Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: DLaczego klasy podatkowe III/V są niekorzystne?

Napisany przez MoonKid
Faktycznie sądziłem, że stopniowo zaczynam rozumieć podatki (na poziomie amatora). Obecnie jestem w klasie IV z moją żoną. Ze względu na świadczenia rodzicielskie chcieliśmy przejść do klasy III/V, na co ktoś nam powiedział, że w naszym przypadku byłoby to niekorzystne i musielibyśmy liczyć się z koniecznością dopłaty podatku. Moja żona zarabia w danym roku poniżej 2.000 € (brak błędu; Dwa tysiące) z opodatkowanej działalności samodzielnej. W przypadku mnie jest to około 27.000 € do 29.000 € rocznie. Obecnie w klasie IV podatek odchodzi mi w wysokości 11 do 12% co miesiąc od wynagrodzenia opodatkowanego. W klasie III (według kalkulatora online) byłoby to poniżej 4%. Dlatego nie rozumiem, dlaczego taka zmiana miałaby teraz być niekorzystna (dopłata podatku)?

Napisany przez wadi
Być może ta osoba miała na myśli, że urlop rodzicielski wpłynie na twą stawkę podatkową.
Moja żona również obecnie otrzymuje urlop rodzicielski.
Jeśli dobrze zrozumiałem, to wygląda to tak (kwoty jako przykład):

Mężczyzna: 30000 € rocznie brutto
Kobieta: 12000 € urlopu rodzicielskiego (1000 € / miesiąc).

Na urlop rodzicielski nie płacisz podatku. Na swoje wynagrodzenie tak samo jak zawsze.
Jednak urlop rodzicielski jest brany pod uwagę przy ustalaniu stawki podatku.
Oznacza to, że stawka podatkowa zostanie ustalona dla 42000 €.
Następnie zostanie ona zastosowana do twoich 30000 €.
W rezultacie stawka podatkowa może być wyższa, co może prowadzić do dopłaty podatku.

Być może są tutaj też eksperci, którzy mogliby to lepiej wyjaśnić.

Być może jednak to dla ciebie nie ma znaczenia, ponieważ urlop rodzicielski w waszym przypadku prawdopodobnie będzie stanowił minimalną stawkę.

Napisany przez xlarge
W przypadku samej rocznej podatku klasa podatkowa początkowo nie ma znaczenia - determinuje tylko miesięczne potrącenie.
Jeśli na przykład płacąc co miesiąc o 100€ mniej w klasie podatkowej 3 niż w klasie podatkowej 4, roczny podatek nic się nie zmieni. - Może więc zajść konieczność zapłaty dodatkowych 1200€ (wszystko fikcyjne!)

Istnieje jednak różnica w przypadku obliczania zasiłku dla bezrobotnych lub zasiłku rodzicielskiego - ponieważ jest on obliczany na podstawie wynagrodzenia netto z ostatnich X miesięcy - dlatego osoba, która przebywa na urlopie rodzicielskim przez dłuższy czas i wcześniej miała dochód powyżej 450€ miesięcznie lub ma perspektywę bezrobotnego, powinna otrzymać lepszą klasę podatkową - wtedy otrzymuje ona wyższe świadczenia - co oczywiście może skutkować tym, że główny zarabiający z gorszą klasą podatkową dostaje mniejsze wynagrodzenie netto - jednak powinno to być skompensowane podczas rozliczenia rocznego.
(O ile można sobie pozwolić na odroczenie odpowiednich pieniędzy na przestrzeni roku.)
Ponadto warto pamiętać, że zasiłek rodzicielski/zasiłek dla bezrobotnych podlega tzw. progresji podatkowej - nie jest on bezpośrednio opodatkowany, ale jest brany pod uwagę przy określaniu stawki podatku - dlatego może dojść do konieczności zapłaty podatku dodatkowego - dlatego dobrze jest zachować pewną rezerwę finansową i nie wydawać wszystkiego - lub wcześniej zasięgnąć porady u doradcy podatkowego/związku pomocy w zakresie podatków.

Napisany przez MoonKid

Evtl. może to nie mieć znaczenia dla ciebie, ponieważ prawdopodobnie otrzymasz minimalną stawkę zasiłku rodzicielskiego.

Złożę wniosek o zasiłek rodzicielski, ponieważ zarabiam więcej. Pozostanę w domu na pełny etat bez dodatkowych źródeł dochodu.

Napisany przez MoonKid

Dla czystego rocznego podatku klasa podatkowa nie jest początkowo istotna - określa to tylko miesięczne potrącenie.

Rozumiem - częściowo. Na czym w takim razie polega obliczanie rocznego podatku (czyli procentów)? Po co w ogóle jest potrzebna klasa podatkowa, skoro ostatecznie każdy płaci takie same podatki? Oprócz miesięcznego miksowania na karcie wynagrodzenia, wydaje się, że nie ma to decydującego znaczenia dla rzeczywistości (tej, którą ostatecznie mam po złożeniu deklaracji PIT)?

Cytat od xlarge

W przypadku obliczania zasiłku dla bezrobotnych lub zasiłku rodzicielskiego istnieje jednak różnica - jest on obliczany na podstawie wynagrodzenia netto z ostatnich X miesięcy - dlatego osoba, która przebywa dłużej na urlopie rodzicielskim i wcześniej miała dochód powyżej 450 € miesięcznie lub jest z góry przewidywana jako osoba bezrobotna, powinna otrzymać lepszą klasę podatkową.

Dokładnie o to mi chodzi. Zatem z perspektywy zasiłku rodzicielskiego ma sens (w mojej sytuacji), że jako główny żywiciel wybieram klasę III (najniższa stawka podatkowa), aby móc otrzymać więcej zasiłku rodzicielskiego.

Cytat od xlarge

Podatek według progresji - nie jest opodatkowany bezpośrednio, ale jest brany pod uwagę do określenia stawki podatkowej - dlatego może dojść do dopłat podatkowych - zaleca się oszczędzanie nieco pieniędzy jako rezerwy i nie wydawanie wszystkiego - lub wcześniejsze zapytanie doradcy podatkowego/organizacji pomocy podatkowej.

Rozumiem - częściowo. To sprawia, że planowanie z mojego punktu widzenia jest całkowicie niemożliwe. Oczywiście chciałbym wiedzieć, jak wysoka będzie dopłata pod koniec roku (dziecko będzie miało około 8 miesięcy), gdy wybiorę klasę III. Pozostaje pytanie, czy zysk z wyższego zasiłku rodzicielskiego jest większy niż dopłata. W przeciwnym razie mogę sobie odpuścić.

Napisany przez xlarge
To po prostu zależy od tego, czy wolisz mieć dodatkowe 200 € miesięcznie i dopłacać przy rocznym rozliczeniu, czy też wolisz mieć o 200 € mniej na miesiąc i otrzymać zwrot podatku. (To zależy od sytuacji indywidualnej.)

Im więcej trzeba zapłacić podatków, tym więcej pieniędzy zarobił wcześniej - raczej (oprócz kilku wyjątków) nigdy nie rezygnowałbym z dochodu ze względów podatkowych.

Jeśli ktoś otrzymuje zasiłek rodzicielski, to na początku (jeśli główny żywiciel otrzymuje zasiłek rodzicielski) prawdopodobnie nie będzie już tyle dochodu podlegającego opodatkowaniu. Duże dopłaty zdarzają się raczej, gdy oboje zarabiają dobrze, a beneficjent zasiłku rodzicielskiego w klasie podatkowej 3 maksymalizuje zasiłek rodzicielski, a partner również dobrze zarabia.

Zasiłek rodzielski wynosi (jeśli dobrze pamietam) 67% z netto z ostatnich 12 miesięcy (min. 300 € max. 2700 € miesięcznie) przed narodzinami dziecka - jeśli zmieni się stawkę podatkową tuż przed narodzinami, może to nieco wpłynąć.

Osoba otrzymująca zasiłek rodzicielski nie może w tym czasie pracować (w pełnym wymiarze godzin) - to zależy od tego, czy 67% z netto wystarczy.

Podatki są obliczane rocznie.

Dla obliczeń wynagrodzenia brutto/netto istnieją strony internetowe - być może także dotyczą zasiłku rodzicielskiego/klauzuli o progresji?
https://steuerrechner.com.de/Progressionsvorbehalt.php
https://www.test.de/Steuerklasse-wec...eld-4577976-0/

Napisany przez MoonKid

Po prostu pytanie, czy lepiej mieć 200 € więcej miesięcznie i dopłacać przy rozliczeniu rocznym, czy mieć o 200 € mniej miesięcznie i potem otrzymać zwrot. (To zależy od indywidualnego przypadku.) Im ogólnej zasadzie, im więcej się płaci podatków, tym więcej pieniędzy się zarobiło wcześniej - nigdy (poza kilkoma wyjątkowymi sytuacjami) nie zrezygnuje się z dochodów podatkowych.

Może powinienem to przeliczyć przez mojego doradcę podatkowego... Dzięki za wyjaśnienie na razie.

Cytat od xlarge

Zasiłek rodzicielski to (o ile dobrze pamiętam) 67% netto z ostatnich 12 miesięcy (min. 300 maks. 2700 € miesięcznie) przed narodzinami dziecka - jeśli zmieni się stawkę podatkową tuż przed porodem, może to mieć niewielki wpływ. Osoba pobierająca zasiłek rodzinny oczywiście nie może już (w pełni) pracować - pozostaje kwestia czy można się utrzymać z 67% netto.

Ponieważ w ciągu ostatnich tygodni otrzymałam wiele błędnych, przestarzałych i niepełnych informacji (nawet z oficjalnych poradników) dotyczących zasiłku rodzinnego, postanowiłam to skorygować. Najważniejszym punktem i najczęstszym rozczarowaniem jest obliczanie dochodu netto. Tylko opodatkowany dochód brutto jest uwzględniany przy obliczaniu. Czyli dodatki za pracę nocną, w niedziele itp. zazwyczaj odpadają, ponieważ są one zazwyczaj zwolnione z podatku. Nadgodziny to również osobna sprawa. Często są one oznaczone jako (S) na liście płac. Dodatkowe płatności nie są uwzględniane. Jeśli nadgodziny (jak w moim przypadku) są deklarowane jako (L) płatność stała, są uwzględniane - miejmy nadzieję. Zasiłek rodzicielski wynosi między 300,- € a 1800,- € euro (§2 BEEG). Procentowo zazwyczaj jest to 67% (min. 65%, maks 100% w szczególnych przypadkach) uwzględnionego dochodu netto. Jeśli uwzględniany dochód jest poniżej 1000,- €, 67% wzrasta o 0,1% za każde 2 € różnicy (np. dochód = 800€, różnica 200 € = 10% więcej, czyli 77%). Może to wynieść nawet 100%. Z drugiej strony, 67% maleje w przypadku dochodu powyżej 1200 € odpowiednio (0,1% za każde 2 € różnicy), aż do 65% (nie mniej). Zmiana klasy podatkowej jest zabawna! Istotna jest ostatnio wpisana klasa podatkowa, jeśli była głównym czynnikiem w okresie bazowym (czyli ostatnie 12 miesięcy przed narodzeniem). Jeśli teraz zmienię się w III, dla zasiłku rodzicielskiego rzeczywiście uwzględniane będą ostatnie 12 miesięcy z klasą podatkową III. Pani von der Leyen wydała wtedy instrukcję, aby to zignorować, mimo że istnieją wyroki wyższych sądów stwierdzające, że jest to nieprawidłowe. Według doniesień z forów rodzicielskich, zwyciężyły tutaj tylko skargi wnioskodawców do instytucji zajmujących się zasiłkiem rodzinnym. Sprawdzam teraz, jaka jest postawa mojej instytucji zasiłku rodzinnego w tej sprawie. Podatki są obliczane rocznicowo. Istnieją strony internetowe do obliczania brutto/netto - być może również zawierające zasiłek rodzicielski/postępowanie podatkowe? https://steuerrechner.com.de/Progressionsvorbehalt.php https://www.test.de/Steuerklasse-wec...eld-4577976-0/

Napisany przez MoonKid

To po prostu kwestia, czy wolisz mieć dodatkowo 200 € miesięcznie i dopłacić podczas rocznego rozliczenia, czy mieć o 200 € mniej miesięcznie i otrzymać zwrot. (To zależy od indywidualnego przypadku.)

Im więcej trzeba płacić podatków, tym więcej pieniędzy zarobiliśmy wcześniej -
nigdy nie zrezygnowałbym (z wyjątkiem nielicznych przypadków) z dochodów ze względów podatkowych.

Może powinienem to przeliczyć z moim doradcą podatkowym...

Dziękuję za wyjaśnienie na razie.

Cytat z xlarge

Zasiłek rodzicielski wynosi (jeśli dobrze pamiętam) 67% z netto z ostatnich 12 miesięcy (min. 300 max. 2700 € miesięcznie) przed narodzeniem dziecka - jeśli zmienimy stawkę podatkową tuż przed porodem, może to mieć niewielki wpływ.
Osoba otrzymująca zasiłek rodzicielski nie może w tym czasie już pracować (w pełnym wymiarze) - to kwestia, czy można się obejść z 67% netto.

Ponieważ w ciągu ostatnich tygodni otrzymałem wiele błędnych, starych i niepełnych informacji dotyczących zasiłku rodzicielskiego (nawet z oficjalnych poradników), muszę to tutaj poprawić.

Najważniejszym punktem i najczęstszym rozczarowaniem jest obliczenie dochodu netto. Tylko opodatkowany brutto jest brany pod uwagę przy obliczaniu. oznacza to, że dodatki za pracę w nocy, w niedziele itp. zazwyczaj odpadają, ponieważ są one zwykle zwolnione z podatku. Nadgodziny to również inna sprawa. Są one często oznaczone jako S (specjalna wypłata) na liście płac. Wypłaty specjalne nie są brane pod uwagę. Jeśli nadgodziny (jak w moim przypadku) są oznaczone jako L (regularna wypłata), to są brane pod uwagę - mam nadzieję.

Zasiłek rodzicielski wynosi od 300 € do 1800 € (§2 BEEG).
Procentowo zazwyczaj wynosi 67% (min. 65% max 100% w wyjątkowych przypadkach) uwzględnionego dochodu netto. Jeśli dochód netto do uwzględnienia wynosił mniej niż 1000 €, 67% zwiększają się o 0,1% za każde 2 € różnicy (np. dochód = 800 €, różnica 200 € = 10% więcej, czyli 77%). Można to zwiększyć do 100%. Z drugiej strony, 67% zmniejszają się przy dochodzie powyżej 1200 € (0,1% za każde 2 € różnicy) do 65% (nie mniej).

Zmiana klasy podatkowej jest zabawna! Istotna jest ostatnia zarejestrowana klasa podatkowa, o ile była ona obowiązująca głównie w okresie rozliczeniowym (czyli ostatnich 12 miesiącach przed porodem). Jeśli teraz przechodzę na III, dla zasiłku rodzicielskiego faktycznie ostatnie 12 miesięcy są uwzględniane z klasą III. Pani von der Leyen kazała to zignorować, mimo że istnieją wyroki trybunałów, które sugerują, że jest to niepoprawne. Według raportów z forum rodzicielskich, tylko skargi wnioskodawców doprowadziły w tym przypadku do sukcesu w placówkach zajmujących się zasiłkami rodzicielskimi.
Sprawdzam teraz, jak moja placówka ds. zasiłków rodzicielskich do tego podchodzi.

Napisany przez MoonKid
Właśnie zmieniam klasę podatkową i zobaczę.

Czy muszę poinformować o tym kogoś oprócz urzędu skarbowego? Czy mój szef automatycznie zostanie o tym poinformowany przez urząd skarbowy?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata