- śr lis 18, 2015 8:51 pm
Witaj,
w 2001 roku podpisałem umowę oszczędnościową Bausparvertrag w BHW (Dispo maxx), która teraz osiągnęła gotowość do przydziału. Chciałbym zrezygnować z pożyczki i wypłacić środki, ponieważ zgodnie z ówczesnymi warunkami ogólnymi przysługuje mi odwrotna podwyżka oprocentowania. Warunkiem jest zatem jedynie co najmniej 7-letni okres trwania umowy i rezygnacja z pożyczki. Chciałem wypełnić i wysłać oświadczenie o przydzieleniu BHW, a na odwrocie znalazłem m.in. następujący tekst, który mnie nieco dezorientuje:
...Dla umów D maXX zawartych od 01.06.2011 r. obowiązuje § 3 w następujący sposób:
§ 3 Oprocentowanie środków oszczędnościowych na cele budowlane
(fragment Ogólnych Warunków Umowy)
(1) Środki oszczędnościowe (do wysokości wartości kredytu budowlanego)
są oprocentowane rocznie w wysokości 1,0% (oprocentowanie podstawowe).
(2) Oszczędzający może złożyć wniosek o zwiększone oprocentowanie (oprocentowanie ogólne)
gdy środki oszczędnościowe stanowią 40% wartości kredytu budowlanego.
Wyższe oprocentowanie jest przyznawane wstecznie od początku umowy,
gdy środki oszczędnościowe od daty złożenia wniosku o wzrost wartości stanowiącej 40% wartości kredytu budowlanego.
wniosek wpłynął najpóźniej 12 miesięcy przed pożądanym terminem przydziału*
środków oszczędnościowych na cele budowlane (§ 6)....
Czy dobrze rozumiem, że dotyczy to tylko umów zawartych od 01.06.2011 r., czy to rodzaj zmiany warunków ogólnych, która teraz dotyczy wszystkich umów? Dziękuję!
w 2001 roku podpisałem umowę oszczędnościową Bausparvertrag w BHW (Dispo maxx), która teraz osiągnęła gotowość do przydziału. Chciałbym zrezygnować z pożyczki i wypłacić środki, ponieważ zgodnie z ówczesnymi warunkami ogólnymi przysługuje mi odwrotna podwyżka oprocentowania. Warunkiem jest zatem jedynie co najmniej 7-letni okres trwania umowy i rezygnacja z pożyczki. Chciałem wypełnić i wysłać oświadczenie o przydzieleniu BHW, a na odwrocie znalazłem m.in. następujący tekst, który mnie nieco dezorientuje:
...Dla umów D maXX zawartych od 01.06.2011 r. obowiązuje § 3 w następujący sposób:
§ 3 Oprocentowanie środków oszczędnościowych na cele budowlane
(fragment Ogólnych Warunków Umowy)
(1) Środki oszczędnościowe (do wysokości wartości kredytu budowlanego)
są oprocentowane rocznie w wysokości 1,0% (oprocentowanie podstawowe).
(2) Oszczędzający może złożyć wniosek o zwiększone oprocentowanie (oprocentowanie ogólne)
gdy środki oszczędnościowe stanowią 40% wartości kredytu budowlanego.
Wyższe oprocentowanie jest przyznawane wstecznie od początku umowy,
gdy środki oszczędnościowe od daty złożenia wniosku o wzrost wartości stanowiącej 40% wartości kredytu budowlanego.
wniosek wpłynął najpóźniej 12 miesięcy przed pożądanym terminem przydziału*
środków oszczędnościowych na cele budowlane (§ 6)....
Czy dobrze rozumiem, że dotyczy to tylko umów zawartych od 01.06.2011 r., czy to rodzaj zmiany warunków ogólnych, która teraz dotyczy wszystkich umów? Dziękuję!