Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Makler przychodzi po naszym wezwaniu.

Napisany przez haeuslebauer81
Cześć,

chcemy sprzedać nasze mieszkanie wiosną 2016 roku, gdy nasz Dom będzie już gotowy. Teraz zareagowaliśmy na ogłoszenie maklera, który szuka 4-pokojowego mieszkania na zlecenie klienta. Makler przyjdzie teraz po 2 tygodniach, żeby obejrzeć mieszkanie.

Nie chcę jednak, żeby powstały mi jakiekolwiek koszty, ponieważ zareagowałem tylko na jego ogłoszenie. Nie chcę również, żeby aktywnie oferował moją nieruchomość, jeśli nie ma potencjalnego kupca. Nie zrozum mnie źle, jeśli mam sprzedać przez pośrednika, chcę go wybrać samodzielnie.

Na co muszę zwrócić uwagę? Czy może robić zdjęcia? Czy muszę coś podpisać?

Pozdrowienia
budowniczy domku

Napisany przez Ex-Studentin
Choć nie jestem ekspertem od nieruchomości, ogólnie rzecz biorąc: nie podpisujcie niczego. Albo macie szczęście i on znajdzie odpowiednich kupców na mieszkanie, albo nie. Jeśli nie chcecie, żeby robił zdjęcia waszego mieszkania, to nie może tego zrobić. W razie potrzeby może umówić się z wami na termin obejrzenia mieszkania.
Jeśli czujecie się niekomfortowo: jaka jest popyt na mieszkania w waszej okolicy? Jeśli wasz Dom będzie gotowy dopiero w połowie 2016 roku, to jeszcze macie trochę czasu. Ponadto w waszym miejscu radziłbym jeszcze nie sprzedawać na stały termin, jeśli pojawią się na przykład komplikacje podczas budowy, a wasze wyprowadzenie z mieszkania mogłoby się opóźnić.

Pozdrowienia i powodzenia przy budowie domku.

Napisany przez Manfred1982
Tak, czy to wszystko jeszcze ma czas, prawda?

Napisany przez guest
Ogólnie rzecz biorąc, oczywiście należy odróżnić między pośrednikiem wynajmu a pośrednikiem sprzedaży.

W przypadku sprzedaży nieruchomości nie obowiązuje zasada znanego z wynajmu zleceniodawcy: tutaj liczy się to, kto dobrze negocjuje z pośrednikiem, płaci mało/nic. Jednak pytanie, czy pośrednik nie robi nic, to oczywiście inna sprawa.

Dla TE ważne jest: zadawać pytania. Umowę można także zawrzeć drogą dorozumianą lub ustną, choć oczywiście problemem może być udowodnienie tego. Dlatego: dokładnie przeczytaj, co podpisujesz. Ale to zawsze dotyczy. Bez podpisów trudno sprzedać nieruchomość...

Powodzenia

Gość

Napisany przez Alex [CryptoMod]
W zasadzie, jeśli w ogłoszeniu nie było mowy o prowizji, to nie musicie jej płacić. Nie musicie również podpisywać niczego, w końcu chcecie sprzedać.

Napisany przez Suxxess
Przy sprzedaży to kupujący płaci pośrednikowi. Limit wzrostu cen najmu dotyczy tylko wynajmowania. Ale w zasadzie to pośrednicy zazwyczaj umieszczają oferty na popularnych portalach nieruchomości. Można więc to zrobić samemu i ewentualnie zaoszczędzić prowizję pośrednika / doliczyć ją do ceny sprzedaży. Jako pośrednik, warto dodać zapis, że nie dostanie on wynagrodzenia, jeśli sam znajdziesz kupca. W przeciwnym razie można po prostu odwołać się od spotkania z pośrednikiem.

Napisany przez tivopu
Oczywiście, obowiązuje zasadę zamawiającego. Jednakże jestem niepewny, czy dotyczy to również przedmiotów sprzedaży. Pośrednik (proszę, proszę nie pisz MaRkler) został już zleceniodawcą kupujących. Moim zdaniem nie powinien reprezentować dwóch stron.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata