Re: ubezpieczenie rentowe grupowe - obowiązek pracodawcy określony przez ustawę
Napisany przez Swanbloom -
- wt lis 10, 2015 7:03 pm
Jestem tutaj zupełnie nowy i od razu mam pytanie: miałem dzisiaj spotkanie z moim agentem ubezpieczeniowym i teraz rodzi się dla mnie następujące pytanie: obecnie moje dodatkowe ubezpieczenie emerytalne finansowane jest wyłącznie przez mojego pracodawcę. W ten sposób spełnia on już swoje ustawowe obowiązki, umożliwiając mi skorzystanie z dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego - przynajmniej poprzez obniżenie pensji (w moim przypadku całkowicie finansowane przez pracodawcę). Teraz zastanawiam się, czy mogę zdecydować się na zwiększenie mojego już istniejącego ubezpieczenia osobowego (BU) poprzez dodatkowe ubezpieczenie emerytalne w formie bezpośredniej. Czy mój pracodawca jest również zobowiązany zgodzić się na żądane obniżenie pensji dla dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego w formie bezpośredniej (możliwość wyboru towarzystwa ubezpieczeniowego nadal leży po mojej stronie, ubezpieczenie ma być finansowane wyłącznie przeze mnie)? Przecież już wypełnia swoje obowiązki związane z normalnym dodatkowym ubezpieczeniem emerytalnym. Dziękuję z góry za Waszą pomoc.