Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie finansowe

Napisany przez khara
Cześć,

Jesteśmy zainteresowani domem. Dom został odnowiony w 2011 roku (dach, ogrzewanie, woda, prąd), elewacja zewnętrzna oraz częściowo wnętrze, a także część stodoły wymagają jeszcze remontu. Dom znajduje się w obszarze dofinansowanego programu rewitalizacyjnego (nie mam jednak informacji na ten temat, zostało nam to zgłoszone przez pośrednika). Tylna część została niestety zrealizowana bez zgody na budowę. Konieczne będzie jej uzyskanie. Całkowita powierzchnia domu wynosi 280 mkw, a powierzchnia działki około 1300 mkw.

Teraz moje pytanie:
Cena zakupu to 339.000€. Mamy 37.000€ wkładu własnego. kredyt samochodowy z 2014 roku, pozostałe zadłużenie około 24.000€. Żadne inne kredyty nie są brane pod uwagę. Dochód 2800+2*rodzinne+450+250 =3676€ dla 2 dorosłych i 2 dzieci.
-kredyt samochodowy 280€
Zależy nam tylko na sfinansowaniu domu. Remont i elewacja + stodoła będą stopniowo przeprowadzane.
Część domu będzie wynajmowana.
Dochód z najmu 550€.

Czy to jest możliwe. Jakie są szanse? Jakie stopy procentowe są realistyczne?

Pozdrawiam

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli otrzymasz informację, że tylna część została zbudowana bez zezwolenia na budowę, nie zakładaj od razu, że łatwo otrzymasz zezwolenie po fakcie.
Powinieneś / powinnaś krytycznie zapytać dlaczego poprzedni właściciel nie otrzymał zezwolenia na budowę. Czy może zbudował bez żadnego zezwolenia?
Czy na pewno chcesz ściągnąć na siebie potencjalne problemy?

Napisany przez khara
To wciąż kwestia tego, jak zostanie to zatwierdzone. Właściciel przebudował oborę bez pozwolenia na budowę. Chciałbym zapytać w gminie, jak to wygląda, niestety nie wiem, czy dostanę informacje. Niekoniecznie chciałbym wiązać się z tym problemem, ale cała posiadłość byłaby idealna dla nas.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Powodzenia w dzielnicy

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

pomijając kwestię nielegalnego budownictwa, uważam, że to trochę mało.

Z oszczędnościami mieszkaniowymi możecie pokryć koszty zakupu, potem musielibyście liczyć się z około 1 400 EUR miesięcznej raty za 339 000 EUR (przy założeniu 3% oprocentowania/2% spłaty). To może jakoś działać z czynszem, ale jeśli czynsz odpadnie lub nadchodzi większy remont, zostanie niewiele miejsca na oddech przez najbliższe 20 lat.

Inny punkt: Jeśli główny zdobywca utraci zdolność do pracy, sytuacja może szybko się pogorszyć.....

Napisany przez guest
Cześć,
przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji (mówię tu tylko o moim zdaniu), problem czarnej zabudowy musiałby być rozwiązany. Powinno istnieć (nie tylko jeden) przypadek, gdzie Dom musiał zostać całkowicie rozebrany z powodu różnicy w kilku centymetrach. Nie było tam możliwości późniejszego uzyskania pozwolenia na budowę czy czegoś podobnego. W takiej sytuacji ponosi się nie tylko koszty zakupu niczego, ale także koszty wyburzenia. Idę nawet tak daleko, że powiedziałbym, iż odważyłbym się na zakup tylko wtedy, gdy uzyskam pisemne potwierdzenie ze strony urzędu budowlanego. W administracji publicznej są też pracownicy / urzędnicy, którzy następnego dnia nie chcą pamiętać, co powiedzieli wczoraj.
Co do finansowania, zgadzam się z opinią Herrmuellera: nie tylko jedna niepewność w planowaniu, ale kilka. Przede wszystkim, do remontu stopniowo potrzebny jest kapitał, który trzeba jakoś zdobyć.
Powodzenia,
gość

Napisany przez khara
Urząd budowlany powiedział, że nie ma żadnego problemu i z pewnością zostanie to zatwierdzone. Ponieważ tutaj została przeprowadzona tylko wewnętrzna budowa stajni i sąsiedzi również budują z tyłu. Ponadto firma przeniesie się do domu za około rok. W związku z tym ponownie pojawią się koszty najmu w wysokości 450€ oraz jednopokojowe mieszkanie z kosztem wynajmu około 300€. Jeśli to zsumujemy: 450€+550€+300€= dochód z najmu w wysokości 1300€, a ja mam 1400€ obciążenia związane z domem, to musiałbym samemu zapłacić 100€. Tak więc sobie to obliczyliśmy (może trochę zbyt optymistycznie?). Nie jestem pewny, czy to ma jakieś znaczenie w tej sprawie, oba mieszkania są wynajmowane rodzinie - rodzicom.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata