Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Gwarantowana suma wypłacana w razie wystąpienia zdarzenia życiowego vs. Wartość wykupu Standard Life.

Napisany przez Cullum
Cześć wszystkim,

już wiele razy przeglądałem forum i nauczyłem się wielu interesujących rzeczy.

Teraz zarejestrowałem się, ponieważ nie mogłem znaleźć odpowiedzi.

W 2004 roku wykupiłem polisę Standard Life Airbag KLV w MLP. Pełny pakiet z dynamiką do 75. roku życia itp. Od dłuższego czasu mam wątpliwości, czy to jest odpowiednie zabezpieczenie emerytalne. Dlatego jakiś czas temu zamroziłem składki. Chciałem nawet ją wypowiedzieć, ale zawsze byłem zniechęcany z powodu korzyści podatkowych itp. Jednak nie mogę sobie już pozwolić na dalsze wpłaty. Po pierwsze, brakuje mi przejrzystości dotyczącej oprocentowania, a po drugie, moje zrozumienie dla działania mojego doradcy MLP.

Teraz dostałem list, a w nim znacznie wyższa wartość wykupu niż rok temu. Ponieważ jest dodane z uwzględnieniem orzeczenia BGH...., przypuszczam, że suma ta wynika z tego faktu.

Wreszcie, moje pytanie,

Moja gwarantowana suma wypłaty w przypadku przeżycia w 2054 roku jest około 35% niższa niż obecna wartość wykupu w 2015 roku?

Jak to możliwe? Wydaje mi się, że nie uwzględniono w tym gwarantowanego oprocentowania, inaczej nie potrafię tego wytłumaczyć. (Przepraszam, polisa nie jest u mnie w domu i nie mam jej pod ręką)

Z mojego punktu widzenia nie ma sensu kontynuowanie tej polisy. Jakie jest wasze zdanie?

Jaki podatek będzie na mnie nałożony w przypadku wypowiedzenia? Czy muszę płacić podatek tylko od ewentualnych zysków z odsetek czy od całej wartości wykupu?

Dziękuję za wasze odpowiedzi i inspiracje

Pozdrowienia

Re: Gwarantowana suma wypłacana w razie wystąpienia zdarzenia życiowego vs. Wartość wykupu Standard Life.

Napisany przez Matthew Pryor
Cześć,

Możliwe podejście: Bieżące koszty, które występują nawet w przypadku zawieszenia opłat, przewyższają gwarantowany odsetek wartości polisy zawieszonej bez opłat. Aby jasno określić, w przypadku rezygnacji różnica pomiędzy wartością wykupu a opłaconymi składkami jest brana pod uwagę przy obliczaniu obciążenia podatkowego. Proszę pamiętać, że po upływie 12 lat stare polisy zazwyczaj wypłacane są bez podatku. W przypadku rezygnacji przed upływem tego minimalnego okresu, należy rozważyć możliwość skorzystania z części kwoty zwolnionej z podatków.

Napisany przez Cullum
Cześć,

Dziękuję za informację.

To z bieżącymi kosztami w porównaniu z oprocentowaniem gwarantowanym może być słuszne. Albo koszty są zbyt wysokie, albo oprocentowanie zbyt niskie, prawdopodobnie oba ;-)

Jeszcze raz krótko odnośnie obciążenia podatkowego, czy wartość wykupu pomniejszona o moje skumulowane składki (w tym opłaty) jest równa kwocie podlegającej opodatkowaniu?

Przykład 1: Wpłaciłem 10 000€ przez 10 lat, wartość wykupu 8 000, brak podatku
Przykład 2: Wpłaciłem 10 000€ przez 10 lat, wartość wykupu 12 000 = 2 000 opodatkowania
Przykład 3: Wpłaciłem 10 000€ przez 13 lat, wartość wykupu 12 000, brak podatku

Czy dobrze to rozumiem?

Czy istnieje również jakaś reguła dotycząca maksymalnego okresu zwolnionego od składek w ciągu 12 lat?

Z góry dziękuję

Napisany przez Nettoberater
Cześć,

najlepiej byłoby sprawdzić, czy istnieje możliwość odwrócenia transakcji przez spółkę z powodu błędnych pouczeń o odstąpieniu od umowy.
Istnieje kilka orzeczeń Bundesgerichtshofu na ten temat, co mogłoby zwiększyć Twój stan konta.

Druga możliwość: sprawdzenie sprzedaży na rynku wtórnym u nabywcy polis; może to zwiększyć wartość nawet do 10 lub 15 %.

Ogólnie dodam porównanie polisy brutto (z prowizją) vs. polisy netto (bez prowizji).
Można je jednak uzyskać tylko u doradcy prowadzącego na zasadzie wynagrodzenia.

Przyczyny niskiej wartości wykupu to koszty (początkowe, zarządcze i koszty funduszy)
Przykład widzisz w załączniku.

Pozdrowienia z Bawarii

doradca na zasadzie wynagrodzenia

Przyczyną niskiej wartości odkupu są koszty (początkowe, administracyjne i koszty funduszy). Przykład znajdziesz w załączniku.

Naprawdę zakładają Państwo, że koszty inwestowania w fundusze dla polisy brutto są ponad 4 razy wyższe niż w przypadku stawki netto? Przepraszam, ale to nie jest poważne podejście. Nawet w przypadku taryfy prowizyjnej można przewidzieć podobnie niskie koszty, co jest możliwe przy odpowiednim wyborze funduszy. Oczywiście spowodowałoby to znaczną redukcję różnicy w porównaniu z polecana przez nich modelową opłatą za usługę lub nawet odwrotną sytuację, co byłoby sprzeczne z ich interesami. Przynajmniej byłoby to uczciwe i obiektywne.

Napisany przez uwehaensch

,

Ogólnie rzecz biorąc, dołączam porównanie między polisą brutto (z prowizją) a polisą netto (bez prowizji).
Jednak taką polisę można dostać tylko u doradcy prowizji.

A powodem niskiej wartości wykupu są koszty (opłaty za zawarcie, zarządzanie i koszty funduszy).

Zgadzam się z MP, jest to bardzo niesolidne. A to, że tutaj udzielasz swoich kazusów na wszystkie pasujące pytania, nie poprawia sytuacji. Ponadto - tego typu polisy netto nie są dostępne tylko u doradcy prowizji! I zanim zaczniesz (mówiąc o prawdziwości), tak, mam na myśli prawdziwe polisy netto.

Drogi uwehaensch,

pokaż więc te dokumenty, o których mówisz. Ja gram fair.

A ta polisa nie jest szczególnie wysoka, a raczej standardowa.
Pewnie nie wiesz, jakie są koszty takich umów. To nawet znana firma.

Dużo gadania, ale brak dowodów.

Zawrzyjmy umowę.
Wyślij mi ofertę zgodną z Ubezpieczeniowym Produktem Inwestycyjnym (VVG) wraz z kartą informacyjną o produkcie, a jeśli nie będę w stanie przebić twojej polisy pod względem kosztów, to będę cicho.

I mała rada: doradztwo też kosztuje. Nic nie jest za darmo.
I nie próbuj mi wmówić, że są ludzie, którzy doradzają i oferują ubezpieczenia netto, nie zarabiając na tym. To nierealne.

Pozdrowienia z Bawarii

doradca Netto

I przykładowe obliczenia nazywają się przykładowymi dlatego, że są przykładowymi obliczeniami. Podkreślam panowie - przykład!

Standardowa polisa w obszarze brutto zazwyczaj obejmuje zarządzane fundusze.

Jeśli są zainteresowani, chętnie przedstawię inną kalkulację.

Ale nadal pozostajemy przy aktualnym przykładzie!

Róbmy biznes.
Wyślij mi ofertę zgodną z Ubezpieczeniowym Produktem Inwestycyjnym (VVG) wraz z kartą informacyjną o produkcie, a jeśli nie jestem w stanie pokonać kosztów Państwa polisy, będę cicho.

To było proste. Cosmos Direkt, Elastyczna Inwestycja Ochronna. Z inwestycją np. w iShares euro Stoxx 50, stałe koszty 0,16%. Koszty w porównaniu do Państwa przykładowego obliczenia są tylko jedną trzecią.
Stałe opłaty administracyjne 24 € rocznie, koszty w porównaniu z Państwa ofertą praktycznie zostały zredukowane o połowę. Mam nadzieję, że spełnicie swoją obietnicę oferty.
Zgodną z VVG ofertę możecie sami zdobyć, to nie jest wielki problem.

Standardowa polisa w zakresie brutto zazwyczaj zawiera zarządzane fundusze.

Oczywiście. Nawet jeśli tak by było: to nie poprawiłoby suggestywnego przykładowego obliczenia ani trochę.

drogi Matthew Pryor,

jednak należy dokładnie przeczytać kartę informacyjną produktu i uwzględnić opłaty transakcyjne (przy każdym zakupie i sprzedaży):
0,25%.

To oznacza, że bez jakiejkolwiek zmiany koszty wynoszą już 0,5%, ponieważ pragnie się odebrać środki w pewnym momencie, prawda?

U mojego dostawcy nie ma opłat transakcyjnych, a dla wskazanego tutaj funduszu dokładnie 0,16%, jak w przypadku Cosmos.
oraz klient może również zabezpieczyć składkę lub środki w wysokości od 0 do 100% w funduszu pokrycia (klasyczna opcja z gwarantowanym oprocentowaniem plus nadwyżki).

Nawet dostarczę Ci opinię na temat kosztów.
Następnym razem proszę zdradzić wszystko od razu. Nie będę już brał poważnie Twoich komentarzy i odwoływał się do tego odpowiedzi w przyszłości.

Pozdrowienia ponownie z Bawarii.

doradca finansowy

Czy biorą mnie na serio czy nie, to mnie zupełnie nie obchodzi. W Cosmos Direkt konsument nie musi im wręczać ani 1500 € opłaty za doradztwo, ani corocznej stałej opłaty za doradztwo w wysokości 60 €. Co więcej, mogą one zostać naliczone odsetki w ciągu okresu trwania, ponieważ są one trwale stracone dla klienta. Kontynuując swoje sztuczki, nie sprawiają, że stają się bardziej wiarygodni.
A kto wcześniej trochę zapoznał się z tematem inwestycji finansowych i zarządzania przepływem pieniędzy, prawdopodobnie nie będzie ciągle przekładać swoich inwestycji.
Faktem jest: Oferta CD jest znacznie tańsza niż Państwa.

To w żadnym wypadku nie był wyliczeniem dla tego użytkownika. To tylko przykład, jak ja to widzę w praktyce.

Ponad 98% doradców sprzedaje umowy klientom, w których zawarte są znacznie wyższe koszty. Nie rozumiem Pańskiego problemu. Tutaj nawet klient może w dowolnym momencie przechodzić pomiędzy klasycznym produktem z gwarancją.

Pański model świadczy o tym, że nie ma Pan doświadczenia, co klienci chcą. Wygląda, że nie jest Pan doradcą. Bo inaczej wiedziałby Pan, że trzeba dbać o klientów. Jeśli klient tego nie chce, na przykład nie zostanie ustalone wynagrodzenie za opiekę. Powinien Pan najpierw zapytać, jeśli coś nie pasuje w obliczeniach.

Tutaj nawet klient może w każdej chwili przeskakiwać między klasycznym produktem z gwarancją.

Cóż, po pierwsze to nic szczególnego, a po drugie trzeba jeszcze ocenić jakość mylife jako tradycyjnego ubezpieczyciela majątkowego. Moim zdaniem jest wiele do powiedzenia na ten temat.

Cytat od Nettoberater

Wasz model wskazuje, że nie macie doświadczenia w tym, czego chcą klienci.

Wygląda na to, że nie jesteście doradcami.

Bo w przeciwnym razie wiedzielibyście, że trzeba opiekować się klientami.

Proszę, nie róbmy tak, jak gdyby każdy Niemiec niecierpliwie oczekiwał na jakąś płatną radę i nie mówmy, że doradcy płatni to jedyni, którzy mogą doradzać i opiekować się klientami.

Wprowadzasz zawsze nowe tematy tutaj, proszę trzymaj się tego, co już zostało napisane.

Twoi klienci są wszystko tacy sami. Zawsze chcą iść na całość, czyli na pełne ryzyko.

Jeśli już krytykujesz wszystko, odpowiedz na wszystkie pytania, a nie tylko te, które Ci pasują!

Jeśli piszesz w ten sposób, to nie potrzebujemy tutaj doradcy. Każdy klient może to zrobić samodzielnie, lub jak należy rozumieć Twoje wypowiedzi?
Chciałbym tylko dowiedzieć się, jak Twoja firma może funkcjonować, jeśli nie chcesz zarabiać honorarium ani prowizji.

Twoi klienci są wszyscy tacy sami. Zawsze zdecydują się na pełne zainwestowanie, czyli pełne podejście do ryzyka.

Byłoby pomocne, gdybyś nieinterpretował moich słów według własnego uznania, ale po prostu zrozumiał je tak, jak zostały wypowiedziane. Oczywiście możliwość inwestowania w fundusz gwarantowany nie jest zła. Mówiłem jednak o tym, że wtedy ważniejsza staje się stabilność i solidność ubezpieczyciela, co może wywołać podzielone zdanie w przypadku mylife.

Cytat od Nettoberater

Teraz tylko jeszcze interesuje mnie, jak Państwa firma może działać, jeśli nie chcecie zarabiać na prowizji czy honorarium.

Tutaj również, nie podsuwaj mi niczego. Jeśli ktoś mówi, że w pewnych przypadkach nie pobieram honorarium, to ja nie.

Więc, ostatni raz dla Ciebie - doradztwo oparte na honorarium jest tak samo dobre jak inne formy odpłatności. Moim zdaniem zależy to od indywidualnego przypadku. Ty jednak twierdzisz, że doradztwo oparte na honorarium jest zawsze lepsze. Tak twierdzi wielu Twoich kolegów, i to jest właśnie punkt krytyki, który mi chodzi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata