Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Potrzebuję pilnie pomocy w restrukturyzacji długów i podsumowaniu pożyczek.

Napisany przez Fahrenhorst80
Hej wszystkim,

moja sytuacja jest obecnie naprawdę skomplikowana.
W skrócie, jestem żonaty, mam 3 córki i w 2013 roku kupiliśmy nieruchomość, sfinansowaną przez Bank Pocztowy.
Niestety obecnie dodatkowe kredyty nas zżerają. Chciałem już kiedyś przenieść je do Schwäbisch-Hall, ale obecnie nie jest to możliwe z powodu mojej niskiej oceny kredytowej.
Nasze dochody: 3000 euro + 562 euro zasiłku rodzinne
Wydatki: 404,00 euro Bank Pocztowy (musi pozostać, ponieważ jest związany z ustalonym oprocentowaniem)
Hanseatic Bank: 370,00 euro
Sparkasse: 400,00 euro
Santander Bank: 145,00 euro
Raiffeisenbank: 350,00 euro
Targobank: 150,00 euro

Do tego dochodzą koszty dodatkowe około 800 euro (prąd, woda, gaz i ubezpieczenia).
W zasadzie co miesiąc dla 5 osób mamy tylko nieco poniżej 300 euro do dyspozycji, plus zasiłek rodzinny. Ponadto nagromadziło się kilka rachunków w wysokości około 8000 euro. Wiem, że wcześniej powinniśmy byli planować finanse w sposób rozsądny!
Naszym głównym problemem są po prostu wszystkie te pożyczki, chciałbym je zebrać w jedną i spłacać miesięcznie np. 500,00 euro. To powinno być możliwe, pomimo słabej oceny kredytowej, prawda?
Jestem wdzięczny za liczne propozycje.
Dziękuję z góry i pozdrowienia
Fahrenhorst

Napisany przez BenniG
Jak wysokie są zaległe kwoty pożyczek z poszczególnych rat, na pewno byłoby interesujące.

Oh, tego zapomniałem:
Hanseatic Bank: 370,00 euro --> jeszcze do zapłaty:31200 euro
Sparkasse: 400,00 euro --> jeszcze do zapłaty:17500 euro
Santander Bank: 145,00 euro--> jeszcze do zapłaty:7600 euro
Raiffeisenbank: 350,00 euro --> jeszcze do zapłaty:16800 euro
Targobank: 150,00 euro --> jeszcze do zapłaty: 2200 euro

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy jest możliwe obniżenie całkowitego długu do kwoty poniżej 50 000 EUR poprzez własny kapitał? Jeśli nie, to szansa na odrzucenie jest jeszcze większa.
Jaki jest twój wynik w Schufa, jeśli mówisz, że jest niski?

Napisany przez matti85
Czy mogę zadać pytanie, przede wszystkim o co chodzi z tymi wszystkimi kredytami poza nieruchomością? Są to częściowo wysokie sumy, zwłaszcza wysokie raty. Co stoi za wysokimi opłatami dodatkowymi? Czy na przykład nie można po prostu dodatkowo pracować jako mostek finansowy do czasu znalezienia rozwiązania? Tak czy inaczej, moim zdaniem coś jest nie tak w Państwa myśleniu. Jak można przeznaczyć 50% swoich dochodów na jakieś kredyty, które nie mają nic wspólnego z nieruchomością, poza ewentualnym Hanseaticiem. Samochody? Meble?

Więc byłoby to możliwe, przynajmniej spłacić Raiffeisenbank. W zasadzie jest to pożyczka dla moich teściów, którą wziąłem na siebie.
Wtedy miałbym około ponad 50000 euro. Bardziej obniżenie byłoby trudne.
Sparkasse i Santander to w zasadzie pożyczki samochodowe, a Targobank to jeszcze stare długi.
W Biurze Informacji Gospodarczej widnieją Hanseatic i Santander.

Napisany przez matti85
Ok, czy potrzebujecie samochodów za ponad 25 000€?
Jeśli tonę w długach, to może zmniejszę to do 10 000 na oba auta, co oznaczałoby mniejszy kredyt, czyli 400€ więcej luźniej w miesiącu.

Niech będą teściowie, ale u was też nie idzie dobrze, spłaćmy ten kredyt.

Razem daje nam to 750€ więcej na życie. Targo już nie pozostało wiele, spróbuj wcześniej spłacić, a będą to już 150€ więcej. Czyli 900!!!!

Tak, dlatego staramy się wszystko zestawić.
Być może przez Postbank, z którą już mamy finansowanie nieruchomości?
Oni sfinansowali około 80% ceny zakupu, reszta odbywała się przez Hanseatic.

Napisany przez matti85
Podsumowanie nie jest rozwiązaniem. Żyjecie ponad swoje możliwości. Mówimy tutaj o 45.000€ długów konsumenckich. Oczywiście, przy odpowiednio wysokich zarobkach nie stanowiłoby to problemu. Ale przy 5 osobach, które potrzebują jedzenia i podstawowych rzeczy, to podejście jest błędne. Znów refinansować teraz, a za 2 lata znowu brać coraz więcej kredytów?

Ja zrobiłbym to inaczej, zaczynając od sprzedania tych 2 samochodów (zakup tańszych) i pozbycia się teściów oraz karty kredytowej, co dałoby ci swobodnie dodatkowe 800-900€ do życia.

Napisany przez KeinPlanHaber
Jeśli masz już na liście... Nagromadziły się faktury w wysokości 8000... to najwyższy czas działać.

Wypchnij swoich rodziców i teściów: musisz szybko zdobyć 10 tysięcy na faktury i Targobank.
W ostateczności sprzedaj biżuterię żony i teściowej oraz inne rzeczy.
Następnie opłać faktury, aby uniknąć dodatkowych kosztów windykacji, bo w przeciwnym razie kwota do zapłaty szybko się podwoi.

Następnie:
- niech teściowie spłacą swój kredyt sami albo sami zatroszczą się o refinansowanie.
- zrezygnuj z ubezpieczeń z częścią oszczędnościową i niepotrzebnych ubezpieczeń.
- sprzedaj jedno auto i korzystaj z komunikacji miejskiej do pracy.

Napisany przez peer
@matti85 i KeinPlanHaber,
to oczywiście dokładne podejścia. Niestety nie to, czego chciałby usłyszeć OP. Dlatego pewnie nie odezwie się już.

Napisany przez KeinPlanHaber
To byłoby przykre... na końcu długi byłyby jeszcze większe, ale za to Dom byłby stracony.

Napisany przez Jehan
Cześć,

ojej, ale zaraz będzie za późno! Wielu ludzi ma problem z tym, że pieniądze na papierze nie są postrzegane jako takie i dlatego nie są odpowiednio traktowane.

Zdecydowanie trzeba trochę odciążyć - to są bardzo wysokie raty i duże kwoty. Sprzedanie samochodów i zastąpienie ich tańszymi to łatwy początek i szybko się to udaje, jeśli podejdzie się do tego właściwie. Jeśli do tego jeszcze spłacisz Raiffeisen, to od razu znikną dwa raty. Przy pięciu osobach pewnie trudno zmniejszyć koszty wynajmu - ale zazwyczaj można coś zdziałać w przypadku opłat dodatkowych.

W zasadzie najwyższy czas zdać sobie sprawę, że jesteście zadłużeni ponad swoje możliwości! Dopiero gdy to zostanie zrozumiane, można opracować rozsądny plan, który zadziała.

Jehan

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata