Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jaka jest minimalna kwota do opłacenia w ramach programu Riester?

Napisany przez mistermister606
Cześć wszystkim,

mam dwoje dzieci (3 i 1 rok) i chciałbym wiedzieć, czy naprawdę warto założyć plan emerytalny typu Riester. doradca bankowy przekonał mnie, że muszę wpłacić tylko ~1400€, a otrzymam 854€ od państwa.

Ale na pewno jest tu jakiś haczyk, prawda?

Napisany przez Hanomag

mam dwójkę dzieci (3 i 1 rok) i chciałbym wiedzieć, czy naprawdę opłaca się podjąć emeryturę Riester. doradca bankowy przekonał mnie, że muszę wpłacić tylko ~1400€, a otrzymam 854€ od państwa.

Maksymalna kwota uprawniająca do pełnej dopłaty oblicza się jako 4% rocznej kwoty brutto z poprzedniego roku, maksymalnie 2.100 € pomniejszone o dopłaty (rodzice po 154,00 € i dzieci po 300,00 €), co daje maksymalną wymaganą wkład własny w wysokości 1.192 €. Jeśli jesteś samotnym rodzicem lub małżonek ma własne prawo do dodatku, a dzieci nadal pozostają uprawnione do dodatku u Ciebie, musisz wydać maks. 1.346 €. Jeśli 4 % rocznej kwoty brutto pomniejszone o dodatki jest mniejsze niż maksymalna kwota obniżona o dodatki w wysokości 2.100 €, to wystarczy to mniej, aby otrzymać pełną dopłatę.

Dla osób bez dzieci z dobrymi dochodami warto jest wydać maksymalną kwotę 2.100 € pomniejszoną o dodatek w wysokości 154 €, ponieważ wtedy możliwe są dodatkowe oszczędności podatkowe w wysokości 500 € i więcej.

Jako formy inwestycji służą różne produkty (plan oszczędnościowy, umowa oszczędnościowa na cele mieszkaniowe, fundusze itp.), które nie pasują do każdego. W tym celu powinieneś przeszukać odpowiednie wątki na forum.

Cytat od mistermister606

Ale gdzieś tu na pewno jest haczyk, prawda?

Wraz z rozpoczęciem pobierania emerytury, zgromadzone kwoty wraz z odsetkami stają się w pełni opodatkowane w ramach wypłaty. Na ten temat można już znaleźć wystarczająco dużo informacji na forum.

Napisany przez ThomasRomer
Cześć,

Hanomag świetnie to wyjaśnił, ale wydaje się, że jest w tym błąd obliczeniowy:

max. Wpłata 2.100 EUR - Dodatek mężczyzna 154 € - Dodatek dziecko 1 300 € - Dodatek dziecko 2 300 € = 1.346 € teraz zależy to od sytuacji, wtedy można ewentualnie uwzględnić także dodatki dla twojej żony, co daje kolejne -154 €, wtedy bylibyśmy przy 1.192 €.

W przeciwnym razie wszystko pasuje do tego, co napisał Hanomag.

Moja uwaga na temat haczyków, tutaj należy kierować się zaleceniami doradcy bankowego (ubezpieczenie emerytalne, kontrakt oszczędnościowy, plan oszczędnościowy w fundusze itp.). Wszystko ma swoje zalety i pewne wady. Powinieneś wiedzieć, jaki jest twój cel w tym temacie. Czyli dlaczego chcesz to zrobić, albo jaki jest twój cel. Wtedy dostaniesz na to odpowiedź.

Pozdrowienia
Thomas

Napisany przez Hanomag

Hanomag już świetnie to wytłumaczył, ale wydaje się, że gdzieś jest błąd w obliczeniach

Dziękuję za wskazówkę, być może byłem już zbyt zmęczony. Dla lepszego zrozumienia poprawiam swoją odpowiedź.

Napisany przez ThomasRomer

Dzięki za zwrócenie uwagi, prawdopodobnie byłem już zbyt zmęczony. Dla lepszego zrozumienia poprawiam swoją wiadomość.

Nie ma sprawy, to się zdarza! Albo kalkulator zastosował swoje własne matematyczne systemy ;-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata