Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Prywatne ubezpieczenie emerytalne WHEN Stuttgarter Flex Rente Classic)

Napisany przez RF88
Witajcie drodzy Forumowicze,

chciałbym poznać was sądzicie o moim prywatnym ubezpieczeniu emerytalnym, ponieważ jestem niepewny, czy chcę kontynuować to ubezpieczenie emerytalne.

W grudniu 2014 roku podpisałem prywatne ubezpieczenie emerytalne w Stuttgarcie (Flex Rente Classic) od 01.01.2015 roku. To ubezpieczenie zostało mi zaproponowane przez mojego agenta ubezpieczeniowego, niestety podpisałem je bez zastanowienia. Teraz zastanawiam się, czy nadal chcę inwestować pieniądze w to ubezpieczenie emerytalne.

Szczegóły ubezpieczenia:

Od 01.01.2015 roku wpłacam zawsze 100 euro, a co dwa lata suma wzrasta o 5%.

Czas wpłacania składek: 41 lat

Rozpoczęcie wypłaty emerytury od 01.01.2056 roku

Gwarantowana miesięczna emerytura: 317,92 euro

Możliwa całkowita miesięczna emerytura: 660,01 euro, z czego:

Dodatkowa rata emerytalna uwzględniająca bieżące udziały w nadwyżkach, końcowe udziały w nadwyżkach i minimalny udział w rezerwach bilansowych: 342,09 euro

Gwarantowana wypłata kapitału: 97.675,19 euro

Możliwa całkowita wypłata kapitału: 161.422,42 euro, z czego:

Wypłata kapitału z bieżących nadwyżek: 41.570,84 euro

Wypłata kapitału z końcowych nadwyżek i minimalnego udziału w rezerwach bilansowych: 22.176,39 euro

Co sądzicie o tym produkcie? Czy nadal chcielibyście wpłacać składki?

Pozdrowienia

RF88

Napisany przez brainy
Czy naprawdę ma sens wpłacać coś gdzieś przez 41 lat?

Oczywiście poza pośrednikiem!

Prosty, niedrogi plan oszczędzania w ETF na początek powinien wystarczyć.

https://etf-blog.com/serie-ueber-etf-...ich-cominvest/

Napisany przez uwehaensch

Czy naprawdę ma sens wpłacać gdzieś pieniądze przez 41 lat?

Oczywiście, z wyjątkiem pośrednika!

Prosty i niedrogi plan oszczędzania w ETF-ach na początek powinien wystarczyć.

https://etf-blog.com/serie-ueber-etf-...ich-cominvest/

Porównujesz jabłka do gruszek.

Stuttgarter jest w porządku, jeśli chodzi o klasyczne ubezpieczenie emerytalne. Jest dość rentowny, ale kto może przewidzieć 41 lat do przodu. Wybrali Państwo klasyczne ubezpieczenie emerytalne w 3. warstwie (indywidualna emerytura) z konkretnych powodów. Czy te powody już nie obowiązują? Opcja z podwyższaniem o 5% co 2 lata nie jest konieczna, jest to opcjonalne. Czy gwarantowana kwota wypłaty kapitału została obliczona z uwzględnieniem podwyżek o 5% czy nie?

Napisany przez RF88
To byłby rachunek, gdybym wpłacał 100 euro miesięcznie przez cały okres.

Gwarantowana miesięczna renta: 199,82 euro

Możliwa całkowita miesięczna renta: 448,98 euro
z tego:
Rent dodatkowych i premii włączając bierne udziały w nadwyżkach bieżących, bierne udziały w nadwyżkach końcowych oraz minimalne udziały w rezerwach wartościowania: 249,16 euro

Gwarantowana wypłata kapitału: 61.390,51 euro

Możliwa całkowita wypłata kapitału: 109.809,51 euro
z tego:
Wypłata kapitału z bierne udziały w nadwyżkach bieżących: 31.290,00 euro
Wypłata kapitału z nadwyżkowych bierne udziały w nadwyżkach końcowych oraz minimalne udziały w rezerwach wartościowania: 17.128,50 euro

Byłam zdania, w grudniu 2014 roku, że nie będzie źle zrobić już teraz coś na przyszłość. Z tego powodu zawarłam tę prywatną polisę. Niestety, wtedy zbyt łatwo dałem się przekonać przez maklera, ponieważ moi rodzice też mają od niego wiele produktów.

To jest bardzo konserwatywna forma inwestycji, która obecnie przynosi około 3,5% rocznie. Jeśli to jest to, czego szukasz, to Stuttgarter nie jest najgorszym wyborem. Nie powinno to jednak być jedynym elementem Twojego zabezpieczenia emerytalnego (obecnie trudno obejść się bez funduszy/akcji itp.), i zdecydowanie jest to coś dla długoterminowego zabezpieczenia emerytalnego, a nie dla oszczędzania na 5 lub 10 lat.

Napisany przez RF88
Aktualnie zastanawiam się nad kontynuowaniem tej prywatnej polisy emerytalnej, ale bez 5% podwyżki co 2 lata. Moje pozostałe pieniądze na emeryturę (300 euro) chciałbym zainwestować w akcje lub fundusze ETF. W dokumentach napisano, że w grudniu 2015 roku z moich 1200 euro, które do tej pory wpłaciłem, otrzymałbym z powrotem tylko 550,99 euro. Dlatego zrezygnowanie z tego w sumie nie miałoby sensu, prawda?

Nie, faktycznie nie. W pierwszych 5 latach głównie występują koszty związane z zawarciem umowy, dlatego ...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata