Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Kup miedź, ropa naftowa, broker online, zlecenie.

Napisany przez EnjoyeD
Cześć społeczności,

ponieważ niestety nie mogę handlować surowcami na platformie online brokera DeGiro, chciałbym się tutaj poinformować:

a.) gdzie jest to możliwe,
b) jak to działa.

Informacje na temat ropy naftowej znam z Commerzbank jako LIGHT SWEET CRUDE OIL FUTURE (WTI). Patrząc na wykres z ostatnich 2 lat, można zauważyć, że cena ropy naftowej jest bardzo niska.

To samo dotyczy miedzi.

Teraz chciałbym wiedzieć, jak mogę zainwestować w te dwie surowce w formie papierów wartościowych. Chciałbym obserwować sytuację przez około rok i zatrzymać je w przypadku utraty wartości rynkowej.

Nie mam zbyt dużego doświadczenia z CFD-ami. Czy w ogóle jest możliwe, to co mam na myśli, czyli kupowanie akcji i sprzedawanie ich po określonym czasie?

Z poważaniem,

EnjoyeD

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli nie znasz się na CFD, to lepiej się nimi nie zajmuj.
Inwestowanie w surowce, takie jak akcje, jest możliwe. Jednak ponieważ są one głównie wyceniane w dolarach, warto rozważyć produkt Quanto lub zabezpieczony przed ryzykiem walutowym.
Takie produkty oferowane są przez różnych dostawców usług bankowych.

Napisany przez EnjoyeD
Zarejestrowałem się w dwóch brokerach online.

Raz na https://www.zoomtrader.com
Ale są oni niesolidni

i na https://www.comdirect.com
Jednak chcę się najpierw zaznajomić z nimi.

Co dokładnie oznacza Quanto lub zabezpieczony walutowo produkt?
Przeczytałem o tym na https://www.boerse.de/boersenlexikon/Quanto.

Napotykam tam na wyrażenia obce jak bazowa jednostka & spread.
Dlatego przeczytałem o tym na https://de.wikipedia.org/wiki/Spread_%28Wirtschaft%29, ale przykłady są zbyt skomplikowane.

Teraz skupię się na comdirect.

Z poważaniem

EnjoyeD

Napisany przez Cici
Z CFD-ami, opcjami, kontraktami terminowymi itp. warto się zająć dopiero wtedy, gdy ma się wystarczające doświadczenie z prostszymi instrumentami inwestycyjnymi i dokładnie wie, co się robi. Mają one bowiem zobowiązanie do uzupełnienia depozytu, co oznacza, że w razie niepowodzenia można stracić więcej niż się zainwestowało.

W przeciwnym razie istnieje możliwość obstawiania wzrostu lub spadku cen surowców poprzez certyfikaty Knockout, certyfikaty opcji, certyfikaty trackerowe lub ETC. Warto jednak wziąć pod uwagę ewentualne straty z tytułu kosztów przewalutowania (oprócz standardowych opłat związanych z certyfikatami). Ponieważ instrumenty inwestycyjne związane z surowcami odzwierciedlają (z niewielkimi wyjątkami) jedynie odpowiednie ceny terminowe, a nie cenę spot. Jeśli więc cena miedzi pozostanie na przykład stabilna przez pół roku, a ceny terminowe w przyszłości będą regularnie wyższe, certyfikat nadal będzie regularnie tracić na wartości.

Napisany przez EnjoyeD
Cześć,

Na Degiro mogę wybrać opcję Knock Outs, ale na Comdirect nie ma tego dostępnego.

Na Degiro mogę wybrać spośród 12 stron po 50 rzędów, co daje łącznie 600 możliwości. Nie wiem jednak, czego dokładnie szukać, ponieważ nie widzę miedzi ani ropy Brent na liście.

Opcje nie działają na koncie Basic na Degiro, ale na Comdirect tak. Tutaj mam około 35 500 możliwości.

Niestety, nie mam jeszcze pojęcia o produktach Tracker-Zertifikate ani ETCs. Nie ma ich również w ofercie ani na Degiro, ani na Comdirect.

Z jakich prostszych instrumentów inwestycyjnych mogę zdobyć więcej doświadczenia?

Napisany przez Cici

Knock-outs są dostępne dla mnie w Degiro. W Comdirect nie.

Knock-outs można znaleźć w Comdirect w zakładce Zertifikate -> Zertifikate-Selector -> Hebel.

Jakimi prostszymi instrumentami inwestycyjnymi mogę zdobyć więcej doświadczenia?

Najpierw powinieneś dokładnie zapoznać się z poszczególnymi rodzajami certyfikatów, zdecydować, który rodzaj jest najlepiej dostosowany do twojej inwestycji, a następnie wybrać odpowiednią emisję na podstawie różnych parametrów. Dla niektórych bazowych aktywów, jak już napisałeś, istnieje tysiące instrumentów pochodnych. Trudno jest zalecić konkretny. Musisz sam/a wiedzieć, czego chcesz, i wybrać emisję, która najlepiej odpowiada twoim wymaganiom.

Jako bardzo prosty wariant, ciekawe mogą być np. indeksowe certyfikaty nieuwzględniające dźwigni, takie oferowane są przez różne banki. Ale jak już wcześniej wspomniano, dokładnie dowiedz się o zasadach funkcjonowania i ryzyku tych certyfikatów, w przeciwnym razie możesz być źle zaskoczony/a na końcu.

Napisany przez EnjoyeD
Oha. Kilka pytań..

Czyli Knock Outs & Zertifikate to mniej więcej to samo?

Banker inwestuje w surowce jak akcje. Ale ponieważ są one głównie wyceniane w dolarach, warto zainteresować się Quanto lub zabezpieczonymi walutowo produktami. Oferują je różni dostawcy banków.

Czy można tego dokonać również w DeGiro lub Comdirect, jeśli tak, gdzie znajdę te produkty ?

Knockouty znajdziesz w Comdirect pod Zertifikate -> Zertifikate-Selector

OK, jestem już tam. Jest tutaj ponad 950k możliwości.
Tylko w typie certyfikatu mam 11 możliwości.
Dźwignia, indeks ... Ochrona kapitału.

Do jakiej kategorii należy teraz certyfikat indeksowy bez dźwigni?

Przed wyborem:
Są dwie możliwości. Raz z planem oszczędnościowym & tradingiem na żywo - kursy w informatorze.

Plan oszczędnościowy oznaczałby więc regularne wpłacanie na certyfikat.
Rozumiem, że trading na żywo oznacza możliwość analizy wykresów, aby uzyskać lepszy przegląd.
Czy to jest poprawne?

Jako aktyw bazowy wprowadziłem miedź. Teraz dostępnych jest tylko 38 wyników.
Pozostawiłem wybór terminu dojścia do endless.

Emittentem jest związek instytucji reprezentujących akcjonariuszy. Czy można to zaakceptować?
Nic tam teraz nie wpisałem.

Do wyboru są obligacje akcyjne, certyfikaty zakresowe i z rabatem. Wszystkie jednak z terminem zapadalności, mimo wpisania endlos.

Obecnie jestem przy na przykład tym certyfikacie: DZ BANK AG Deut.Zentral-Gen. ITV v.14(15)

Obecnie również jest praktycznie na dnie. Czy ten certyfikat jest prostą formą zdobywania doświadczenia?

Pozdrowienia

EnjoyeD

Napisany przez Cici

Czy więc Knock Outy & Certyfikaty są mniej więcej tym samym?

Certyfikaty są w ogólności dłużnymi papierami wartościowymi, co oznacza, że w przypadku bankructwa emitenta certyfikat staje się bezwartościowy. Knockouty są specjalnym rodzajem certyfikatów, a mianowicie tymi z poziomem wygaśnięcia (Knockout).

Czy można je znaleźć w DeGiro czy Comdirect, jeśli tak, to gdzie znajdę te produkty?

Jak już wspomniano, Knockouty znajdziesz w Comdirect pod dźwigniami (certyfikaty). Nie znam się na DeGiro.

Do jakiej kategorii należy teraz niezdźwigniony certyfikat indeksowy?

Należy do kategorii certyfikatów indeksowych.

Rozumiem Live Trading Kurs jako możliwość analizy wykresów, aby uzyskać lepszy przegląd. Czy to jest poprawne?

Pod pojęciem Live Trading, Comdirect rozumie handel (poza giełdą) bezpośredni. Zwykle te certyfikaty handluje się poza giełdą, np. bezpośrednio przez emitenta.

Emitentem jest zbiorowe przedsiębiorstwo instytucji reprezentujących akcjonariuszy. Czy można z tym się zgodzić?

Emitentem jest bank, który emituje certyfikat. Z bankiem tym wiąże się odpowiednia relacja zadłużenia. Dlatego jeśli uważasz, że bank XYZ może wkrótce zbankrutować, powinieneś unikać certyfikatów tego banku.

Teraz dotarłem do tego konkretnego certyfikatu: DZ BANK AG Deut.Zentral-Gen. ITV v.14(15)

Podaj mi teraz WKN lub ISIN tego certyfikatu, bo nazwa wydaje się niejednoznaczna.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata