Re: Czy warto kupić połowę działki odziedziczonej nieruchomości? Wasze zdanie na ten temat.
Napisany przez Sparfuchs2015 -
- sob wrz 26, 2015 5:01 am
Dzień dobry,
w przyszłości stanie przede mną zadanie porozumienia się z bratem
w sprawie mieszkania własnościowego w dużym mieście z populacją powyżej 100,000 mieszkańców.
Udział spadkowy: 1/2 dla brata
Udział spadkowy: 1/2 dla mnie
Mieszkanie jest wolne od obciążeń i ma 13 lat.
Układ pomieszczeń: średni po remoncie
Wyposażenie: średnie
Izolacja: dobra
Technologia budynku: średnia
Winda: tak
Opłaty dodatkowe: standardowe
Trend cenowy w okolicy: lekko rosnący
Potrzeba remontu: 15,000-20,000€ (w tym: 10,000€ na zmianę układu pomieszczeń - usunięcie jednej nie nośnej ściany, postawienie jednej ściany)
Wysoka cena zakupu w przeszłości (aby skorzystać z amortyzacji Afa przy zużyciu)
Potencjalny czynsz: 600€ + 50€ za miejsce parkingowe w garażu miesięcznie (znalezienie najemcy w okolicy jest natychmiastowe!)
Opłaty administracyjne niewspółdzielone: ok. 50€ miesięcznie (rezerwy na zabezpieczenie)
Koszty ogrzewania, wody, opiekuna budynku itp.: ok. 150-200€ miesięcznie (pokrywane przez najemcę)
Powierzchnia: 90m²
Mój brat ma bardzo dobre dochody i chciałby sprzedać mi udział spadkowy za 10,000€-15,000€ poniżej wartości.
Dlatego spadkowe także nie podlegają opodatkowaniu podatkiem od nabycia nieruchomości z mojej strony.
Mieszkanie kosztowało 230,000€ w 2002 roku.
Wysokie koszty związane są z zmianą układu pomieszczeń
oraz bardzo dużym salonem z przyległymi pokojami.
W pomieszczeniu o standardowej wielkości wstawiona została nie nośna ściana (dwa mniejsze pokoje).
Wartość mieszkania w chwili obecnej wynosi 140,000-150,000€ (bez remontu, po remoncie wzrosną wartości!)
Podział spadkowy z bratem: udział 1/2 wart ok. 60,000€, mój udział pozostały
Być może jest możliwe zawarcie umowy ratalnej bez odsetek
z bratem 100 x raty po 600€ miesięcznie (jeszcze nie ustalone)
Jeśli mój brat zgodzi się, czy mogę przejąć własność
natychmiast w 100%? (Brat nie wpisze hipoteki!)
Można to uczynić za pomocą umowy spadkowej z notariuszem.
Zalety: Odsetki Afa całkowicie na mnie - 1/2 udział spadkowy i 1/2 udział kupny (bez wartości gruntu)
Zalety: Cały dochód z najmu na mnie
Zalety: Obiekt wolny od obciążeń, można później zastawić w razie potrzeby
Zalety: Czynsz najmu
Wady: Dług wobec brata 60,000€ (koszty remontu zostaną pokryte z własnych środków)
Wady: Potrzeba ok. pół roku zanim mieszkanie będzie można wynająć
Wady: Moja żona nie jest przekonana (finansowanie domu własnego trwa jeszcze wiele lat, finansowanie domu własnego z niskim obciążeniem i dużym wkładem własnym, niskie ryzyko odsetkowe domu własnego dopiero za 10-15 lat!)
Wady: Czas i nakłady pracy
Co byście zrobili?
Czy ktoś ma doświadczenie w dziedzinie podziału spadkowego
czy umowa pożyczki bez odsetek z bratem jest możliwa?
Kwoty będą rzeczywiście przekazywane poprzez przelewy!
Cieszę się na Waszą opinię.
Pozdrowienia
Sparfuchs2015
w przyszłości stanie przede mną zadanie porozumienia się z bratem
w sprawie mieszkania własnościowego w dużym mieście z populacją powyżej 100,000 mieszkańców.
Udział spadkowy: 1/2 dla brata
Udział spadkowy: 1/2 dla mnie
Mieszkanie jest wolne od obciążeń i ma 13 lat.
Układ pomieszczeń: średni po remoncie
Wyposażenie: średnie
Izolacja: dobra
Technologia budynku: średnia
Winda: tak
Opłaty dodatkowe: standardowe
Trend cenowy w okolicy: lekko rosnący
Potrzeba remontu: 15,000-20,000€ (w tym: 10,000€ na zmianę układu pomieszczeń - usunięcie jednej nie nośnej ściany, postawienie jednej ściany)
Wysoka cena zakupu w przeszłości (aby skorzystać z amortyzacji Afa przy zużyciu)
Potencjalny czynsz: 600€ + 50€ za miejsce parkingowe w garażu miesięcznie (znalezienie najemcy w okolicy jest natychmiastowe!)
Opłaty administracyjne niewspółdzielone: ok. 50€ miesięcznie (rezerwy na zabezpieczenie)
Koszty ogrzewania, wody, opiekuna budynku itp.: ok. 150-200€ miesięcznie (pokrywane przez najemcę)
Powierzchnia: 90m²
Mój brat ma bardzo dobre dochody i chciałby sprzedać mi udział spadkowy za 10,000€-15,000€ poniżej wartości.
Dlatego spadkowe także nie podlegają opodatkowaniu podatkiem od nabycia nieruchomości z mojej strony.
Mieszkanie kosztowało 230,000€ w 2002 roku.
Wysokie koszty związane są z zmianą układu pomieszczeń
oraz bardzo dużym salonem z przyległymi pokojami.
W pomieszczeniu o standardowej wielkości wstawiona została nie nośna ściana (dwa mniejsze pokoje).
Wartość mieszkania w chwili obecnej wynosi 140,000-150,000€ (bez remontu, po remoncie wzrosną wartości!)
Podział spadkowy z bratem: udział 1/2 wart ok. 60,000€, mój udział pozostały
Być może jest możliwe zawarcie umowy ratalnej bez odsetek
z bratem 100 x raty po 600€ miesięcznie (jeszcze nie ustalone)
Jeśli mój brat zgodzi się, czy mogę przejąć własność
natychmiast w 100%? (Brat nie wpisze hipoteki!)
Można to uczynić za pomocą umowy spadkowej z notariuszem.
Zalety: Odsetki Afa całkowicie na mnie - 1/2 udział spadkowy i 1/2 udział kupny (bez wartości gruntu)
Zalety: Cały dochód z najmu na mnie
Zalety: Obiekt wolny od obciążeń, można później zastawić w razie potrzeby
Zalety: Czynsz najmu
Wady: Dług wobec brata 60,000€ (koszty remontu zostaną pokryte z własnych środków)
Wady: Potrzeba ok. pół roku zanim mieszkanie będzie można wynająć
Wady: Moja żona nie jest przekonana (finansowanie domu własnego trwa jeszcze wiele lat, finansowanie domu własnego z niskim obciążeniem i dużym wkładem własnym, niskie ryzyko odsetkowe domu własnego dopiero za 10-15 lat!)
Wady: Czas i nakłady pracy
Co byście zrobili?
Czy ktoś ma doświadczenie w dziedzinie podziału spadkowego
czy umowa pożyczki bez odsetek z bratem jest możliwa?
Kwoty będą rzeczywiście przekazywane poprzez przelewy!
Cieszę się na Waszą opinię.
Pozdrowienia
Sparfuchs2015