Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy odszkodowanie za wcześniejszą spłatę jest odliczalne przy refinansowaniu wynajmowanych obiektów?

Napisany przez Trueffelschwein
Cześć wszystkim,

Mam pytanie, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi w internecie.
Najpierw kilka informacji. W 2014 roku przefinansowałem swoje mieszkanie (50% wynajmowane, 50% własne) oraz moje mieszkanie (wynajmowane).
Należność z tytułu wcześniejszej spłaty w wysokości 37 000 € została przekazana przeze mnie w pierwszej kolejności. Do końca roku okaże się, czy wnoszę pozew. Ponieważ mimo długiego szukania nie udało mi się znaleźć tych 37 000 € pod żadnym naszym materacem ani pod żadną poduszką, bank, w którym otrzymałem kredyt następczy, zwiększył go o 37 000 €. Obecnie rozliczam podatki za 2014 rok. Znalazłem wiele artykułów na temat możliwości odliczenia od podatku należności z tytułu wcześniejszej spłaty w przypadku wynajmowanych nieruchomości, ale żaden nie jest wystarczająco szczegółowy.
Moje pytanie do wykwalifikowanych ekspertów spośród was brzmi:
Czy mogę odliczyć należność z tytułu wcześniejszej spłaty od podatku, nawet jeśli byłem współfinansujący? Odsetki, które płacę od nowego kredytu (w których zawarte są 37 000 €), również mogą być odliczone od podatku. Byłoby to jakby podwójne odliczenie. Czy można to rozdzielić, aby otrzymać zwrot 37 000 € za rok 2014, a resztę odsetek deklarować jak dotychczas co roku?

Jestem dość zdezorientowany i z niecierpliwością czekam na waszą pomoc lub coś w tym rodzaju.
Pozdrowienia od Trueffelschwein

Re: Czy odszkodowanie za wcześniejszą spłatę jest odliczalne przy refinansowaniu wynajmowanych obiektów?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, mam także małe wynajmowane mieszkanie i od lat samodzielnie składam zeznanie podatkowe, ale nie sądzę, że odsetki od odstępnego za wynajem mogą być uznane. Chyba kwestią interpretacji jest, czy uważa się odstępne za bezpośrednie. Właściwie tak nie jest. Nie byłbym też zdziwiony, gdyby odsetki od odstępnego były uznane. Raczej tylko cena zakupu.

Cześć Bankierze,

To, że odszkodowanie za wcześniejsze spłacenie w przypadku refinansowania nieruchomości wynajmowanych jest odliczalne, jest pewne. Możesz to przeczytać tutaj: https://www.finanztip.de/vorfaelligke...erbungskosten/
Moje pytanie dotyczyło tylko kwestii, czy fakt, że opłatę za wcześniejsze spłacenie zapłaciłem nie z kapitału własnego, a z kredytu, ma znaczenie. Chodzi o około 3 500 € od podatku, które mogę odzyskać w tym roku lub rozłożyć na przyszłe 30 lat. Oczywiście wolałbym pierwszą opcję, ponieważ w ten sposób mogę pokryć koszty sądowe i adwokackie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Super, dzięki za wskazówkę. Nawet po 25 latach ciągle się uczymy...

To jest najbardziej skomplikowany system podatkowy w okolicy. Nawet doradcy podatkowi nie zawsze są w stanie się w nim połapać.

Właśnie zauważyłem w przeglądzie tematów, że istnieje kategoria Aspekty podatkowe. Myślę, że ten temat pasuje raczej tutaj. Czy administrator mógłby to przenieść lub skopiować?

Napisany przez guest
Witaj Świnko Truflowa,

w prawie podatkowym konieczne jest kierowanie się przepływem środków pieniężnych przy przychodach nadwyżkowych - bez konieczności wchodzenia specjalnie w Państwa przypadku.

Czy środki te pochodzą z majątku dodatniego czy ujemnego, nie ma w tym drugorzędne znaczenie. Można to porównać do tankowania, które jest opłacane kartą kredytową. Kosztów uzyskania przychodów również nie może odliczyć bank XY, który zabezpieczył wcześniej tankowanie. Zarówno klient stacji benzynowej, jak i firma kredytowa obciążeni są w swoim majątku (majątek firmy kredytowej maleje z 0 na minus 80 euro). Jeśli pod koniec okresu rozliczeniowego karta kredytowa nie zostanie spłacona (w całości), to należność bankowa pozostaje wciąż ważna. Jeśli odsetki wynikające z tego są jednoznacznie przypisywane do kosztów uzyskania przychodów (wyłącznie zawodowe użytkowanie karty kredytowej), to odsetki te są również odliczalne, ponieważ są one spowodowane zawodowo. Na przykład, ponieważ pracodawca nie zrekompensował kosztów na czas.

Oczywiście, jest to TYLKO i wyłącznie moja osobista opinia, oparta na przeżyciach, usłyszanych informacjach i doświadczeniach. Jest to wyraźnie nie porada prawna.

Powodzenia

gość

Cześć zadaniu,

wnioski wynikające z Twojego przykładu niestety nie do końca rozumiem. Jednak zdaje się, że sugerujesz, iż odszkodowanie za przedterminową spłatę, które zapłaciłeś podczas refinansowania obiektów, na których można uzyskać koszty reklamowe z wynajmu, można odliczyć, niezależnie skąd pochodziło to pieniądze. Czy dobrze to zrozumiałem?

Napisany przez guest
Można moim zdaniem pójść za tą myślą. ;-)

Pracodawca w powyższym przykładzie, który płaci z opóźnieniem, był rzeczywiście dość złym przykładem, ponieważ w zasadzie nie ma to nic wspólnego z kosztami reklamowymi. Te ponosi pracodawca. Ten zapis lepiej jest rzeczywiście zapomnieć ... ;-) Chyba chciałem wpleść zbyt wiele ewentualności w jednym przypadku.

Koszty uzyskania przychodów są odliczane w roku powstania (czyli gdy występuje obciążenie). Amortyzacja z kolei wtedy, gdy wartość środka trwałego jest niższa. Zwrot utraconego zysku (kara umowna) również.

gość

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli oprocentowanie przedterminowe jest finansowane za pomocą kredytu, to takie odsetki traktowane są tak samo jak wszystkie inne odsetki i można je odliczyć, o ile nieruchomość jest wynajęta.

Napisany przez 3eugh
@Trueffelschwein:
Jeśli zdecydujesz się na odwołanie się od swojej starej umowy kredytowej (nowa w prawdzie nie może być odwołana, albo nie miałoby to sensu?), proszę także rozważ aspekty podatkowe związane z podatkiem od dochodów kapitałowych, który zapewne będzie naliczany na odsetki gotówkowe, które bank w końcu musi Ci zwrócić. Czy dotyczy to tylko pobranych korzyści, czy też zatrzymanych odsetek gotówkowych? Nie jestem pewien.

Na te kwestie niedawno poruszyłem temat z doradcą podatkowym, który był zdania, że na wszystkie zwroty dokonywane przez banki klientom po skutecznym odwołaniu umowy kredytowej (bez względu czy chodzi o odsetki gotówkowe, koszty związane z wcześniejszym spłaceniem kredytu, czy po prostu pobrane korzyści od banku) nie jest naliczany podatek od dochodów kapitałowych. Cóż, mam inne zdanie (patrz również dyskusje na ten temat w odpowiednich wątkach na forum, komentarze na test.de oraz różne oświadczenia Ministerstwa Finansów) i lepiej będę miał to udokumentowane, gdy przyjdzie co do czego. W razie wątpliwości zawsze można złożyć odwołanie od decyzji podatkowej itp.

Co Twój doradca podatkowy ma do tego wszystkiego do powiedzenia? A może samodzielnie składasz zeznanie podatkowe?

Mam szwagra, który przez długi czas pracował jako taki w kancelarii podatkowej. Obecnie pracuje w firmie Datev, która oferuje wsparcie dla doradców podatkowych. On przygotowuje dla mnie deklarację. Problem polega na tym, że deklaracje podatkowe nie są obecnie jego codziennym zajęciem. Nie jest do końca pewny. Mówi, że spróbujemy odliczyć VFE. Miałem nadzieję, że ktoś tutaj się na tym dokładnie zna.

@ eugh
Zastanawiam się nad odpowiedzią Twojego doradcy podatkowego i co miał na myśli. Rozumiem to tak: Jeśli moja umowa kredytowa zostanie rozwiązana przez bank, to w zasadzie zmienia się moje saldo za ostatnie lata aż do dnia, w którym po raz pierwszy wynająłem obiekt sfinansowany tym kredytem. Oznacza to, że de facto zeznania podatkowe z ostatnich lat tracą ważność, a kwota rozwiązania umowy podlega opodatkowaniu. To tylko strzał w ciemno, złożony przez laika.
Najpierw spróbuję odliczyć te 37 000 € i zobaczymy, co się stanie. Jeśli faktycznie otrzymam coś z powrotem od banku, co w przypadku rozwiązania umowy powinno wynosić około 65 000 €, to zawsze mogę zapłacić od tego podatek.

Po otrzymaniu mojej decyzji podatkowej zamieszczę tutaj wynik.

Dziękuję za wasze odpowiedzi

Napisany przez NaTwoim13
Jakie opłaty ponoszą państwo z tytułu wypłacalności? Odsetki, odsetki, które bank traci i co można odliczyć? Odsetki!!! Gdzie teraz jest problem z odliczalnością? Czy myślą, że istnieje różne podejście do odsetek?

Napisany przez guest
Odwołanie i odsetki:

Oczywiście zwracane odsetki NIE są przychodami kapitałowymi. Jest to zwrot nienależnie pobranego świadczenia. W takim przypadku informacje podane w przeszłych zeznaniach podatkowych mogą być nieprawidłowe, ponieważ nie było przepływu odsetek.

Odszkodowanie VF NIE są również odsetkami. Jest to kara umowna, która nakłada się w przypadku niewykonania umowy. Bank otrzymuje rekompensatę za szkodę poniesioną w wyniku wcześniejszej spłaty pożyczki. Na przykład opłata manipulacyjna za wcześniejsze rozwiązanie umowy należy do odszkodowania VF, co oczywiście potwierdza, że odszkodowanie VF nie jest odsetkiem. Oczywiście, taka kara umowna można również odliczyć jako koszty uzyskania przychodów, ponieważ jest związana z osiąganiem przychodów z najmu i dzierżawy. Był powód do refinansowania (niższe odsetki lub coś podobnego). Koszty uzyskania przychodów nie muszą być nieuniknione: złote baterie w wynajmowanych mieszkaniach są tak samo kosztami uzyskania przychodów, jak tanie z marketu.

Odsetki powstałe z odszkodowania VF są również kosztem uzyskania przychodów, ponieważ stanowią bezpośredni związek z kosztami uzyskania przychodów.

Ponownie: jest to wyłącznie moja opinia, a nie porada prawna. Przekazuję tylko to, co przeżyłem, przeczytałem i usłyszałem.

gość

Napisany przez 3eugh
Czy powyższe dotyczy tylko sytuacji, w której ktoś chce odliczyć VFE? Czy też argumentacja ma pokazać, że korzyści, jakie bank czerpie z rat klienta i które musi mu zwrócić po wycofaniu, nie podlegają opodatkowaniu?

Byłoby to bardzo mile widziane, zwłaszcza że istnieje inny dokument wydany przez BMF.
Patrz pismo BMF z 27 maja 2015 roku oraz ten artykuł.

Zgodnie z nimi zwroty banków do klientów - niezależnie od niesłusznie pobieranych opłat manipulacyjnych czy zwracanych korzyści - podlegają ogólnemu opodatkowaniu w wysokości 25% od dochodów kapitałowych. Czy się mylę?

@Trueffelschwein i wszystkim:
Przepraszam, jeśli teraz wykracza to poza pierwotny temat tego wątku. Tym bardziej, cieszę się na dalsze pomocne wskazówki.

Co płacą z tytułu wcześniejszej spłaty? Zyski, zyski, które bank traci, i co mogą odliczyć? Zyski!!! Gdzie teraz jest problem z odliczaniem? Czy uważają, że istnieje różna interpretacja zysków?

Oo, nie chciałem nikogo urazić. Uważam, że to forum jest naprawdę bezcenne. Moje słowa nie miały oznaczać, że tutaj nie otrzymałem pomocy. Być może jako osoba nie będąca prawnikiem ani doradcą podatkowym nie mam wiedzy, aby wyciągnąć wszystkie fakty z odpowiedzi tak, jak potrafią inni tutaj. Nie miałem na celu krytykować żadnego członka tego forum ani samego forum.
Nie mam zbyt dużo wiedzy na temat naszego prawa podatkowego i po prostu potrzebuję odpowiedzi, które zrozumiałby także mechanik i wykwalifikowany ślusarz, jakim jestem.
Bez urazy

Napisany przez guest
@ eugh:

Bank nałożyła opłatę za obsługę kredytu (niesłusznie) w wysokości 1 000 euro. Musi ona zwrócić tę kwotę z odsetkami. Te odsetki są (ponieważ pożyczyło się bankowi pieniądze) podlegające opodatkowaniu podatkiem od dochodów kapitałowych. Drugi punkt pisma Ministerstwa Finansów powinien być jasny (i w miarę zrozumiały dla laika, chociaż może nie został przedstawiony w 100% poprawnie).

Negatywne odsetki są przedstawiane w mylny sposób według Ministerstwa Finansów. Zgodnie z tym pismem nie są to odsetki, bez względu na to, jak bank je nazwie. Stanowią one, analogicznie do opłat za prowadzenie konta papierów wartościowych dla akcji i obligacji, opłatę. Gdzie leży różnica: Jeśli faktycznie byłyby to negatywne przychody: Akcje itp. przynoszą 5 000 odsetek, z lokaty terminowej otrzymuje się negatywne odsetki: -400, nie ma się żadnych kosztów uzyskania przychodów, wówczas kwota wolna od podatku wynosiłaby pełne 801 euro: 5000-400-801 = 3799 euro Dochód podlegający opodatkowaniu - Według pisma Ministerstwa Finansów te 400 jednak są kosztami uzyskania przychodu, więc: 5000-801 (ponieważ 400

Napisany przez 3eugh
Ponieważ nie jestem tak sprawny finansowo: Co to dokładnie oznacza? Czy zwrócone opłaty manipulacyjne (wraz z odsetkami) oraz korzyści banku, które muszą zostać zwrócone klientowi, podlegają opodatkowaniu podatkiem kapitałowym? I czy istnieją sposoby, aby zmniejszyć opodatkowany udział, na przykład poprzez zadeklarowanie wzajemnych rozliczeń itp.? Jeśli dobrze zrozumiałem, to wyliczenia zwrotu zgodnie z metodą Winneke (korzyści tylko od części odsetkowej rat) korzystnie wpływają na podatek kapitałowy w porównaniu do tradycyjnego obliczenia (korzyści obliczane od całej raty). Ale przyznaję, że nie potrafię tego zrozumieć.

Napisany przez guest
Cześć eugh,

w piśmie BMF jasno stwierdzono: Nagłówek: Odsetki od zwróconych prowizji kredytowych
pod spodem (ust. 2, 2. półzdanie): od odszkodowania za korzystanie biorącego od zwróconych prowizji kredytowych

Osoba płaci bankowi kwotę, która jest uznana przez BGH za niedopuszczalną (prowizja za obsługę kredytu). W tej sytuacji następuje jej zwrot. Bank pracował na tej kwocie (przez wiele) lat i zarobił na niej pieniądze. Nie mógłby tego zrobić, gdyby nie otrzymał tego pieniądza. Wykorzystał te środki do zarabiania pieniędzy. Za to płacącemu przysługuje odszkodowanie. W przypadku gdy pożyczkobiorca początkowo zapłacił 1.000 euro, a następnie otrzymał z powrotem 1.100 euro, pojawia się pytanie, co stanowi te 100 euro. - Zgodnie z piśmie BMF: Odsetki (opłata za korzystanie z kapitału...).

1000 euro nigdy nie były własnością banku, zawsze stanowiły one (opodatkowany) majątek kredytobiorcy. Oczywiście nie można ponownie na nich nałożyć podatku dochodowego.

Zgodnie z pismem BMF, jeśli odsetki są przychodem z kapitałów pieniężnych, obowiązują tutaj standardowe zasady dotyczące kosztów uzyskania przychodów / kwoty wolnej od podatku dla oszczędności.

W piśmie BMF nie porusza się (jeszcze) kwestii umów kredytowych rozwiązanych za pomocą jokera odstąpienia od umowy. Czy zastosowanie analogiczne w tych przypadkach wymagałoby nowego orzeczenia sądowego, zwłaszcza gdy bank dobrowolnie odwraca proces, aniżeli istnieje decyzja sądowa nakazująca warunki rozwiązania umowy.

gość

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata