Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Dlaczego trend generuje zyski?

Napisany przez Kumpelblase
Cześć wszystkim!
Obecnie zgłębiam możliwości prognozowania kursów i mam pytanie.

Dlaczego trendy generują zyski lub dlaczego w efektywnym rynku nie powinno być trendów?

Będę wdzięczny za poprawną odpowiedź (byłoby świetnie, gdyby była z podaniem źródła).
Pozdrawiam

Napisany przez Cici

Dlaczego trendy generują zyski lub dlaczego nie może być trendu na efektywnym rynku?

To pytanie jest trochę dziwne. O co dokładnie chodzi tutaj z generowaniem zysków? Sam trend jeszcze nie mówi nic o zyskach ani stratach, decyduje o nich jedynie kombinacja czasu wejścia i wyjścia inwestora.

A na efektywnym rynku mogą (lub wręcz muszą) istnieć trendy. Przykładem może być rynek akcji: efektywny rynek porusza się wraz z rozszerzaniem się i kurczeniem gospodarczego rozwoju, zgodnie z zyskami przedsiębiorstw, ilością pieniędzy, itp. Wszystko to podlega zmianom, ale tendencja długoterminowa (przynajmniej jak dotąd) jest wzrostowa. Dlatego ceny akcji powinny długoterminowo rosnąć, chociaż przerywane przez cykle spadkowe w koniunkturze.

Napisany przez Kumpelblase
Zrozumiałem już, o co chodzi z momentem wejścia i wyjścia. Zasada polega na jak najwcześniejszym rozpoznawaniu trendu i możliwie jak najwcześniejszym prognozowaniu jego zmiany.

W przypadku efektywnego rynku myślałem, że nie może istnieć żadne trendy, ponieważ zgodnie z hipotezą efektywności rynku nie ma możliwe osiągnięcie systematycznych nadzwyczajnych zwrotów. Myślę, że muszę jeszcze więcej poczytać, żeby zrozumieć tę tematykę.

W każdym razie, dziękuję Ci za odpowiedź, Cici!

Napisany przez lolania
Może pytanie jest po prostu niejasne, ponieważ trend nie generuje zysku.

Napisany przez Settlement
Trend jest Twoim przyjacielem lub coś w tym rodzaju

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata