Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Błędne odwołanie w przypadku umów, które niedługo wygasną - czy opłaca się złożyć sprzeciw?

Napisany przez Maggok
Cześć wszystkim,

jak wielu innych, przeczytałem swoje umowy dotyczące finansowania budowy. Podpisane około 10 lat temu, za 4 tygodnie kończące się w Raiffeisen Banku. Udokumentowane z błędnym pouczeniem o odstąpieniu od umowy. Oprocentowanie efektywne wynosiło wtedy 4,59%. Według statystyk odsetek niemieckiego banku centralnego, stopa podstawowa była przynajmniej przez połowę czasu trwania znacznie poniżej tego oprocentowania. Z kwoty kredytu w wysokości 90 000 € spłacono 40 000 €, pozostałe 50 000 € wciąż są otwarte. Te 50 000 € mogę zabezpieczyć poprzez prywatne finansowanie przejściowe. Jednak teraz jestem niepewny, czy odstąpienie od umowy ma teraz jeszcze sens? Według mojego zrozumienia, następująca rzecz by się wydarzyła: zostałaby ona cofnięta. Oznacza to

Wymagania banku: Kwota netto kredytu + Oprocentowanie kwoty netto kredytu (jakim oprocentowaniem będzie oprocentowanie?)

Wymagania klienta: Zwrot spłaconej kwoty kredytu & odsetek + Oprocentowanie spłaconej kwoty kredytu/odsetek (jakim oprocentowaniem będzie oprocentowanie?)

Pytanie 1: Czy dobrze zrozumiałem powyższe?
Pytanie 2: Czy odstąpienie od umowy ma sens, jeśli oprocentowanie było na podobnym poziomie przez pierwsze 5 lat do zakończenia, a w drugiej połowie kredytu wzrosło znacznie (obecnie ≤ 2%)

Krótka informacja i porada byłyby świetne. Dziękuję.

Re: Błędne odwołanie w przypadku umów, które niedługo wygasną - czy opłaca się złożyć sprzeciw?

Napisany przez 3eugh
Cześć, polecam kontynuować nowy wątek i lepiej umieścić swój post w dziale Widerrufsjoker - Erfahrungen.

Napisany przez Maggok
Cześć Eugh,

dzięki za wskazówkę. Post jest już jednak ponad 100 stron. Być może sensowniejsze byłoby opublikowanie informacji o sytuacji przy zbliżających się umowach oddzielnie...

Napisany przez Colonia
Zawsze warto odwołać się w takim przypadku. Bez względu na to, na jakich obliczeniach się to opiera. Ale bez procesu prawdopodobnie nie uda ci się odwołanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata