Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy minikredyt ma sens jako krótkoterminowe wsparcie? Doświadczenia.

Napisany przez Tanzkanone
Chciałbym się dowiedzieć, co sądzicie o minikredycie, jeśli ktoś ma trudności finansowe? Obecnie istnieje kilku dostawców, jak widziałem tutaj. Zazwyczaj pobierają oni wysokie odsetki + wysokie opłaty za dodatkowe usługi. Czy taki minikredyt stanowi rzeczywistą alternatywę dla debetu, czy powinno się go unikać? Jakie inne opcje istnieją poza minikredytem i debetem?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Pojawia się pytanie, jak zdefiniować trudności finansowe?

Czy oznacza to, że masz 0 EUR na koncie, wtedy najlepszym rozwiązaniem może być debet.
Jeśli jednak przez trudności finansowe rozumiesz, że wyczerpałeś swoją możliwość debetu, powinieneś zastanowić się nad innymi rozwiązaniami niż zasypywanie dziury otwarciem nowej...

Pytanie brzmi, jak zdefiniowałbyś trudności finansowe?

Czy oznacza to, że masz 0 EUR na koncie, w takim przypadku kredyt debetowy byłby najprostszym rozwiązaniem.
Natomiast jeśli przez trudności finansowe rozumiesz, że wyczerpałeś swoją debetową kwotę, powinieneś zastanowić się nad innymi rozwiązaniami, zamiast zasypywania dziury otwieraniem kolejnej...

Pierwsza opcja, czyli kiedy sytuacja polega na tym, że do opłacania rachunków miesięcznych nagle potrzebujesz więcej pieniędzy niż wpływa na konto. Co na przykład może się zdarzyć pod koniec roku przy rozliczeniu kosztów dodatkowych. I ja też właśnie tak myślałem, że kredyt debetowy jest prostszym rozwiązaniem. Nie widzę teraz żadnych korzyści wzięcia minikredytu, czy coś mi umknęło?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Teraz zaryzykowałbym stwierdzenie, że w takim przypadku dobrze byłoby dodatkowo coś zaoszczędzić.

Jeśli Twoja odpowiedź brzmi, że to nie jest możliwe, to następne pytanie brzmi, jak zamierzasz nagle spłacić raty za mini pożyczkę, jeśli wcześniej nie było żadnego marginesu na wydatki?

Myślę, że teraz można by prowokacyjnie powiedzieć, że w takim przypadku warto dodatkowo oszczędzać.

Całkowicie zgadzam się. To był głupi przykład, ponieważ bardzo dobrze można oszacować, kiedy mogą pojawić się koszty.

Jeśli Twoja odpowiedź brzmi, że to niemożliwe, to następne pytanie brzmi, w jaki sposób nagle zamierzasz spłacać raty mini pożyczki, skoro wcześniej nie było żadnej elastyczności?

To było teraz otwarcie oczu. Ogólnie rzecz biorąc, w takim przypadku debet mógłby nawet mieć przewagę nad mini kredytem, ponieważ nie trzeba spłacać go w ciągu 30 dni. Więc to nie jest alternatywa...

Napisany przez guest
Pytanie, które się tutaj pojawia, jest dość proste do odpowiedzi:

Tolerowany debet (czyli przekroczenie limitu) obecnie kosztuje między 13 a 18% rocznie, a spłata może być dokonywana w dowolny sposób.

A ile kosztuje minikredyt? Po krótkim przeglądzie w Googleu, znalazłem kwotę około 9-10%. Okres kredytowania wynosi zazwyczaj 30 dni.

Oprocentowanie debetu powinno być poniżej 10%. Wydaje się, że tutaj istnieją odstępstwa (zarówno tanie, jak i drogie) po obu stronach.

Wady minikredytów/mikrokredytów to krótki okres spłaty, jeśli nie jest się w stanie szybko spłacić kredytu. Wtedy trzeba co miesiąc składać wniosek o nowy kredyt. Może to być droższe niż przekroczenie limitu.

Tolerowanie debetu jest znacznie droższe i opłaca się jedynie, jeśli chodzi o kilka dni do następnej wpływającej płatności, która wszystko wyrówna.

Podstawowo Pan Herrmüller ma rację: lepiej odłożyć trochę wcześniej. W Niemczech nie trzeba wydawać całych miesięcznych dochodów w tym samym miesiącu.

gość

Napisany przez kreditefinden
Myślę, że takie pożyczki nie powinny być brane. Często są droższe niż samo przekroczenie debetu. Strategia polega na wykorzystaniu braku gotówki klienta. Jeśli twój debet jest na granicy, wtedy również w tym przypadku zalecam skorzystanie z alternatyw. Porównaj kredyty online i poszukaj na platformach P2P. Wiele banków internetowych oferuje możliwość wcześniejszej bezpłatnej spłaty kredytu...

Pozdrowienia, Niko

https://kreditefinden.com

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata