Puh, to dobre pytanie. To zawsze jest kwestia indywidualna, zależna od ofert, jakie w danym momencie ma dana bank. Zdecydowanie zaczęłabym od porównania
kredytów, na przykład tutaj. Potem nie będzie ci pozostawać nic innego, jak skorzystać z usług profesjonalnego doradcy, który może mieć kilka cennych wskazówek. Ale na początek zerknij, co pokazuje porównywarka
kredytów, bo często to już jest pół sukcesu.
Ostatnio dużo szukałam i znalazłam 5 banków, które oferują
kredyt na 120 miesięcy.
Chciałabym umówić się na spotkanie, żeby osobiście przedstawić moją sytuację.
Jak już mówiłeś, wiele zależy od różnych czynników i lepiej jest spotkać się osobiście.
Cytat od ManfredL
120 miesięcy to przy kredytach hipotecznych prawie norma, dobry znajomy, który ma kilka budynków wielorodzinnych, spłaca nawet przez ponad 120 miesięcy.
Przy kredytach hipotecznych na 120 miesięcy to norma, ale ja potrzebuję
kredytu na dowolny cel.
Cytat od BenniG
Zawsze trzeba zastanowić się, na co przeznacza się taki
kredyt.
Jeśli chcesz na przykład kupić samochód, powinieneś go używać przez cały okres spłaty
kredytu, to samo dotyczy kuchni, mebli czy zębów, w przeciwnym razie szybko wpadasz w pułapkę zadłużenia.
Miesiąc temu sprzedałem mój 2-letni samochód, kupujący sfinansował około 25 000 € na 8 lat.
Ciekawe, czy Skoda przetrwa 10 lat.
Przede wszystkim przy kredytach konsumenckich nie wolno zapominać o oprocentowaniu, bo wtedy przedmiot zakupu może okazać się droższy, niż się spodziewasz. Przy kredytach hipotecznych sytuacja wygląda inaczej. Złożyłem zapytanie w sprawie zakupu mieszkania i przy oprocentowaniu poniżej 2% spłacam jak najmniej.
Tak, oczywiście. Zawsze trzeba dwa razy się zastanowić, zanim podejmie się takie poważne decyzje. Dlatego od razu odrzuciłam 3 z 5 banków. Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć coś wygodnego