Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy wysokość składki jest uzasadniona pomimo braku istniejącego ubezpieczenia?

Napisany przez Karlmann
Hej wszystkim,

Mam problem z DAK.

W skrócie moja sytuacja wygląda następująco:

Do lutego tego roku nie miałem ubezpieczenia zdrowotnego od 2010 roku. (Byłem freelancerem i w końcu nie mogłem już opłacać składek)
W końcu lutego tego roku złożyłem wniosek o przywrócenie ubezpieczenia.
ubezpieczenie napisało do mnie, że potrzebują aktualnego decyzji o podatku dochodowym, którego już nie miałem i wypełniłem ponownie (czyli dla 2014 roku) i 4 tygodnie później otrzymałem od urzędu skarbowego i od razu przesłałem do DAK...

Następnie przez 6 tygodni nie słyszałem nic od DAK. Potem dostałem pismo, w którym żądano teraz przedstawienia deklaracji podatkowych z ostatnich dwóch lat! ;(
Więc przesłałem im też PIT z 2013 roku i czekałem ponownie tygodniami, po czym zadzwoniłem tam, by dowiedzieć się, że byli zdziwieni, że doszło do nieporozumienia, inny pracownik był winny opóźnienia ...
Kiedy zapytałem, czy teraz istnieje wreszcie ochrona ubezpieczeniowa, odpowiedź brzmiała negatywnie (to było w połowie maja), to również dostałem na piśmie.

Więc w maju nie miałem jeszcze ubezpieczenia zdrowotnego! W końcu lipca dostałem pismo z wykazem moich zaległych składek i informacją, że teraz mogę korzystać z ochrony ubezpieczeniowej.

Teraz staje się naprawdę dziwne. Lata PRZED złożeniem wniosku, czyli od końca 2010 roku do lutego 2015 roku, kiedy nie miałem ubezpieczenia, zostały obliczone jako średnio 44 euro miesięcznie. Do tego wszystko się zgadza.

Jednak już od lutego naliczana jest pełna normalna miesięczna składka w wysokości 240 euro, mimo że w lutym, marcu, kwietniu, maju, czerwcu nie było ochrony ubezpieczeniowej! Ochrona ubezpieczeniowa została przywrócona dopiero w lipcu!

Jak można naliczyć raz 44 euro, a raz 240 euro za miesiąc bez ochrony ubezpieczeniowej? Czy to jest zgodne z prawem?

Po telefonicznym zapytaniu, pracownica była dość opryskliwa, powiedziała, żebym był wdzięczny za obniżenie zaległych składek do 44 euro, oraz że miesięczna składka w wysokości 240 euro byłaby już wymagalna od miesiąca złożenia wniosku! i to rzekomo nie ma nic wspólnego z rzeczywistą ochroną ubezpieczeniową.

Kiedy ponownie zwróciłem jej uwagę, że ochrona ubezpieczeniowa została przywrócona dopiero w lipcu, powiedziała, że to również była moja wina z opóźnieniem... Kiedy zwróciłem jej uwagę, że DAK ponosi główną winę za to wielomiesięczne opóźnienie, mówiąc o błędnych informacjach o decyzjach podatkowych i tygodniami braku reakcji, powiedziała mi całkiem poważnie, że nie ponosi za to odpowiedzialności, to była wina koleżanki...
A skargi i tak nic nie pomogą, to mogę sobie oszczędzić... .
Jutro osobiście odwiedzę oddział zewnętrzny DAK, mam dość telefonicznych informacji.

Moje pytania:
Czy te w moich oczach arbitralne ustalenia składek są zgodne z prawem?
Czy jest zgodne z prawem żądanie raz 44, a innym razem 240 euro w miesiącach, gdzie nie było ochrony ubezpieczeniowej?

Ponieważ teraz otrzymuję zasiłek ALG II, mogę uregulować te zaległe 3000 euro tylko w ratach... Teraz, bez konsultacji z moją sytuacją finansową, dostałem propozycję raty w wysokości 130 euro miesięcznie, wraz z groźbą, że ochrona ubezpieczeniowa zostanie natychmiast anulowana w przypadku braku zapłaty (najpierw cała zaległa kwota stałaby się wymagalna natychmiast), co oczywiście nie jestem w stanie zapłacić. Czy muszą brać pod uwagę moją sytuację finansową i zaakceptować na przykład ratę miesięczną w wysokości 50 euro?

Będę wdzięczny za pomoc!

Pozdrowienia KM.

Re: Czy wysokość składki jest uzasadniona pomimo braku istniejącego ubezpieczenia?

Napisany przez EasyD
Twoje zdenerwowanie, Karolu, jest w pełni zrozumiałe. Szczególnie gdy ma się do dyspozycji stosunkowo niewiele pieniędzy, a konieczne jest dodatkowe płacenie.

Jednak DAK Gesundheit rzeczywiście wychodzi im naprzeciw. Od wprowadzenia obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego w Niemczech każdy musi być zawsze ubezpieczony. Nawet wstecz. Zgodnie z przepisami ubezpieczyciel miałby prawo naliczyć oprócz normalnej składki także karne odsetki w wysokości 1% miesięcznie. I to także wstecz od 2010 roku w ich przypadku. W porównaniu do tego, wymienione 44 euro są stosunkowo łagodne.

Jako pierwsze miejsce, do którego należy się zwrócić w tej sytuacji, poleciłbym im urząd, z którego otrzymują zasiłek ALG II. Tam powinni otrzymać dodatkowe świadczenia, również na opóźnione składki.

Napisany przez Karlmann
Cześć, dzięki za odpowiedź.

Więc pełna kwota jest ode mnie już należna wstecz od lutego 2015, mimo że wtedy nie miałem ochrony ubezpieczeniowej, a jedynie złożyłem wniosek?

Pozdrowienia.

Napisany przez EasyD

Ok, więc pełną kwotę ode mnie należy zapłacić z wstecznym terminem od lutego 2015 r., mimo że wtedy nie miałem ubezpieczenia, a jedynie złożyłem wniosek?

Oficjalnie zostali Państwo objęci ubezpieczeniem z wstecznym terminem od 2010 r. i mieli Państwo nieprzerwane ubezpieczenie od tego czasu.

Zgodnie z prawem jako ubezpieczony dobrowolnie, musieliby Państwo nie tylko zapłacić pełne składki od lutego, ale od 2010 r. Zwolnienia z opłat, takie jak to otrzymywane od DAK Gesundheit, są zazwyczaj udzielane tylko obowiązkowym ubezpieczonym.

Zobacz też: https://www.gkv-spitzenverband.de/se...engesetz_1.jsp

Napisany przez Karlmann
Cześć,

Dziękuję za odpowiedzi.

Powinieneś otrzymać dotacje, również na opóźnione składki

Tak, zrobię to, czy znasz paragraf SGB II, który to reguluje?

Czy jest to prawny roszczenie, czy zależy to od dobrej woli JC?

Pozdrawiam.

Napisany przez EasyD

Tutaj powinni Państwo otrzymać dotacje, także na zaległe składki

Tak zrobię, czy znają Państwo paragraf SGB II regulujący tę kwestię?

Czy istnieje tu prawne roszczenie, czy zależy to od dobrej woli JC?

Nie mam pojęcia o możliwościach i procedurach dotyczących ALG II.

Udało mi się szybko znaleźć to w SGB II: https://dejure.org/gesetze/SGB_II/26.html

Czy ktoś inny na forum ma więcej informacji na ten temat?

Napisany przez verschaukelt
Po złożeniu wniosku o ALG 2 są Państwo obowiązkowo ubezpieczeni, a składki są odprowadzane bezpośrednio przez Jobcenter do ubezpieczenia zdrowotnego. Teraz zależy to od momentu złożenia wniosku o ALG 2. Wniosek ten ma ważność także w ostatnim dniu miesiąca, a także ma wpływ na Państwa status w SGB 2 - czy są Państwo uważani za bezrobotnych czy za osoby prowadzące działalność gospodarczą z zbyt niskim dochodem? Za zaległe składki z czasu aktywności zawodowej, ale bez obowiązkowego ubezpieczenia, są Państwo odpowiedzialni samodzielnie. Nie ma żadnych dopłat ze strony Jobcenter. Natomiast od chwili złożenia wniosku już tak, chociaż zgodnie z zasadą napływu może się zdarzyć, że nie będą Państwo obciążeni opłatami należnymi od czasu, gdy nie byli Państwo wówczas na zasiłku ALG 2 lub byli Państwo na zasiłku, ale jako osoba prowadząca działalność gospodarczą. W takiej sytuacji pozostaje tylko jedna szansa - uregulować składki w całości za pomocą końcowego EKS i uwzględnić je w obliczeniach z ostatnich 6 miesięcy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata