Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: spłata kredytu

Napisany przez UnitySquad
Cześć wszystkim,

zanim zacznę dręczyć mojego doradcę finansowego, chciałbym wyjaśnić tutaj kilka kwestii.

Rok temu sfinansowałem zakup mieszkania własnościowego w wysokości 164 000 €.

Finansowanie opiera się na 3 filarach:

80 000 poprzez kasę oszczędnościową budowlaną. 10-letni oprocentowanie nominalne, potem spłata poprzez umowę oszczędnościową związana z budową.
50 000 poprzez kasę oszczędnościową. 10-letni oprocentowanie nominalne, potem spłata poprzez umowę oszczędnościową związana z budową.
34 000 poprzez KfW. 10-letni oprocentowanie nominalne, potem spłata poprzez umowę oszczędnościową związana z budową.

Przy stałej raty okres finansowania sięga roku 2041.

Moje warunki finansowe uległy fundamentalnej zmianie.

Rozważmy następujące scenariusze.

kredyt w kasie oszczędnościowej spłacam poprzez dodatkowe spłaty w wysokości 5000 euro rocznie do końca okresu oprocentowania.
kredyt KfW spłacę za pomocą oszczędności po zakończeniu okresu oprocentowania.

Co się teraz stanie z nadwyżką środków z umów oszczędnościowych, które teraz nie muszą spłacać kredytu w kasie oszczędnościowej i kredytu KfW?

Dziękuję.

Jeśli potrzebne są dodatkowe informacje, proszę pisać

Napisany przez NaTwoim13
Cześć UnitySquad,

nie będą Państwo w stanie dokonać dodatkowej wpłaty na potrącenie kredytu budowlanego, przez 10 lat będą to tylko płatności odsetkowe. Dla tych, którzy spłacają swoje kredyty hipoteczne, warto zobaczyć, czy poprzez zrzeczenie się kredytu możemy uzyskać dodatkowe oprocentowanie. W przeciwnym razie oszczędzanie na BSV może zostać wstrzymane.

Czy rozważyli Państwo te ewentualne zmiany i czy wybraliście elastyczność swojego finansowania budowlanego zgodnie z tym?

Jeśli zadzwonisz do swojego doradcy finansowego, możliwe, że zgodnie z jego filozofią lub interpretacją sytuacji finansowej, zechce zalecić 3. i 4. konto oszczędnościowe budowlane!!!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Saldo z umów oszczędności budowlanych jest wtedy dostępny do wypłaty. Można zatem pozostawić bausparvertrag w mocy lub go zlikwidować. Także w przypadku pożyczki pośredniej powyżej 80.000 EUR, gdzie zarówno kredyt z góry, jak i umowa oszczędności budowlanej są z bausparkasse, można - jeśli bank na to zezwala - spłacić kredyt z góry. A konto oszczędnościowe na budowę pozostawić lub zlikwidować. Przy kredycie oszczędnościowym zakładam, że kolejna umowa oszczędnościowa została utworzona jako spłata. W takim przypadku po spłacie kredytu z Banku Sparkassen, ta umowa również będzie dostępna.

Jednak, jak słusznie zauważył Noelmaxim, musisz sprawdzić, czy w okresie obowiązywania oprocentowania odsetek zobowiązanie z góry w ogóle może być spłacone z góry?

Napisany przez Hubimaus
Właśnie to zrobiłem. Udało mi się zrealizować moje umowy oszczędnościowe poprzez dodatkowe wpłaty i spłacić kredyt przed upływem okresu obowiązywania oprocentowania. W mojej umowie było ustalone, że mogę w dowolnym momencie dokonywać dodatkowych wpłat z umowy oszczędnościowej. Musisz sprawdzić, co dokładnie zostało ustalone w twoich umowach.

Napisany przez ThomasRomer
Cześć UnitySquad,

posty są jak dotąd dość wymowne i odpowiednie. W przypadku ostatniego postu od Hubimaus, powinieneś zwrócić uwagę na warunki odsetkowe. Być może spłacasz niskie oprocentowanie kredytu, a potem zaciągasz droższy. Po prostu bądź na to uważny.

Pozdrowienia
Thomas

Napisany przez UnitySquad
Cześć wszystkim,

najpierw dziękuję za liczne odpowiedzi. Po wczorajszej rozmowie ze Sparkasse wygląda niestety bardzo źle.

Podczas składania oferty pytałem wielokrotnie o możliwość dokonywania dodatkowych wpłat. doradca zapewnił mnie, że jest to możliwe. W styczniu otrzymałem mail od mojego doradcy, w którym powiedziano mi, że mogę dokonać dodatkowych wpłat na kredyt w Sparkassen.

Wczoraj dowiedziałem się od banku...że kredyt Sparkassen jest bez możliwości wcześniejszej spłaty. Dlatego dodatkowe wpłaty nie są możliwe.

Czuję się oszukany przez pośrednictwo kredytowe Bausparkasse. Mam umówione spotkanie tam w przyszły wtorek.

Jestem ciekawy, co z tego wyniknie.

Mam teraz wrażenie, że rok temu popełniłem poważny błąd. Podpisałem warunki kredytu ufając doradcy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata