Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Jak i gdzie najlepiej kupić złoto?

Napisany przez pinking
Z uwagi na obecną sytuację coraz słabnącego euro, chcę ponownie ustawić się finansowo i odpowiednio przygotować. Chciałbym skoncentrować się głównie na inwestowaniu w złoto. Niestety, nie wiem dokładnie, jak i gdzie najlepiej kupić złoto. Monety czy może tylko sztabki?

Do zainwestowania mam od 5000 do 50000€. Nie chciałem podawać dokładnych kwot, ale tak w przybliżeniu. Bardzo byłbym wdzięczny za kilka wskazówek i porad, jak najlepiej zainwestować moje pieniądze w złoto. Dziękuję.

Napisany przez xlarge
Kupujesz monety na eBayu ... 1 uncja kosztuje około 1000€
A może lepiej wybrać bat o wadze 1g za ~40€? (W czasach kryzysu możesz nim lepiej zapłacić za chleb/świnię)
A może wszystko w jedną sztabkę o wadze 1kg?

Ale są też eleganckie podróbki lub jedynie pozłacane monety Krugerranda...

Napisany przez Cici

Na Ebay można często kupić monety... 1 uncja kosztuje około 1000€

Na Ebayu nie kupowałbym ani monet, ani sztabek, ryzyko otrzymania podróbki byłoby dla mnie zbyt duże. Sprawdzone metale szlachetne kosztują u odpowiednich sprzedawców metali szlachetnych nie dużo więcej niż na Ebayu. Przykładową listę zaufanych sprzedawców można znaleźć na stronie gold.de.

Oczywiście, czy cena złota w następnych latach wzrośnie silniej niż euro straci na wartości przez inflację, to już zupełnie inna sprawa...

Napisany przez viktor
W Reisebanku z kilkoma oddziałami można również kupić złoto.

Napisany przez viktor
Sprawdziłem na ebayu i dziwię się, że można tam dostać monetę z jedną uncją złota za zaledwie kilka € !?

Napisany przez Talerbox
Czy kupiłeś złoto w tamtym czasie? Jeśli tak, to pewnie zrobiłeś już ładny zysk, prawda?

Jeśli nadal szukasz, jak i gdzie możesz kupić złoto, to sprawdź tutaj:

Napisany przez Dandei
Preferuję akcje górnicze. Można tu osiągnąć naprawdę wysoką stopę zwrotu nawet krótkoterminowo. Zwłaszcza teraz.

Napisany przez dirkmueller
To było naprawdę bardzo bardzo dobre!!!

Napisany przez gordongekko
mhhh...
znowu zainwestować w złoto?

Napisany przez Alphalpha
Jeśli chodzi o ten kruszec, to szczerze mówiąc NIE wiem już, której informacji można jeszcze ufać ??? W zarówno w moim życiu prywatnym, jak i zawodowym opinie NA TEMAT złota i jego wartości SĄ tak bardzo rozbieżne, że postanowiłem spytać o wyjaśnienie. Jedni twierdzą: Najlepsza inwestycja, jaka istnieje, podczas gdy ja ciągle przez media jestem nauczany przeciwnego zdania.... Więc jak teraz? Czy złoto w dzisiejszych czasach jest nadal sensowną inwestycją, czy wręcz przeciwnie... Jestem w impasie.

Napisany przez gardenha
Cześć Alphalpha,
jak ja to widzę, istnieją dokładnie te dwie skrajności, o których mówisz:
1. Najlepsza inwestycja, która istnieje!: Ci, którzy mają złoto lub je kupują
2. Trzymaj się z daleka od złota!: Ci, którzy nie kupują złota lub chcą obniżyć jego cenę
Myślę, że coś pomiędzy nie jest możliwe.
Teraz co do Twojego pytania, czy złoto ma jeszcze sens w dzisiejszych czasach:
Z mojego punktu widzenia TAK. Złoto od tysięcy lat jest jednym z najbardziej handlowanych i stabilnych wartościowych towarów na świecie. Ponieważ zasoby są ograniczone, wartość nie zniknie natychmiast, jak ma to miejsce w przypadku innych inwestycji lub może się zdarzyć.
Czy teraz należy kupować złoto? To jest pytanie ostateczne. Jeśli patrzysz na złoto jako na oszczędności (z zamiarem zwiększenia wartości), zdecydowanie warto przeanalizować ceny i możliwości inwestowania w złoto (fizyczne złoto, fundusze, ETF-y, certyfikaty lub akcje kopalń złota na przykład) oraz sposób, w jaki się nimi handluje. Jeśli jednak patrzysz na złoto jako na zabezpieczenie, które przynajmniej w pewnym stopniu utrzymuje wartość twoich oszczędności - również w przypadku kryzysu - to poleciłbym zakup. Ponieważ nawet jeśli w kryzysie cena złota spadnie, nie spadnie ona do zera - chyba że w scenariuszu końcowym, gdzie i tak nie ma to znaczenia. Zawsze będzie można wymienić złoto na coś, pieniądze w skrajnym przypadku nie.
O, i co do tego, kto co doradza: Jedni mają złoto i chcą, aby cena złota wzrosła --> zawsze będą ci zalecać zakup. Drudzy chcą kupić złoto możliwie tanio --> radzą ci trzymać się z dala od niego, aby cena pozostała niska lub spadła. Pomyśl tylko, jeśli Gazeta Bild jutro na pierwszej stronie jako tytuł napisałaby ZŁOTO to najlepsza inwestycja, kup je teraz!. Ile ludzi w Niemczech naprawdę zastanowiłoby się nad zakupem złota lub nawet kupowałoby je od razu, i jakie to miałoby konsekwencje dla ceny złota? (wyobraź sobie to nawet w skrajnie przesadzony sposób).
Jeśli ktoś ma inną opinię, może mnie chętnie o niej przekonać.
PS: Nie, ja nie mam złota, ani nie mam zamiaru kupować. Staram się zachować tutaj pewną neutralność.

Napisany przez Tikonteroga

W związku z aktualną sytuacją coraz słabnącego euro chciałbym ponownie ustawić się finansowo i odpowiednio się przygotować. Chciałbym zwłaszcza bardziej postawić na złoto. Niestety nie wiem dokładnie, jak i gdzie najlepiej można kupić złoto. Czy sztabki złota, czy może tylko monety?
Do zainwestowania mam od 5000 do 50000 euro. Nie chciałbym podawać dokładnych liczb, ale coś pomiędzy. Bardzo bym się więc ucieszył z kilku wskazówek i porad, jak najlepiej ulokować moje pieniądze w złoto. Dziękuję bardzo.

Cześć,
Jeśli chcesz spekulować, że cena złota wzrośnie i chcesz osiągnąć zysk ze wzrostu kursu, zalecałbym kupowanie większych jednostek, ponieważ cena euro za uncję lub euro za gram jest tu bardziej korzystna. Niekoniecznie jednak inwestuj całą kwotę w jedną sztabkę, ponieważ w razie potrzeby będziesz mógł ją sprzedać tylko kompletnie. Nie będziesz więc tak elastyczny.
Być może sensownym podejściem byłoby na przykład następujące połączenie:
1x 100 g
1x 50 g
2x 20 g
1x 10 g
W ten sposób w razie potrzeby możesz sprzedać po 10 g za każdym razem, łącząc różne jednostki – 200, 190,... 20, 10 g. W zależności od tego, ile pieniędzy potrzebujesz, ile zysków chcesz zrealizować lub ile strat chcesz ograniczyć. Będziesz więc bardzo elastyczny. Możesz porównać ceny między 1x 100 g + 1x 50 g + 2x 20 g + 1x 10 g = 200 g, a 1x 200 g, aby zobaczyć, czy warto dopłacić za elastyczność.
Wydaje mi się, że w przypadku złota cena skupu przez sprzedawców jest niższa niż cena sprzedaży. Dlatego złoto raczej nie nadaje się do krótkoterminowej inwestycji.
Chociaż uważam, że Ebay jest świetny, to złota o wartości kilku tysięcy euro nie kupiłbym tam. Zamiast tego poszedłbym do zaufanego sprzedawcy (np. Degussa). Zalecałbym zakup złota gotówką, aby nie można było tego śledzić za pośrednictwem wyciągów bankowych. W końcu nikt nie musi wiedzieć, że masz złoto... Jeśli to możliwe, również anonimowo, chociaż nie wiem, jak to działa z fakturami itp. dotyczącymi złota.
Pozdrowienia

Napisany przez Cici

według mnie istnieją dokładnie te dwie skrajności, o których mówisz:
1. Najlepsza inwestycja, jaka istnieje!: Ci, którzy mają złoto albo je kupują
2. Odpuść złoto!: Ci, którzy nie kupują złota albo chcą obniżyć cenę
Sądzę, że coś pomiędzy tym jest niemożliwe.

Sama bym powiedziała, że właśnie jestem pomiędzy tymi skrajnościami. Złoto jest w moim portfelu jedną z inwestycji, a tak jak wszystkie inne inwestycje, ma swoje zalety i wady w określonych scenariuszach gospodarczych lub politycznych. Używam złota do dywersyfikacji oraz jako ostatniego zabezpieczenia przed ekstremalnymi zaburzeniami systemu, ale nie nazwałabym go ani najlepszą inwestycją, ani nie zniechęcałabym do jego zakupu. Zawsze chodzi o właściwe połączenie.

Złoto jest od tysięcy lat jednym z, jeśli nie najbardziej handlowanym i stabilnym wartościowo środkiem wymiany na świecie.

Złoto początkowo wcale nie jest stabilne pod względem wartości. Moim zdaniem nie ma stabilnych wartościowych inwestycji, które są swobodnie handlowane. Przy każdym zbywalnym dobru prędzej czy później dochodzi do przewartościowania lub niedowartościowania, nie tylko cenowego, ale także wartościowego (czyli w porównaniu do innych dóbr).
Jeśli spojrzymy na skorygowaną inflacją cenę złota w bardzo długim okresie czasu, zauważymy zmienność wartości. (Gdzieś jest jeszcze wykres sięgający nawet średniowiecza, na którym można zauważyć trend spadkowy.) Prawdą jest, że złoto najprawdopodobniej nigdy nie straci swojej wartości. Jest to jednak coś innego niż stabilność wartości. Dla przeciętnego inwestora istotne są średnioterminowe cykle, a nie to, czy dzisiaj garnitur kosztuje tyle samo uncji, co toga w starożytnym Rzymie.

Napisany przez axlrose
Jestem bykiem na złoto

Napisany przez daxdax
Mogę to tylko potwierdzić

Napisany przez Lars04
Tutaj jest wiele miejsc, gdzie to zrobić... po prostu zapytaj jubilera lub skorzystaj z reklam, które znajdziesz wszędzie w internecie ;-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata