Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Okulary - Lasik/Lasek/Implant - konieczność medyczna

Napisany przez Ander53
Cześć, towarzysze,

właśnie po raz drugi odłożyłem słuchawkę telefoniczną po rozmowie z dwoma różnymi pracownikami mojego ubezpieczyciela (Debeka). Usłyszałem dwie zupełnie różne opinie.

Mam polisę N-SB unisex.

10. Pomoc w korekcji wzroku
Ubezpieczyciel refunduje koszty związane z okularami (szkłami korekcyjnymi i oprawkami), włącznie z naprawami, oraz soczewkami kontaktowymi do łącznej kwoty rachunku do 1000 euro.

12. Operacje zmieniające siłę ogniskową oka
Ubezpieczyciel refunduje wydatki związane z operacjami zmieniającymi siłę ogniskową oka (na przykład operacje Lasik).

To wyjątek (obowiązuje to także w 2015 roku)

Polisa N-SB z warunkami ubezpieczenia - stan na 1 stycznia 2016 r. -

Koszty związane z pozycjami 1-16 są refundowane w 100%.

Powinienem otrzymać zwrot składki za 2015 rok (członek od września 2015 r.) w kwocie 280 euro.

Moje dane:
Mam astygmatyzm, noszę okulary od 4 lat. Nie mogę całkowicie skompensować wady wzroku soczewkami. Jestem samozatrudniony.

Dzisiaj otrzymałem podwyżkę składki od stycznia 2016 r. Czy ktoś może polecić, co jeszcze powinienem załatwić w 2015 roku?
OkularyOperacja oka
Szczególnie interesuje mnie w przypadku operacji oka - jak Debeka postępuje w tej kwestii. Jak to wygląda z medycznego punktu widzenia? Mam 28 lat - biorąc pod uwagę, że interesy nadal dobrze mi idą, będę musiał kupować okulary przez kolejne 40 lat, i nie trzeba być matematykiem, aby uznać operację oczu za bardziej opłacalną.

Ogólnie rzecz biorąc, chciałbym zdecydować się na operację oka i w ostateczności jeszcze rozliczyć okulary poprzez Debekę - jak powinienem postąpić?

Napisany przez BenniG
Czy ubezpieczenie pokrywa w pierwszym roku pełne koszty czy tylko częściowo? Na przykład, zapytałem kiedyś w firmie ubezpieczeniowej, która pokrywałaby tylko 750 € w pierwszym roku, a od drugiego roku 1.500 €. W takim razie byłoby korzystnie, gdyby jedno oko zostało wykonane przed upływem jednego roku ubezpieczenia, a drugie po tym czasie. Ponadto, z operacją oczu w 2015 roku jest kłopotliwie. Byłem w Uniwersyteckiej Klinice w Heidelbergu i na przykład chcą, aby pacjent nie nosił soczewek kontaktowych przez 2 tygodnie przed badaniem wstępnym. Następnie powinieneś zastanowić się, jak wysokie są twoje niezwykłe wydatki w tym roku. Jeśli jesteś bliski granicy, spróbuj przekroczyć ją, aby zaoszczędzić na podatkach, a jeśli jesteś daleko i planujesz kolejne inwestycje w przyszłym roku, lepiej poczekaj. Różnice cenowe w operacjach oczu są bardzo duże, czasami sięgają 400%.

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,

Zleć badania - zlecenie wyceny --> złożenie tego na piśmie u ubezpieczyciela, nalegaj na pisemną odpowiedź (zgodę) (w ciągu 14 dni)

Uwaga:
Na wycenie powinien być podany lekarz / Instytut / Spółka GmbH / Klinika, która faktycznie później wystawi rachunek - mogą pojawić się negatywne niespodzianki, gdy nagle na rachunku pojawi się GmbH i ubezpieczyciel odmówi zapłaty.

Ogólnie rzecz biorąc, operacja zmieniająca krzywiznę jest refundowana - nawet jeśli nie jest nic o tym napisane w ogólnych warunkach umowy! - ponieważ konieczność medyczna została już kilkakrotnie potwierdzona.
Powinno przebiegać zgodnie z planem!
Powodzenia

Napisany przez Ander53
Urzędy skarbowe ułatwiają następujące procedury dowodowe:

W przypadku kosztów operacji laserowej oczu nie jest wymagane orzeczenie lekarskie. Jeśli jesteś przewlekle chory i dlatego regularnie potrzebujesz określonych leków, wystarczy przedstawić zlecenie tylko raz. Również oświadczenie o refundacji od prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego lub decyzja o świadczeniach urzędowych jest uznawane jako dowód. Jeśli okulista wcześniej potwierdził konieczność noszenia okularów, w kolejnych latach wystarczy badanie wzroku przeprowadzone przez optyka okularowego. Jeśli konieczność odbycia kuracji została już oczywiście uznan w ramach przyznania dofinansowania lub świadczeń, dla ubezpieczonych obligatoryjnie wystarczy zaświadczenie instytutu ubezpieczeń zdrowotnych, a dla pracowników publicznych decyzja o świadczeniach urzędowych.

Dzięki za wskazówkę BenniG

Serdeczne podziękowania dla Pana, Panie Wolnitza - fachowa, szybka i wyraźnie kompetentna odpowiedź.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata