Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czyszczenie budynków - Odwrócone obciążenie

Napisany przez WKCJ
Cześć,

Ostatnio założyłem firmę sprzątającą i już zdobyłem pierwszego klienta. Moi pracownicy regularnie sprzątają klub kilka razy w tygodniu.

Kilka tygodni temu skontaktowałem się z doradcą podatkowym, ale wtedy jeszcze nie miałem tylu pytań jak dzisiaj.

Jako usługodawca sprzątający podlegający mechanizmowi odwrotnego obciążenia i wystawiający wyłącznie faktury netto, mam kilka pytań dotyczących odpisów amortyzacyjnych oraz odliczenia podatku VAT.

Powiedziano mi przez znajomą, że ponieważ nie obliczam podatku VAT, ale jest on płatny bezpośrednio przez klienta, nie mogę odliczyć podatku VAT od wyposażenia użytkowego (np. mopów, drążków, środków czystości itp.). Czy to prawda? Czy mogę jednak w pełni odliczyć opłaconą kwotę netto za przedmiot? Co się dzieje z kosztami pracowników, czy te wydatki obniżą mój podatek do zapłacenia?

Jak pewnie zauważyliście, nie mam jeszcze pełnego zrozumienia tej kwestii i mam nadzieję, że chociaż pytania wyrażają dla Was sens.

Pozdrawiam, WKCJ

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata