Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Bank pobiera opłatę za obliczenie rekompensaty za niewykonanie transakcji.

Napisany przez Polli1209
Cześć wszystkim,

Czy bank może zażądać opłaty z góry za obliczenie odszkodowania za nieodjęcie w przypadku kredytu ratalnego?

Chce 250 euro (!) za obliczenie - zgodnie z cennikiem usług, który jednak nie jest mi dostępny. Złożyłem zapytanie za pomocą formularza kontaktowego online, i wczoraj telefonicznie zapytałem, gdzie dostałem informację o opłacie. Gdy zapytałem, gdzie to jest napisane, usłyszałem odpowiedź w naszym cenniku usług. Powiedziałem, że nie mam takiego dokumentu, co nie zainteresowało panią.
Na moje pytanie, czy kwota jest już naliczana w związku z moim zapytaniem online, odpowiedziała, że tak! Eh...???

Szczerze mówiąc, uważam to za dość bezczelne!!!

Nawet na stronie internetowej banku nie można zobaczyć cennika usług, nie widzę tam nic.

Gdybym nie zapytał telefonicznie, to chyba po prostu wystawiliby mi rachunek na 250 euro, czyż nie?

Czy mogą to robić?

Pozdrawiam
Polli1209

Napisany przez 6Bankkaufmann
O jakim banku mowa?

Napisany przez 3eugh
@Polli1209:
Jeśli obliczona rekompensata za brak akceptacji jest wstępna/niezobowiązująca, możesz rozważyć odmowę płatności, powołując się na ten fakt. A jeśli jest ona wiążąca, możesz przypomnieć, że prosiłeś tylko o niezobowiązujące informacje dotyczące rekompensaty za brak akceptacji. Czyż nie było tak? Trudno mi sobie wyobrazić, że w cenniku usługowo-cenowym znajduje się opłata w wysokości 250€ za niezobowiązujące informacje.

Wyciąg z cennika usługowo-cenowego dla koszykarzy z dnia 13.03.2008 zawiera informację:

Przygotowanie obliczeń dotyczących rekompensaty za brak akceptacji/vorfälligkeitsentschädigung: 200 euro

W ramach odstąpienia otrzymałem od nich ofertę zrezygnowania z obecnego umowy kredytowej (z wyłączności zobowiązań prawnych, blabla...) za (zredukowaną) rekompensatę za brak akceptacji w wysokości 10 tys. €, przy jednoczesnym podaniu - po wstępnej i niezobowiązującej(!) obliczeni - rzeczywistej wysokości rekompensaty za brak akceptacji. Byłby to absurd, gdyby bank naliczał za to dodatkową opłatę. Jednakże: brak zlecenia - brak opłaty. Tak proste to.

Napisany przez Polli1209
@bankkaufmann: DSL-Bank...

@eugh: jeszcze nie mam obliczeń NAE - podejrzewam, że gdybym nie zadzwonił, dostałbym rachunek za 250 euro, po czym dopiero mi wysłaliby NAE, PO opłaceniu 250 euro.
Wstępne i niezobowiązujące jest to już samo, jeśli chodzi o moment obliczeń, ponieważ jeszcze nie złożyłem oświadczenia o braku akceptacji oferty. Nie jest więc jasne, kiedy muszą dokonać obliczeń NAE. I właśnie w ten sposób sformułowałem moje zapytanie - niezobowiązujące.

Nie mam nawet cennika usług i opłat, ale Pani też nie zaproponowała wysłania go do mnie, a dopiero po rozmowie telefonicznej zauważyłem, że nie ma go na stronie internetowej....

Jestem teraz dość zirytowany i właściwie tylko z tego powodu prawie chciałbym już złożyć oświadczenie o braku akceptacji oferty.....

Napisany przez Kass Finanz
W tym czasie, podczas zawierania umowy kredytu ratalnego, na pewno zostały przekazane odpowiednie dokumenty lub podpisane potwierdzenie o ich przedłożeniu lub informacja o tym, gdzie można je zobaczyć.

@Polli1209,
DSL Bank to dział biznesowy Postbank.
Znajdziesz tutaj informacje na temat stosunku ceny do jakości oferowanej przez Postbank:
https://antworten.postbank.de/frage/...net-16658.html

Napisany przez Polli1209
Ach, dzięki! Tak, to prawda, one należą do Postbank...
Zdecydowanie nie otrzymaliśmy dokumentów, sprawdziłem. Wszystko odbywało się zdalnie, nie byliśmy w pomieszczeniach banku, aby podpisać. O ile mi wiadomo, nie podpisaliśmy też żadnych dokumentów (odnośnie przedłożonych dokumentów).
Zaraz to sprawdzę...

Tylko dlatego, że wszystko odbywało się na odległość, nie oznacza, że jest Pan/Pani zwolniony/a z opłat.

Napisany przez Polli1209
Nie, nie twierdzę tego - ale uznać za drogie na podstawie formalnego wniosku online (niezobowiązującego, bez mojego podpisu), za który nie dostałem nawet potwierdzenia odbioru (często wysyłane automatycznie na podany adres e-mail) i za który chcą mi wystawić rachunek w wysokości 250 euro, na podstawie nieudostępnionego mi i niełatwo dostępnego w internecie cennika usługowego, uważam - delikatnie mówiąc - za bezczelne.
Gdybym nie zadzwonił telefonicznie (po prostu dlatego, że nie otrzymałem potwierdzenia odbioru i nie byłem pewien, czy doszedł), prawdopodobnie dowiedziałbym się o tym dopiero po otrzymaniu rachunku i - oczywiście - byłbym zszokowany!
Przykro mi, ale nie uważam tego za godne zaufania działanie biznesowe ani przyjazne dla klienta.

Poza tym nie jestem nawet pewien, czy w ogóle mają prawo pobierać opłaty od mnie za obliczenie opłaty za wcześniejszą spłatę (lub za kredyt obrotowy VFE) - przypominam sobie, że kiedyś było wyrok Sądu Najwyższego, że obliczanie odszkodowania (czyli opłata za wcześniejszą spłatę i VFE) jest uważane za zwykłą działalność bankową, za którą nie powinno się pobierać opłat.

Napisany przez Polli1209
Więc kolejna runda. Dzisiaj otrzymaliśmy pismo od banku DSL, w którym odnosząc się do naszego pisma (zapytania w formularzu online), przysłali nam w załączeniu regulamin, zaznaczając punkt dotyczący opłat za obliczenie odszkodowania za niezrealizowanie.
Co ciekawe, widzimy te regulaminy po raz pierwszy, a także wciąż nie mamy dostępu do cennika usług oraz taryfy opłat, do których odnoszą się te regulaminy.
Co więcej, interesujące jest to, że zaciągnęliśmy kredyt z opcją forward w 2013 roku, a przesłana teraz wersja regulaminu jest datowana na 13.06.2014.

Zazwyczaj banki muszą wydać klientom regulaminy na początku relacji biznesowej, a jeśli się one kiedyś zmienią (co się zdarza), klient dostaje nowe. Tak to znam.

W poniedziałek zadzwonię i zapytam o to, bo to zachowanie wydaje mi się bardzo dziwne, poza tym nie mogę uwierzyć, że bank może żądać opłaty za obliczenie swojej rekompensaty (co mieści się w jego interesie) z góry. To zrozumiałe, że mogą doliczyć opłatę manipulacyjną do obliczeń, ale to, że obliczenia wykonają dopiero po opłaceniu tej opłaty, wydaje mi się niezrozumiałe...

Napisany przez 3eugh
O ile wiem, większość banków pobiera opłatę za wiążące(!) obliczenia, zazwyczaj między 200 a 300€. DiBa kiedyś wysłała mi niezobowiązujące obliczenie bez opłat. Inne banki również to robią.

Napisany przez Polli1209
Bez zobowiązań wycena byłaby wystarczająca, abyśmy mogli zdecydować, czy w ogóle złożyć oświadczenie o niewykonaniu umowy. No cóż, mam umowę jeszcze u stowarzyszenia konsumenckiego, które obliczą rekompensatę za niewykonanie w wysokości 70 euro... A jeśli rzeczywiście zdecydujemy się na niewykonanie i otrzymamy potem rozliczenie od banku, to na pewno najpierw je sprawdzimy, przecież obliczenia często są błędne, z tego, co przeczytałem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata