Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa - pozostawić ją, oszczędzać do pełnej kwoty, czy zrezygnować?

Napisany przez Xor
Hej wszystkim,

w innym wątku wspomniałem, że chcę zbudować Dom. Aby spełnić pewne warunki, chcę trochę przestawić swoje finanse.

Mam dwa kredyty budowlane na 115 tys. € i 85 tys. €.

kredyt na 115 tys. € jest połączony z przekazanym do banku BSV (0,25% oprocentowanie oszczędności, 2,25% oprocentowanie kredytu), który w 2023 roku spłaci kredyt w 100%. Obecnie płacę 400 € miesięcznie na BSV oraz około 250 € miesięcznie odsetek od kredytu, od 2023 roku będę płacił około 790 € miesięcznie na kredyt BSV i skończę w 2031 roku.

kredyt na 85 tys. € ma obecnie oprocentowanie stałe na poziomie 4,09% do 2019 roku i wynosi około 79 tys. €. Płacę tam 400 € miesięcznie i w 2019 roku muszę dodać około 72 tys. € jako finansowanie uzupełniające.

Wcześniej zawarłem również BSV na kwotę 40 tys. € (nieprzekazany, z czasem podzielony z powodu adaptacji poddasza). Aktualnie wynosi on około 7000 € (0,25% oprocentowanie oszczędności, 2,25% oprocentowanie kredytu). Płacę tam 210 € miesięcznie plus 40 € dodatkowe środki własne.

Pierwotnie planowałem zmniejszenie kredytu o 40 tys. € pochodzącego z BSV w 2019 roku i konieczność finansowania uzupełniającego w wysokości tylko 30 tys. €. Wraz z pewnymi dodatkowymi płatnościami lub zwiększeniem rat, mógłbym to osiągnąć. Jednakże przy obecnej alokacji musiałbym dokonać większych dodatkowych płatności lub zwiększyć ratę. Według moich obliczeń, jeśli BSV ma zostać „pełny” rok przed konieczną alokacją, musiałbym zwiększyć ratę do 430 € miesięcznie lub wpłacić około 5500 € dodatkowych płatności w ciągu nadchodzących 2,5 lat.

Ponadto istnieją jeszcze mniejsze kredyty (finansowania 0%) na około 10 tys. € oraz depozyty terminowe, Fundusze inwestycyjne Union Investment, oszczędności terminowe na około 8 tys. €.

To było na początek.

Teraz w mojej głowie dojrzewa plan budowy. W tym celu chciałbym spłacić oba kredyty za pomocą wpływów ze sprzedaży obecnego domu, pozostawiając około 30-50 tys. € kapitału własnego na budowę nowego domu.
Działka, która nam została zaproponowana i która również nam się podoba, kosztuje około 48 tys. € bez uzbrojenia, a dodatkowe uzbrojenie to kolejne 30 tys. €. Razem z wszystkimi dodatkowymi kosztami wynosi to około 90 tys. €.

Pomijając samą budowę - co zrobić z obydwoma BSV?

Szczególnie mnie irytuje mnie mniejszy BSV. Czas na częściową spłatę mniejszego kredytu nie pasuje bez dodatkowych wpłat lub wyższych rat. Dalsze regularne oszczędzanie przyniosłoby mi w pewnym momencie 20 tys. lub 40 tys. € (20 jako kredyt po „średnim” oprocentowaniu), kwotę, której trudno będzie mi „sensownie” wykorzystać.

Jeśli teraz go zlikwidowałbym, straciłbym trochę pieniędzy (opłata za zawarcie umowy, ..., a także, jak sądzę, środki własne musiałyby być zablokowane przez kilka lat?), ale mógłbym spłacić „małe kredyty”, które i tak musiałyby zniknąć w przypadku nowego kredytu, inaczej niemal żaden bank nie dałby mi nowych pieniędzy. Ponadto, poprzez spłacenie „małych kredytów” i brak miesięcznej opłaty od 250 €, miałbym dodatkowe 600 € miesięcznie do dyspozycji, co również dałoby mi więcej swobody przy uzyskiwaniu nowego kredytu.

Spłacenie go w ciągu roku z zwiększoną ratą do około 1100 € miesięcznie wydaje się mało sensowne...

Prawdopodobnie zbyt mało szczegółowych informacji, ale śmiało pytajcie, jeśli coś jest niejasne. Moim celem jest uczynienie BSV rozsądną inwestycją lub pozbycie się go.

Re: Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa - pozostawić ją, oszczędzać do pełnej kwoty, czy zrezygnować?

Napisany przez Fachkenntnis
Cześć Xor,

w zasadzie nie powinno być żadnego problemu ze zmianą umów mieszkaniowych (szczególnie tych nieprzekazanych), aby pasowały do Twoich potrzeb. W zależności od tego, w której kasy mieszkaniowej jesteś (przypuszczam, że w Schwäbisch Hall), zalecam skontaktowanie się ze swoim doradcą. Istnieje wiele możliwości dostosowania, dzięki czemu sensowna inwestycja (która powstaje przy skorzystaniu z pożyczki) powinna zostać uwzględniona.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata