem o rozwiązanie umowy.

Ponieważ kredyt był również związany z ubezpieczeniem RSV, zwróciłem uwagę na powiązane transakcje.

Bank poinformował, że uzna się, iż odstąpienie od dobrowolnego przystąpienia do RSV związanego z umową kredytu nie prowadzi do rozwiązania umowy kredytowej
oraz,
że nie ma obowiązku ustawowego stosowania standardowego pouczenia o odstąpieniu.
Mimo to bank wprowadził standardowe pouczenie i uważa je za spełniające wymogi ustawy.
Z tego wynika, że wszystkie terminy odstąpienia wygasły w momencie wydania pouczenia, co skutkuje odrzuceniem odstąpienia.
Ponadto, nastąpiła przedawnienie.

Czy ktoś może mi pomóc?
Dziękuję.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata