Po prostu pytanie, czy lepiej mieć 200 € więcej miesięcznie i dopłacać przy rozliczeniu rocznym, czy mieć o 200 € mniej miesięcznie i potem otrzymać zwrot. (To zależy od indywidualnego przypadku.) Im ogólnej zasadzie, im więcej się płaci podatków, tym więcej pieniędzy się zarobiło wcześniej - nigdy (poza kilkoma wyjątkowymi sytuacjami) nie zrezygnuje się z dochodów podatkowych.
Może powinienem to przeliczyć przez mojego doradcę podatkowego... Dzięki za wyjaśnienie na razie.
Cytat od xlarge
Zasiłek rodzicielski to (o ile dobrze pamiętam) 67% netto z ostatnich 12 miesięcy (min. 300 maks. 2700 € miesięcznie) przed narodzinami dziecka - jeśli zmieni się stawkę podatkową tuż przed porodem, może to mieć niewielki wpływ. Osoba pobierająca zasiłek rodzinny oczywiście nie może już (w pełni) pracować - pozostaje kwestia czy można się utrzymać z 67% netto.
Ponieważ w ciągu ostatnich tygodni otrzymałam wiele błędnych, przestarzałych i niepełnych informacji (nawet z oficjalnych poradników) dotyczących zasiłku rodzinnego, postanowiłam to skorygować. Najważniejszym punktem i najczęstszym rozczarowaniem jest obliczanie dochodu netto. Tylko opodatkowany dochód brutto jest uwzględniany przy obliczaniu. Czyli dodatki za pracę nocną, w niedziele itp. zazwyczaj odpadają, ponieważ są one zazwyczaj zwolnione z podatku. Nadgodziny to również osobna sprawa. Często są one oznaczone jako (S) na liście płac. Dodatkowe płatności nie są uwzględniane. Jeśli nadgodziny (jak w moim przypadku) są deklarowane jako (L) płatność stała, są uwzględniane - miejmy nadzieję. Zasiłek rodzicielski wynosi między 300,- € a 1800,- €
euro (§2 BEEG). Procentowo zazwyczaj jest to 67% (min. 65%, maks 100% w szczególnych przypadkach) uwzględnionego dochodu netto. Jeśli uwzględniany dochód jest poniżej 1000,- €, 67% wzrasta o 0,1% za każde 2 € różnicy (np. dochód = 800€, różnica 200 € = 10% więcej, czyli 77%). Może to wynieść nawet 100%. Z drugiej strony, 67% maleje w przypadku dochodu powyżej 1200 € odpowiednio (0,1% za każde 2 € różnicy), aż do 65% (nie mniej). Zmiana klasy podatkowej jest zabawna! Istotna jest ostatnio wpisana klasa podatkowa, jeśli była głównym czynnikiem w okresie bazowym (czyli ostatnie 12 miesięcy przed narodzeniem). Jeśli teraz zmienię się w III, dla zasiłku rodzicielskiego rzeczywiście uwzględniane będą ostatnie 12 miesięcy z klasą podatkową III. Pani von der Leyen wydała wtedy instrukcję, aby to zignorować, mimo że istnieją wyroki wyższych sądów stwierdzające, że jest to nieprawidłowe. Według doniesień z forów rodzicielskich, zwyciężyły tutaj tylko skargi wnioskodawców do instytucji zajmujących się zasiłkiem rodzinnym. Sprawdzam teraz, jaka jest postawa mojej instytucji zasiłku rodzinnego w tej sprawie. Podatki są obliczane rocznicowo. Istnieją strony internetowe do obliczania brutto/netto - być może również zawierające zasiłek rodzicielski/postępowanie podatkowe? https://steuerrechner.com.de/Progressionsvorbehalt.php https://www.test.de/Steuerklasse-wec...eld-4577976-0/