Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: ETW przy podwójnym prowadzeniu gospodarstwa domowego.

Napisany przez joka
Cześć razem.
Być może ktoś może mi pomóc w najbliższym czasie...

Z powodów zawodowych obecnie korzystam z ulgi podatkowej związanej z wynajęciem mieszkania jako podwójne gospodarstwo domowe.
W niedalekiej przyszłości planuję jednak zakupić małe mieszkanie na własność i również skorzystać z ulgi podatkowej.

Teraz moje pytanie:
Czy to ma znaczenie, czy kupię mieszkanie wspólnie z żoną?
Czy lepiej jest być jedynym właścicielem w umowie zakupu?

Głównym miejscem zamieszkania jest jasno wyznaczony adres zamieszkania z uwagi na pracę mojej żony oraz zapisanie mojego syna do przedszkola.

Napisany przez brainy
Tylko ludzie, którzy NIGDY NIGDY NIE rozwodzą się (którzy są prawie wszyscy zaszczuci), powinni kupować nieruchomość wspólnie.

Ta życiowa mądrość ma ogólne znaczenie.

Wszystko inne jest dobre tylko dla prawników i notariuszy.

Napisany przez Ex-Studentin
Cześć joka,
znalazłem interesujący artykuł na temat podwójnego prowadzenia gospodarstwa domowego i posiadania mieszkania:
https://www.rechnungswesen-portal.de/...und-Tipps.html

Może Ci to pomóc w Twoim planie.

Ponieważ wspomniano o temacie rozwodu: Jeśli zdecydujesz się wpisać mieszkanie na swoje imię do księgi wieczystej, upewnij się, że jesteś jedynym kredytobiorcą i Twoja żona nie jest zaangażowana jako poręczyciel lub w inny sposób. Choć ja jako tata z żoną i małym dzieckiem, raczej skłaniałbym się ku optymistycznemu rozwiązaniu, czyli wszystko robić na wspólne nazwisko.

Napisany przez Ulrich69
Z zasad dotyczących podwójnego gospodarstwa domowego wynika jasno, że nie musisz być właścicielem lub jedynym właścicielem, ale jedynie to, że mieszkanie musi znajdować się bliżej miejsca pracy niż to, które stanowi centrum życia... tak to rozumiem, ale urzędnicy w urzędzie skarbowym powinni to wiedzieć na pewno?

Ciekawi mnie, czy w tej sprawie już coś się wyjaśniło, jeśli tak, to super, jakby była jakaś informacja!

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata