Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup domu przez rodziców z córką i mną będącymi w niewypłacalności

Napisany przez ElGratzo
Witaj,

mam pytanie o specjalnej naturze. Oto fakty:

Od 8 lat mieszkam z teściami na działce z dwoma domami. Te nieruchomości należą do moich teściów (61 i 62 lata) i są wolne od długów. Ponieważ są to dwupiętrowe budynki, moi teściowie rozważają znalezienie bungalowa lub podobnej nieruchomości. Mamy 2 dzieci (4 i 8 lat), pracuję w bardzo dobrym zawodzie na czas nieokreślony. Moja żona prowadzi działalność gospodarczą na własny rachunek i ma pracę dorywczą. Z powodu utraty pracy 2 lata temu musiałem ogłosić upadłość i obecnie jestem w fazie postępowania układowego. Moi teściowie znaleźli nieruchomość z bungalowem i dodatkowym budynkiem o powierzchni 140 mkw na jednym poziomie. Chcieliby oni nabyć tę nieruchomość i przepisać ją na swoją córkę (jedynaka), aby móc spędzić w niej swoje ostatnie lata. W zamian moja żona mogłaby wziąć pożyczkę w wysokości 150 000 euro z kwoty zakupu (380 000 euro). Obecna nieruchomość z dwoma domami jest warta około 420 000 - 450 000 euro. Ponieważ moje dochody nie mogą być uwzględnione, planowane są poręczenia ze strony mojego brata lub rodziców mojej żony. Prawdopodobnie musieliby oni sfinansować różnicę w cenie zakupu, ponieważ sprzedaż ich nieruchomości nie pasuje do daty zakupu. Mój brat posiada własny Dom, który jest finansowany od około 18 lat, a większość spłaty pokrywają wpływy z najmu.

Jakie są możliwości dla mojej żony i jej rodziców? Czy taka konfiguracja jest możliwa? Czy mogę uczestniczyć w płatnościach jako najemca? Nawet jeśli nie jesteśmy rozdzielni, czy moje zobowiązania alimentacyjne mogą być uwzględnione jako dochód mojej żony?

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

P.S.: Wiem, że niektórzy mogą się teraz zdenerwować z powodu mojej upadłości (która dotyczy tylko mnie), ale przede wszystkim jest to zasługa głównie moich teściów w ich życiu zawodowym. Niestety źle się obliczyłem, straciłem pracę i musiałem podjąć ten krok. Jednak po znalezieniu nowej pracy i dobrej pensji spłacam moich wierzycieli i obecnie realizuję swoje zobowiązania wobec nich w około 70-80% do końca okresu postępowania układowego. W przypadku awansów możliwe jest nawet spłacenie całej kwoty. Nie jest to próba uniknięcia odpowiedzialności za upadłość. Chciałbym to wyjaśnić, zanim ktoś zacznie się mną rzucać. Robię wszystko, co w mojej mocy...! Po prostu mamy tu jednorazową szansę, której bardzo nie chcielibyśmy przegapić...

Z góry dziękuję za Wasze liczne odpowiedzi.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ponieważ nie wiadomo, jakie jest dochód Pani żony, nie można nic powiedzieć na temat tego, czy byłaby dobra jako pożyczkobiorca na część kwoty zakupu.
Jednak problemu nie do końca rozumiem. Istnieją dwie nieruchomości o wartości 420 000 EUR, a nowa nieruchomość kosztuje 380 000 EUR.
Ale skoro obie nieruchomości są wolne od długów, można wygodnie zabezpieczyć część ceny zakupu dla nowego obiektu na obecnych dwóch nieruchomościach i w ten sposób obecnie nabyć obiekt zakupu.
W przypadku sprzedaży dwóch nieruchomości całość zostanie od razu rozliczona.
Czy obie nieruchomości mają być być może utrzymane w posiadaniu?

Napisany przez ElGratzo
Cześć & Dziękuję za odpowiedź!

Oczywiście obiekt z dwoma domami powinien teraz zostać sprzedany równocześnie w krótkim terminie. Moi teściowie chcieliby mieć coś na swoje starość. Dlatego sprawa częściowego finansowania poprzez moją żonę. Ponieważ jako jedyna dziedzic będzie miała do tego dostęp. Zarabia ona około 1,300 € miesięcznie ze swojej działalności oraz zasiłku rodzinengo. Ważne jest także, że w nowym obiekcie mieszkają obecnie najemcy, którzy oczywiście będą płacili tę czynszowa w wysokości 750 € mojej żonie. Ja mogę dorzucić około 1,950 € po odjęciu płatności dla powiernika. Niestety, moje dochody generalnie chyba nie mogą być uwzględniane. Miesięczna rata kredytu wynosić będzie między 600 a 700 €. I byłaby niższa niż czynsz, który musielibyśmy w końcu płacić, gdybyśmy/nie ona podjęli ten krok. Dlatego też nasze rozważania w tej sprawie dotyczą również bycia obecnym dla Twoich rodziców, gdyby coś się działo na starość. Ogólnie rzecz biorąc, spłata miesięcznej sumy nie stanowi problemu. Teraz pytanie brzmi, jak skonstruować plan. Stąd moje pytanie, czy mój czynsz lub alimenty na przykład może stać się uznane za dochód. Lub czy jest to nadal możliwe. Wiadomo, że mój brat i w razie potrzeby również moi teściowie są gotowi jako poręczyciele.

Dziękuję!!!

Napisany przez 6Bankkaufmann
@ElGratzo, Nie uwzględniłbym Twoich dochodów, ponieważ przy tak trudnej negatywnej historii nie zostaniesz uznany za kredytobiorcę.
Jednakże, moim zdaniem dochód Twojej żony również nie jest wystarczający. Sensowne jest zatem ustanowienie teściów jako kredytobiorców i wybór niskiego oprocentowania. Dobrze jest, aby okres oprocentowania trwał tak długo, dopóki nie uzyskasz czystej historii kredytowej.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć ElGratzo,

zakładając, że dostaniesz za sprzedaż nieruchomości więcej, niż nowa kosztuje, twoi teściowie zaciągnęliby 230 000 euro na zmienną stopę procentową (do momentu spłacenia ceny sprzedaży nieruchomości) i ty 150 000 euro na stałą stopę procentową. Rodzice lub twój brat dołączyliby jako współzaciągający do długoterminowego kredytu. Najprościej byłoby, gdyby byli to rodzice, ponieważ wtedy dane te będą znane bankowi ze względu na pośrednie finansowanie.

Napisany przez ElGratzo
Cześć,

można założyć. Tutaj w regionie południowej Hesji obiekty schodzą jak świeże bułeczki. Powierzchnia działki to 800 m² + 2 domy w dobrym stanie, nie wymagające remontu. Kilka drobiazgów do zrobienia według potrzeb i to wszystko. Dlatego możliwe jest osiągnięcie ceny w górnym przedziale 400.

Napisany przez NaTwoim13
No to atakuj

Napisany przez ElGratzo
Tak więc rozumiem, że niezależnie od moich informacji, szanse na spełnienie marzeń mojej rodziny są dość dobre?

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, doświadczony pośrednik finansowy przygotuje dla Państwa reprezentatywną koncepcję zgodnie z Państwa życzeniami i zaprezentuje ją odpowiedniemu bankowi - wychodząc z sytuacji początkowej - z najlepszymi warunkami. Może się zdarzyć, że jeden z banków nie będzie w stanie lub nie będzie chciał przedstawić finansowania, dlatego że banki mogą być dostępne - zależnie od lokalizacji - na miejscu, ale ogólnie rzecz biorąc finansowanie w korzystnych warunkach i warunkach jest możliwe.

Napisany przez guest
Ponieważ nie jestem doradcą finansowym, możliwe, że nie do końca rozumiem problematykę.

Czy te szanowne teściowie chcą sprzedać Dom córce za 150 000 euro?

Teraz pojawia się pytanie, ponieważ już teraz mieszkacie razem, jaka jest relacja. Być może pieniądze nie są potrzebne natychmiast, więc teściowie mogliby zawrzeć z córką umowę pożyczki na przykład na 8 lat, która zakończyłaby się, gdy jej własna historia kredytowa zostanie oczyszczona, a wtedy można byłoby zwrócić bankowi odsetki. Można również rozważyć opcję, że przez te 8 lat pożyczka nie jest bezodsetkowa i nieterminowa, dzięki czemu teściowie otrzymaliby niewielkie odsetki. Można by te pieniądze umieścić na lokacie (aby nie zostały wydane na bieżące potrzeby).

Wydaje mi się, że teściowie nie będą mieli problemów z tymczasowym finansowaniem nowej nieruchomości, ponieważ wartość starej/starych nieruchomości wydaje się przewyższać.

Oczywiście, jeśli teść zamówił sobie nowego Ferrari, to inna sprawa - brakują mi szczegółów, ale zakładam, że tak nie jest.

Alternatywnie, teściowie mogliby zatrzymać Dom, wziąć kredyt w wysokości 150 000 euro, który pokryłby się z czynszem. Wówczas kapitał byłby od razu dostępny. Tutaj także nie ma przeszkód, aby przeniesić własność po Twojej upadłości / czystej historii kredytowej.

Osobiście preferuję rodzinne pożyczki, jeśli gotówka nie jest potrzebna natychmiast. To oszczędza odsetki (pieniądze uciekają), a przynosi zysk odsetki dla teściów. Nawet przy stopie procentowej na poziomie 1,5%, którą zapłaciliby teściom, byłaby to znacznie lepsza lokata niż trzymanie ich pieniędzy w banku. (Płacą oni bankowi 2%, a to samo bank, za dokładnie te same pieniądze, daje im 0,2% na koncie oszczędnościowym).

gość

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata