Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: BHW chce mnie pozbyć - Warunki OK?

Napisany przez BenniG
Cześć,
mam umowę oszczędnościową na budowę w wysokości 5 000 € z 2000 r. z oprocentowaniem 2% oraz bonusem w wysokości 2,25% w przypadku rezygnacji z pożyczki, na którą obecnie jest wpłacone około 3 000 € i którą regularnie uzupełnia moja matka.

BHW chce teraz pozbyć się tego produktu i oferuje bonus w wysokości 200 €. Dodatkowo należy/zaleca się złożenie umowy na nowy produkt, nie ma opłat za konto, a oprocentowanie pożyczki wynosi 1%.

Wiem, że pod względem prawnym działanie BHW jest problematyczne.
Jednakże moje rozważania dotyczące przyjęcia tej oferty opierają się na następujących kwestiach:

1. W tym roku uzyskałam mniejsze niż zwykle dochody kapitałowe, co oznacza, że zdecydowanie zapłacę mniej podatku od bonusu w wysokości około 600 € (2,25%) niż w przyszłym roku.
2. Nie została mi jeszcze podana wysokość nowego kontraktu oszczędnościowego, ale na przykład jeśli otrzymam umowę na budowę w wysokości 50 000 €, mógłbym z niej skorzystać do spłaty kredytu budowlanego (po zakończeniu okresu wiążącego), którego bardzo prawdopodobnie będę potrzebować w ciągu najbliższych 5 lat.
3. Musiałabym najpierw zarobić na bonusie 200 € odsetki - ale jeśli mam wiedzę o innych formach lokowania kapitału i nie boję się ryzyka, to jest możliwe uzyskanie zwrotu w wysokości więcej niż 4,25%.

Co o tym myślicie?
Czy otrzymaliście podobne oferty?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy masz obowiązkową stawkę oszczędnościową dla nowej umowy oszczędnościowej, w której otrzymujesz darmową opłatę za zamknięcie?
Jeśli nie masz obowiązkowej stawki oszczędnościowej, to nie musisz oszczędzać.
Chciałbym otrzymać na piśmie informację, że otrzymujesz darmową opłatę za zamknięcie przed podpisaniem umowy.

Napisany przez BenniG
Dotychczasowy kontakt mailowy:
Cześć Benjamin,
BHW oczywiście wypłaca dodatkowo 200 € do premii (która dla tego kontraktu wynosi około 570 €)
pod warunkiem, że zostanie podpisana umowa na kolejny kontrakt. Oznacza to, że dla tego kolejnego kontraktu opłata za zakończenie nie będzie naliczana, nie będą również naliczane opłaty za konto!
Oprocentowanie kredytu wynosi 1%. Jeśli więc nie potrzebujesz tych środków i przeniesiesz je częściowo lub całkowicie do kolejnej umowy, w przyszłości będziesz mógł korzystać z kredytu w wysokości 1%.

Około 5 lat temu podpisałem kolejny kontrakt oszczędnościowy na kwotę 50 000 €, do którego płynie 50 € ode mnie i 40 € z VL, również tam uzyskałem obniżkę opłaty za zakończenie..

Dopóki nadal wynajmuję mieszkanie - i nie potrzebuję kredytu hipotecznego, mam wystarczająco dużo pieniędzy, aby pomóc w oszczędzaniu na nowy kontrakt oszczędnościowy. Jak napisałem, to się zmieni w ciągu najbliższych 5 lat.

Napisany przez BenniG
PS: Już próbowałem zamienić premię wymiany 200 € na 400 €, ale przedstawicielka BHW się nie zgodziła.

Nie została jeszcze ustalona wysokość nowej umowy oszczędnościowej.
Ale szczerze mówiąc, nie mam pojęcia co zrobić z umową o oszczędności na kwotę 10 000 €.
Co sądzisz, czego mam żądać?
Czy w moim przypadku 50 000 € to zbyt duża czy zbyt mała kwota? Na jaką kwotę powinienem zdecydować się, aby kasa oszczędnościowo-kredytowa nie wpadła na super interes?

Chcę przede wszystkim zabezpieczyć sobie obecnie niskie oprocentowanie, aby np. spłacić kredyt hipoteczny z okresem wiązania oprocentowania 10 lat (o niższej stopie procentowej niż w przypadku 15-letniego okresu wiązania).

Napisany przez BenniG
To staje się coraz zabawniejsze...
Cóż, więc próbowałem zdobyć oprócz premii specjalnej w wysokości 200 € również umowę oszczędnościową na 50 000 €.
Odpowiedź brzmiała:
premia wynosi 200 €, przy sumie oszczędnościowej 50 000 € musiałbyś jeszcze zapłacić opłatę za wydanie w wysokości 300 €. W przeciwnym razie żadne dodatkowe koszty nie występują.
Jak z początku dość interesująca oferta staje się coraz gorsza...
Wow, darmowy produkt bankowy :-D
W takim razie lepiej 60 € odsetek rocznie, aż wartość kontraktu wyniesie 5 000 €, a potem zrealizować naprawdę pokaźną premię.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata