Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Czy wynajem jest tak rentowny?

Napisany przez MartinCa
Cześć wszystkim,

aktualnie rozważam zakup 3-rodzinnego domu i wynajęcie go w całości, a po 10 latach ewentualnie ponowna sprzedaż (podatek spekulacyjny).

Oto moje obliczenia, ale nie jestem pewien, czy liczę poprawnie lub czy coś może mi umknęło?

Przy całkowitej cenie zakupu (wliczając notariusza, podatek od nabywcy, ...) 155 000 € i wkładzie własnym w wysokości 30 000 €, po 10 latach finansowania na kapitał własny rzędu 30 000 € udało mi się zdobyć niesamowite 74 000 € (czyli zysk 44 000 € przed opodatkowaniem)?

Czy wynajmy naprawdę są tak opłacalne?

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez 2titan1981
Czy jesteś pewien, że wynająłeś na stałe wszystkie trzy mieszkania? Jesteś pewien, że nie musisz przeprowadzić większych napraw? Jesteś pewien, że nie masz jakichś lokatorów, którzy mogliby zniszczyć mieszkanie? W takim przypadku całe obliczenia idą na marne.
Dodatkowo musisz opodatkować dochody z najmu, co również obniża potencjalny zysk.

Poproś o jasne wyjaśnienie kosztów zarządzania, co jest zawarte w obliczeniach maklera.

Napisany przez xlarge
Wydajesz 155t€, sprzedajesz za 110t€ po 10 latach -> 45t€ straty.
Następnie płacisz 72700€ za kredyt i zarządzanie - ale masz prognozowane przychody z najmu w wysokości 134000€

134000
-72700
=====
61300€ - ile z tego pozostaje, zależy od twojej stawki podatkowej.

Następnie kwota kredytu spada z 125t€ do 97300€

Jeśli sprzedajesz za 110t€ i pozostaje ci 97300€ zadłużenia, zostaje 12700€ ze sprzedaży.
Zakładając, że z 61300€ dochodu do opodatkowania pozostaje 41300€ - po 10 latach liczba ta wzrosłaby z 30t€ do 54t€
to oznaczałoby 6% rocznie - z odpowiednimi ryzykami - oraz możliwymi problemami z najemcami

Napisany przez 6Bankkaufmann
Interesujące obliczenie. Czy jest to fikcja, czy też konkretny zamiar zakupu?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata