Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: blokada konta

Napisany przez viktor
Czy można w zasadzie zamknąć zajęte konto, aby uciec lub zatrzymać zajęcie? W przeciwnym razie opłaty za konto będą nadal rosły.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jak zamierzacie uniknąć zajęcia komorniczego, skoro potrzebujecie konta do codziennego użytku? A może myśleliście o koncie osobistym, które nie jest raportowane do Schufy?

Napisany przez viktor
To jest właśnie problemem, że dłużnicy w przypadku zajęcia konta otwierają inne konta bankowe, aby zamrozić zajęte konto. Egzekucje stają się grą w kotka i myszkę. Dlatego pytanie, czy dłużnik może sam zrezygnować z zajętego konta, czy tylko z strony banku? Jeśli w tym samym banku działa jeszcze kredyt, bank nie zrezygnuje z konta osobistego ze względu na rozliczenie odsetków.

Z mojego punktu widzenia konto, które zostało zajęte, może zostać zlikwidowane (zawsze warto sprawdzić regulamin banku). Jednak wierzyciel zostanie poinformowany o likwidacji konta.
Dlaczego nie grać fair?

Napisany przez viktor
Dlaczego nie grać uczciwie?

jaki dłużnik gra otwarcie? Wtedy nie powstawałyby długi, które prowadzą do egzekucji komorniczych, ponieważ byłyby one już wcześniej uregulowane. Niemcy niestety są rajem dla dłużników. Najprawdopodobniej tak postanowiono, aby zmniejszyć państwowe świadczenia socjalne.

Dlaczego więc żadne długi nie powstaną. Powstanie długu nie ma nic wspólnego z zajęciem. Przy regularnej spłacie długu nic się nie stanie.
Zajęcie komornicze jest jasne, co oznacza. Ale moim zdaniem wypowiedzenie konta zajętego nie ma dla dłużnika żadnego sensu, ponieważ tylko odsuwa problem w czasie. Wierzyciel od razu wie o wypowiedzeniu. I bez problemu dostanie nowe konto, które zamykacie, poprzez zapytanie w Schufa lub przez komornika.

Napisany przez credere
Cześć,

Tak, możesz zrezygnować z konta zajętego komorniczego. Ewentualne saldo zostanie przelane wierzycielowi zajęcia.

Dlaczego nie skorzystasz z tzw. konta chronionego (P-konto)? Zostało ono wprowadzone specjalnie na takie przypadki.

Pozdrowienia

Napisany przez viktor
Jestem wierzycielem.
ich ärgere mich über die unehrlichen schuldner.
że mogą anulować swoje konta sprawia, że zajęcie komornicze staje się bezużyteczne.

Okej, rozumiem. A skoro prawdopodobnie nie jesteś bankiem, to nie możesz szybko sprawdzić w rejestrze dłużników klienta i dowiedzieć się o nowym koncie, co cię irytuje.

Napisany przez credere
@Specjalista ds. bankowości

Jako bank nie można również określić, w jakim banku prowadzone są zgłoszone konta osobiste w Biurze Informacji Kredytowej.

Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio
Ale...ale należy to jednak rozpatrywać z różnych stron.

Kiedy dłużnik zamyka konto podczas zajęcia komorniczego, jest to jak ryba przesuwająca się przez sieć. Jednakże również dla wierzyciela nie ma to sensu, jeśli dłużnik nie zamknąłby konta, powodując dodatkowe długi (opłaty za prowadzenie konta). Każdy kolejny wierzyciel sprawia, że dla pozostałych wierzycieli staje się trudniejsze.

Wątpię, czy można od razu po złożeniu oświadczenia majątkowego w innym banku uzyskać nowe konto osobiste... Robią to tylko nieliczne banki (nawet jeśli mają takie zobowiązanie). Zazwyczaj to złożona gra w kotka i myszkę. W twoim przypadku jest to na razie pozytywne... Ale bez konta dłużnik ponosi zauważalnie większe koszty za wszystkie wpłaty gotówkowe (np. przelewy gotówkowe, np. czynsz itp.) i znowu brakuje pieniędzy na zaspokojenie wierzyciela.

Ale rozumiem, o co Ci chodzi. W przypadku niewłaściwego dłużnika wierzyciel staje się myszką. @Kot i mysz

Napisany przez viktor
Wierzyciel staje się myszą.

hahaha, niestety tak. złapany, ugryziony, zjedzony! podczas gdy kot jest syty i dobrze odżywiony.

Napisany przez FlashHT
Jeśli zamierza się zamknąć konto chronione (P-konto) i na koncie pozostaje jeszcze dużo środków, co się stanie z tym saldem? Pozdrawiam. jörg

Napisany przez patte_ricke
Jeśli istnieje zajęcie komornicze ?
Oczywiście wszystko powyżej kwoty wolnej od zajęcia zostanie przekazane wierzycielowi.
Jeśli nie ma zajęcia komorniczego, pieniądze zostaną oczywiście wypłacone osobie uprawnionej.

Napisany przez FloHH
... gdzie Duże środki i konto P jakby nie do końca pasują do sensu i celu tego konta.
Poza tym faktycznie staje się coraz bardziej bezcelowe praktykowanie skakania po kontach. Wierzyciele mogą w określonych okolicznościach (które są stosunkowo łatwe do spełnienia) zlecić komornikowi sprawdzenie w Centralnym Rejestrze Podatników. W tym zestawieniu znajdują się wszystkie konta, z którymi dłużnik kiedykolwiek miał styczność. Wierzyciel otrzymuje wprawdzie umocniony przegląd dotyczący konkretnych wpisów (np. konta, na których dłużnik ma tylko pełnomocnictwo, nie mogą zostać przekazane, ponieważ są one poza zasięgiem egzekucji dla wierzycieli) - ale wszystkie własne konta są wesoło przekazywane...

Napisany przez 2Escorpio
FloHH pisze: ... przy czym Duża ilość salda i konto P jakoś nie do końca pasują do sensu i celu tego konta. Zresztą, obecnie jest dość bezsensowne prowadzenie skoków kontami. Wierzyciele mogą w określonych warunkach (które szybko spełniają) za pośrednictwem komornika zlecić sprawdzenie w Bundeszentralamt für Steuern. W tej liście znajdują się wszystkie konta, z którymi dłużnik kiedykolwiek miał doczynienia. Wierzyciel otrzymuje wprawdzie w niektórych przypadkach zamazaną listę (konta, na których np. istnieje tylko pełnomocnictwo dłużnika, nie mogą zostać przekazane, ponieważ są poza zasięgiem egzekucyjnym wierzycieli) - ale własne konta są przekazywane wszystkie wesoło...
Czy to naprawdę jest takie proste? Myślałem, że teraz możliwe jest tylko złożenie oświadczenia majątkowego w połączeniu z czymś, co sprawi, że satysfakcja wierzyciela nie będzie możliwa w inny sposób. W rezultacie oznaczałoby to, że wierzyciel nie może kiedyś i po prostu tak zasięgać informacji u BaFin. Czy przy zmianie majątku dłużnika, nie powinno być najpierw ponownego złożenia oświadczenia majątkowego?

Napisany przez FloHH
Escorpio pisze: Czy to naprawdę jest takie proste? Myślałem, że możliwe jest tylko w połączeniu z udzieleniem informacji o majątku, że zaspokojenie wierzyciela nie jest w inny sposób możliwe. Oznacza to, że w konsekwencji wierzyciel nie może kiedyś i tak po prostu sprawdzić u BaFin. Przy zmianie majątku dłużnika najpierw musiałoby zostać udzielone nowe oświadczenie majątkowe?
Wierzyciel w ogóle nie może sprawdzić, musi to przebiegać poprzez komornika sądowego. Oczywiście wymaga to spełnienia pewnych warunków - o których już napisałem . Są one uregulowane w § 802l ZPO. Albo dłużnik nie stawia się na termin oświadczenia majątkowego (co jest raczej regułą niż wyjątkiem), albo po oświadczeniu majątkowym (które obowiązuje przez dwa lata) widać, że nie ma co ściągnąć. Kiedyś istniały limity wartości - zostały zniesione. Ponieważ oświadczenie majątkowe znajduje się na samym początku procedury, wniosek o uzyskanie informacji jest składany od razu po spełnieniu warunków...

Napisany przez 2Escorpio
Rozumiem. Czy nie ma tam jednak określonych terminów, zgodnie z którymi po złożeniu wniosku o ochronę w określonym okresie czasu należy zapytać BaFin? Czy wierzyciel ma prawo czekać aż przez całe dwa lata do upływu tego okresu ochronnego? To, że tak wielu ludzi nie składa wniosków o ochronę, mnie zdziwiło. Myślałem, że konsekwencją jest nakaz aresztowania.

Napisany przez FloHH
Nie znam takiego terminu. Zgodnie z § 802l ust. 4 można korzystać z informacji przez trzy miesiące dla innych wierzycieli ... To jednak jedyny termin w tym kontekście... Tak, konsekwencją jest nakaz aresztowania. Jednak wielu dłużników tego nie bierze pod uwagę albo jest im to całkowicie obojętne...

Muszę pamiętać, że w liście od komornika naprawdę jest nakaz aresztowania. To jest nakaz aresztowania cywilnego, a nie karnego. Sama decyzja o aresztowaniu budzi według mojego doświadczenia kilka osób, zmuszając ich do reakcji, przynajmniej teraz. Miałem sytuację, kiedy ktoś zareagował dopiero w momencie, gdy komornik przyszedł z nakazem aresztowania. W rezultacie miałem kilka bezsennych nocy, oczywiście...

Napisany przez FloHH
Miałem przypadek, gdzie reakcja pojawiła się dopiero po przybyciu komornika z nakazem aresztowania. W rezultacie miałem pierwsze bezsennego noce, oczywiście... To również jest irytujące, ponieważ nawet w momencie, gdy komornik stoi przed drzwiami z normalnym nakazem egzekucji, nadal masz pewien margines manewru, aby rozwiązać problem. Kiedy jednak wydany zostanie nakaz aresztowania, ten margines staje się bardzo, bardzo wąski ...

Napisany przez Lelanna
Mam pytanie, które pasuje do tego samego tematu. Dlatego oszczędzam sobie zakładania nowego wątku. Czy bank może odmówić założenia prostej konta podstawowego lub konta P na życzenie właściciela konta, a jeśli to zrobi, czy rzeczywiście najlepszym punktem kontaktowym jest stowarzyszenie konsumentów ( Źródło: https://www.schuldnerberatung.de/kontopfaendung/ )? Chcę chronić konto przed zajęciem...

Napisany przez FloHH
To zależy od tego, w jaki sposób jest zadane pytanie... Istniejący rachunek musi zostać przekształcony w rachunek P. Istnieje na to prawne roszczenie. Także dla nowego konta jako konta podstawowego lub P-konta istnieje zasadniczo prawo do roszczenia. Jednak bank może w ciągu 10 dni od otrzymania wniosku o nowe konto odmówić jego uruchomienia z ważnych powodów. Sama zaległość nie jest powodem do odmowy, teoretycznie jednak można odmówić, jeśli wcześniej istniało już relacja biznesowa i została zakończona z tych stron banku. W każdym przypadku odmowa musi być uzasadniona pisemnie...

Napisany przez Tilan
Cześć viktor,

poza tym, że nie jest zbyt szlachetne unikanie odpowiedzialności lub nawet uciekanie, jak to nazwałeś, w większości banków tak czy siak Twoje konto zostanie zlikwidowane, jeśli nic nie zrobisz. Wersja, o której mówisz, to konto chronione przed zajęciem komorniczym, i jeśli masz więcej niż określoną kwotę (nie wiem dokładnie ile) na koncie, różnica może być zajęta, o ile mi wiadomo.

Pozdrawiam, Tilan

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata