- sob gru 05, 2015 5:48 pm
Cześć wszystkim,
zanim zacznę dręczyć mojego doradcę finansowego, chciałbym wyjaśnić tutaj kilka kwestii.
Rok temu sfinansowałem zakup mieszkania własnościowego w wysokości 164 000 €.
Finansowanie opiera się na 3 filarach:
80 000 poprzez kasę oszczędnościową budowlaną. 10-letni oprocentowanie nominalne, potem spłata poprzez umowę oszczędnościową związana z budową.
50 000 poprzez kasę oszczędnościową. 10-letni oprocentowanie nominalne, potem spłata poprzez umowę oszczędnościową związana z budową.
34 000 poprzez KfW. 10-letni oprocentowanie nominalne, potem spłata poprzez umowę oszczędnościową związana z budową.
Przy stałej raty okres finansowania sięga roku 2041.
Moje warunki finansowe uległy fundamentalnej zmianie.
Rozważmy następujące scenariusze.
kredyt w kasie oszczędnościowej spłacam poprzez dodatkowe spłaty w wysokości 5000 euro rocznie do końca okresu oprocentowania.
kredyt KfW spłacę za pomocą oszczędności po zakończeniu okresu oprocentowania.
Co się teraz stanie z nadwyżką środków z umów oszczędnościowych, które teraz nie muszą spłacać kredytu w kasie oszczędnościowej i kredytu KfW?
Dziękuję.
Jeśli potrzebne są dodatkowe informacje, proszę pisać
zanim zacznę dręczyć mojego doradcę finansowego, chciałbym wyjaśnić tutaj kilka kwestii.
Rok temu sfinansowałem zakup mieszkania własnościowego w wysokości 164 000 €.
Finansowanie opiera się na 3 filarach:
80 000 poprzez kasę oszczędnościową budowlaną. 10-letni oprocentowanie nominalne, potem spłata poprzez umowę oszczędnościową związana z budową.
50 000 poprzez kasę oszczędnościową. 10-letni oprocentowanie nominalne, potem spłata poprzez umowę oszczędnościową związana z budową.
34 000 poprzez KfW. 10-letni oprocentowanie nominalne, potem spłata poprzez umowę oszczędnościową związana z budową.
Przy stałej raty okres finansowania sięga roku 2041.
Moje warunki finansowe uległy fundamentalnej zmianie.
Rozważmy następujące scenariusze.
kredyt w kasie oszczędnościowej spłacam poprzez dodatkowe spłaty w wysokości 5000 euro rocznie do końca okresu oprocentowania.
kredyt KfW spłacę za pomocą oszczędności po zakończeniu okresu oprocentowania.
Co się teraz stanie z nadwyżką środków z umów oszczędnościowych, które teraz nie muszą spłacać kredytu w kasie oszczędnościowej i kredytu KfW?
Dziękuję.
Jeśli potrzebne są dodatkowe informacje, proszę pisać