Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Joker odwoławczy - lista konkretnych umów

Napisany przez Seegurke
Cześć,

znalazłem wszędzie listę banków, które używały błędnych pouczeń o odstąpieniu od umowy.

Czy istnieje lista, która uwzględnia banki i datę zawarcia umowy, aby można było oszacować, czy własna umowa zawiera ważne pouczenie o odstąpieniu czy nie?

Czytałem również wielokrotnie o okresie od 2002 do 6/2010. Co z umowami zawartymi po 6/2010? Czy od tego momentu większość pouczeń o odstąpieniu jest dopuszczalna?

Przykład konkretny:
Umowa pożyczki w 10/2010 z PSD Bank Nürnberg
Czy są doświadczenia dotyczące poprawności pouczeń o odstąpieniu dla tego banku i umów zawartych z nim po tej dacie?

Napisany przez Nafets

Cześć,

znalazłem listę, z której wynika, które banki używały fałszywych pouczeń o odwołaniu.

Czy istnieje lista uwzględniająca banki i datę zawarcia umowy, aby ocenić, czy własna umowa zawiera ważne pouczenie o odwołaniu czy nie?

Często czytam o okresie od 2002 do 6/2010. Co z umowami zawartymi po 6/2010 roku? Czy od tego momentu praktycznie wszystkie pouczenia o odwołaniu są ważne?

Przykład konkretny:
Umowa kredytu w 10/2010 roku z Bankiem PSD w Norymberdze.
Czy są doświadczenia dotyczące poprawności pouczeń o odwołaniu dla tego banku i umów zawartych z nim po tej dacie?

Cześć Seegurke,

lista tutaj (Ci) faktycznie nie pomoże. Pomóc może tylko sprawdzenie Twojego pouczenia o odwołaniu przez specjalistę prawnego lub organizację konsumencką.
Powodzenia

Pozdrowienia
Stefan

Napisany przez Seegurke
Jestem świadom, że ostatecznie tylko prawnik lub ktoś z dużą wiedzą może dokonać wiarygodnej oceny.
Niemniej jednak chciałbym z góry zbadać, jak duże jest prawdopodobieństwo, że w naszych umowach są błędy.

Przede wszystkim niepokoi mnie fakt, że wspomniany jest okres od 2002 do 6/2010. Bardzo by mi pomogło, gdybym wiedział, czy większość banków zareagowała po tym okresie, czy też nastąpiła istotna zmiana prawa.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, sprawdzenie tego nie kosztuje nic, taka rzecz jest szybko zeskanowana i wysłana. Czy to zbyt uciążliwe?

Twoje informacje nie są również całkowicie poprawne, widziałem umowę z 2014 roku, która zawiera fragmenty, które zostały już odrzucone. W związku z tym został złożony wniosek o odwołanie i przekazanie pozaustrojowej zgody na pokrycie kosztów w ZUS.

Napisany przez Seegurke
Przeczytałem na stronie Stiftung Warentest (czy może Finanztest?), że kosztuje to 70 euro, jeśli chce się sprawdzić umowę w Konsumenckim Urzędzie w Hamburgu.
Nie wiedziałem, że można również bezpłatnie uzyskać opinię specjalisty. Kto mógłby coś takiego zrobić? Czy wolno o tym wspominać na forum?

Napisany przez 3ducnici

Przeczytałem/am na stronie Stiftung Warentest (czy też Finanztest?), że kosztuje to 70 euro, jeśli chce się sprawdzić umowę w instytucji konsumenckiej w Hamburgu.
To, że można otrzymać darmową ocenę specjalisty, jest dla mnie nowością. Ktoś to robi? Czy może tutaj na forum nie wolno o tym wspominać?

Zainwestuj te 70 euro i będziesz miał/a coś pisemnego w ręku. Albo udaj się do specjalisty prawnego, zapłać 190 euro plus VAT i skorzystaj z pierwszej porady.

Jeśli nie uważasz tego za wartość swoich pieniędzy, po prostu zrezygnuj z odwołania.

Napisany przez Seegurke
Zakładałem dotychczas, że kwota wynosi 70 euro i jestem więc gotowy ją zapłacić. Jeśli jednak istnieje podobna usługa znacznie tańsza, zwiększone zainteresowanie jest zupełnie normalne. Dodatkowo istnieje szansa, że wariant wspomniany przez noelmaxim byłby również znacznie szybszy niż ten oferowany przez VBZ HH. W tej ostatniej opcji mówi się o 14 tygodniach.

Napisany przez kreis96

Przeczytałem w testach fundacji Warentest (lub Finanztest?), że kosztuje to 70 euro, jeśli chce się sprawdzić umowę w Stowarzyszeniu Konsumentów w Hamburgu.
To dla mnie nowość, że można również bezpłatnie otrzymać ocenę specjalisty. Kto zrobiłby coś takiego? Czy może to nie być wspomniane na forum?

Cześć Seegurke, IG Widerruf oferuje bezpłatne przeglądy za pośrednictwem swoich prawników. Wpisz w Google słowo kluczowe IH Rücktritt.

Napisany przez 3ducnici

Dotychczas zakładałem kwotę 70 euro i jestem oczywiście gotów ją zapłacić. Jeśli jednak istnieje równoważna usługa o znacznie niższej cenie, większe zainteresowanie jest całkowicie normalne. Ponadto istnieje szansa, że opcja wspomniana przez noelmaxim byłaby również znacznie szybsza niż ta oferowana przez VBZ HH. W tej ostatniej opcji ma to potrwać 14 tygodni.

Przy umowie z 2010 roku konieczna jest bardzo dokładna analiza, czy WRB mogłaby być nieważna czy nie.

Bezpłatna analiza przez prawników służy wyłącznie pozyskaniu klientów. Najpierw sprawdzają, czy istnieje RSV i pozostały czas trwania DV. Jeśli istnieje RSV i czas pozostały jest względnie długi, będą chcieli o Państwa zawalczyć. W takim przypadku oszczędności z tytułu VFE byłyby względnie duże. Niektórzy prawnicy nie chcą osiągnąć niczego innego. Po prostu chcą pozaustrojowo uzgodnić oszczędności z tytułu VFE. W ten sposób zarabia się całkiem nieźle w porównaniu do uciążliwej drogi sądowej.

W przeciwnym razie otrzymają Państwo jedynie ustne informacje przez telefon, które jednak praktycznie niewiele pomagają.

W VBZ HH otrzymają Państwo pisemną analizę, która warta jest 70 euro. W takim przypadku zamiast zwlekać, lepiej byłoby przesłać dokumenty jak najszybciej. 14 tygodni to dość długi okres, ale potem będą Państwo wiedzieć, o co chodzi. Nawet prawnicy nie zawsze mają pełen wgląd we wszystkie błędy WRB. VBZ HH jest w tym dość dobra. Alternatywnie można tam także zadzwonić za opłatą.

Moje doświadczenie z prawie 18 miesięcy, w ciągu których zajmuję się tą problematyką.

Jeśli jednak wiedzą Państwo lepiej, mogą Państwo wybrać drogę, którą preferują.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata