Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Wolny zawód, wydatki firmowe?

Napisany przez maro
Cześć, jestem nowy tutaj.

Mam mały problem. Mianowicie od początku 2014 roku prowadzę drobną działalność gospodarczą. Prowadziłem ją obok mojego szkolnictwa. Od połowy roku moje szkolnictwo się skończyło, a ja od października do czerwca odbywam dobrowolny (bez wynagrodzenia) staż w tym samym obszarze. W tej chwili poświęcam wiele czasu na rozwijanie mojego biznesu. Podczas nauki nie miałem na to czasu, więc w roku 2014 zarobiłem tylko 650€, a od początku roku do końca nauki około 1000€. Teraz gdy mam więcej czasu, pracuję więcej i osiągam średnio 580€ miesięcznie. Oczywiście nadal pracuję, więc dochód będzie się zwiększał. Nadal jestem ubezpieczony w ubezpieczeniu rodzinnym przez moich rodziców. Do czerwca nadal mieszkam u nich. Wczoraj rozmawiałem z ubezpieczycielem, którzy powiedzieli mi, że mogę zarabiać maksymalnie 450€ miesięcznie, w przeciwnym razie musiałbym się sam ubezpieczyć. Po długiej rozmowie doszliśmy do porozumienia, że najpierw muszę sprawdzić, jaki dokładnie zysk osiągnąłem, a następnie przesłać przyszłoroczny rachunek podatkowy. Nie obliczam podatku od wartości dodanej, ponieważ prowadzę działalność gospodarczą. Jednak prawie całe pieniądze, które zarobiłem, zostały wydane na sprzęt do pracy. Aparat, obiektywy, dron do zdjęć/filmów, samochód (żeby dojeżdżać do klientów), wydajny komputer, monitory, nowy biurko, fotel biurowy... (Pracuję jako projektant mediów). Moim problemem jest to, że większość kupiłem używanych, ale nadal dostałem prywatne rachunki za wszystko. Jak te wydatki będą traktowane jako koszty działalności? Jeśli kupię obiektyw za 200€, czy całe 200€ zostanie odjęte od zysku, czy tylko 19%? :( Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.

Napisany przez Daukind
Proszę znaleźć sobie doradcę podatkowego!

Napisany przez Forecaste
Mogę się zgodzić tylko z Daukind. Skorzystaj z porady lub dokładnie zgłęb temat!

Ale aby odpowiedzieć na Twoje pytanie - jak te wydatki są traktowane jako koszty biznesowe? Jeśli kupiłem obiektyw za 200 €, czy całe 200 € zostaną odjęte od zysku, czy tylko 19%? :/

Sam piszesz, że nie naliczasz podatku VAT, ponieważ jak już powiedziałeś, prowadzisz działalność gospodarczą opodatkowaną ryczałtem.

Podatek Cię nie interesuje. To, na co wydajesz pieniądze, odliczasz. Jeśli płacisz 200, to zmniejsza to Twój zysk o 200.

Rachunki prywatne są zawsze na podstawie ceny netto.

Napisany przez pulledclear

Proszę zatrudnić doradcę podatkowego!

Zdecydowanie powinieneś to zrobić. Na przykład zajrzyj do lokalnego biura podatkowego, jak np. Lohnsteuerring, Lohi lub innych, w zależności od Twojego dochodu koszt porady na pewno nie przekroczy 100 euro rocznie.

Napisany przez Forecaste

Powinieneś to koniecznie zrobić. Na przykład zacznij od odwiedzenia lokalnego biura podatkowego, Lohi lub jakiejkolwiek innej organizacji, w zależności od Twoich dochodów, usługi będą kosztowały Cię pewnie mniej niż 100 euro rocznie.

Ale czy oni obsługują przedsiębiorców?

Napisany przez pulledclear
Po prostu zapytaj niezobowiązująco. Oficjalnie nie robią tego, ale jedni lub drudzy pracują także na własny rachunek, i robią to znacznie taniej niż zwykły doradca podatkowy.

W przeciwnym razie zapytaj również zwykłego doradcę podatkowego, koszty doradztwa podatkowego każdy zwykły doradca szybko odzyskuje z nawiązką, nawet z czynnikiem 5 lub więcej...

Napisany przez Forecaste

W innym przypadku warto zapytać zwykłego doradcę podatkowego o koszty doradztwa podatkowego, koszty te każdy normalny doradca podatkowy odzyskuje z mnożnikiem 5 lub większym...

Choć słyszy się to często, nie podpisałbym tego w sposób zbyt uogólniony. Mnożnik 5 to już dużo. Szczególnie w przypadku małej firmy, która jest prowadzona mimochodem, jeśli ma się trochę doświadczenia, trudno jest dużo złego zrobić. W takim przypadku doradca podatkowy nie może już wiele osiągnąć, a stawki godzinowe doradców podatkowych są zazwyczaj znacznie wyższe niż te dla małych przedsiębiorców.

Jednak na podstawie pytania autora posta zdecydowanie zalecałbym skorzystanie z usług doradcy podatkowego.

Napisany przez maro
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
Porozmawiałam z znajomym. Jest doradcą podatkowym i wyjaśnił mi prawie wszystko, o co pytałam.
Prywatne rachunki są ok, ale najlepiej jest mieć potwierdzenie przelewu na osobę. Jest to bezpieczniejsze niż płacenie gotówką, ponieważ trudniej to prześledzić.

Teraz mam następującą sytuację. Chcę kupić wyposażenie i zapłacić za nie przez PayPal. Znam tę osobę, dlatego chciałabym zapłacić jako znajomy, żeby nie było obciążenia prowizją PayPal.

Czy mogę to jednak zdeklarować jako wydatek firmowy, mimo że wybrałam kategorię dla znajomych w PayPal?

Napisany przez Forecaste

Teraz stoję w obliczu takiej sytuacji. Chcę kupić sprzęt i zapłacić przez PayPal. Znam tę osobę, dlatego chciałbym zapłacić jako przyjaciel, ponieważ w innym przypadku obowiązywałaby prowizja PayPal.

Czy mogę mimo to zadeklarować to jako wydatek firmowy, nawet jeśli w PayPal jest wybrana kategoria do znajomych?

Oczywiście, że tak. Zadeklarowanie tego na początek nie stanowi problemu. Czy zostanie to akceptowane w przypadku kontroli podatkowej, to już inna sprawa. Ale osobiście nie widzę tu żadnego problemu. Mimo to warto poprosić o wystawienie prywatnej faktury.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata