Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa - Co z nią zrobić?

Napisany przez Flex32
Cześć wszystkim,

mam umowę oszczędności budowlanych w firmie Badenia od 2004 roku. Oto fakty:
- Oprocentowanie kapitału: 1,50% r.
- Kwota oszczędności budowlanych: 10 000€
- Minimalna kwota oszczędności: 5 000€
- Stan konta: około 6 000€

Ponieważ osiągnąłem minimalną kwotę oszczędności i aktualnie nie mam zamiaru budować, zastanawiam się, co zrobić z umową? Kontynuować wpłaty? Anulować umowę i wpłacić pieniądze na konto oszczędnościowe? Jak już wspomniałem, budowa w najbliższej przyszłości nie wchodzi w grę. Jednak w ciągu najbliższych 12 miesięcy będę musiał kupić nowy samochód.

Będę wdzięczny za każdą radę
Pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
Wycofać oszczędności z umowy oszczędnościowo-budowlanej na czas, aby kupić nimi samochód.
Czy to jest problem?

Napisany przez Flex32
Faktycznie, mam nadzieję na wskazówkę, jak najlepiej ulokować te pieniądze. A może po prostu kontynuować wpłaty na konto oszczędnościowo-budowlane?

Napisany przez Goldwater

Właściwie mam nadzieję na poradę, jak lepiej ulokować pieniądze. Czy powinienem po prostu nadal wpłacać do umowy oszczędnościowo-budowlanej?

Bardziej korzystnych oprocentowań niż 1,5% przy niskim ryzyku obecnie nie ma na rynku. Każdy, kto obiecuje ci więcej, jest oszustem albo zataja duże ryzyko.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Istnieje wiele porównywarek, gdzie możesz porównać konta oszczędnościowe.

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

Jeśli zaakceptujesz alokację i zrezygnujesz z pożyczki, otrzymasz bonus w wysokości 2,5% retroaktywnie, co daje ogólnie 4%.

Jednak ten bonus jest gwarantowany tylko przez 15 lat, co oznacza, że powinieneś zachować umowę do 2019 roku. Być może będziesz mógł nadal wpłacać dodatkowe środki.

W chwili tuż przed osiągnięciem kwoty oszczędnościowej musisz zaakceptować alokację, w przeciwnym razie istnieje ryzyko unieważnienia umowy. Innymi słowy, gdy zgromadzisz około 9 200 euro na koncie, powinieneś podjąć działania.

Napisany przez Flex32

Witaj,

jeśli zaakceptujesz przydział i zrezygnujesz z pożyczki, otrzymasz bonus
w wysokości 2,5% wstecz, co daje w sumie 4%.

Ten bonus jest jednak gwarantowany tylko na 15 lat, czyli radziłbym zachować umowę do 2019 roku. Być może będziesz mógł wpłacić dodatkowe środki.

Jednak tuż przed osiągnięciem sumy kredytu mieszkaniowego musisz zaakceptować przydział, w przeciwnym razie
istnieje ryzyko wypowiedzenia umowy. Czyli gdy stan Twojego konta wyniesie około 9 200 euro,
powinieneś podjąć działania.

Dziękuję za informację. Gdzie zatem jest mowa o tych 15 latach?
W mojej umowie jest napisane tylko:
ZyskPlus w % już uzyskanych odsetek z kapitału zgromadzonego: 100

Oznacza to jednak, że otrzymam w sumie 3% odsetek, prawda? Jednak nie ma nic o 15 latach w mojej umowie (Via Badenia Niska stopa procentowa)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata