W związku z aktualną sytuacją coraz słabnącego
euro chciałbym ponownie ustawić się finansowo i odpowiednio się przygotować. Chciałbym zwłaszcza bardziej postawić na złoto. Niestety nie wiem dokładnie, jak i gdzie najlepiej można kupić złoto. Czy sztabki złota, czy może tylko monety?
Do zainwestowania mam od 5000 do 50000
euro. Nie chciałbym podawać dokładnych liczb, ale coś pomiędzy. Bardzo bym się więc ucieszył z kilku wskazówek i porad, jak najlepiej ulokować moje pieniądze w złoto. Dziękuję bardzo.
Cześć,
Jeśli chcesz spekulować, że cena złota wzrośnie i chcesz osiągnąć zysk ze wzrostu kursu, zalecałbym kupowanie większych jednostek, ponieważ cena
euro za uncję lub
euro za gram jest tu bardziej korzystna. Niekoniecznie jednak inwestuj całą kwotę w jedną sztabkę, ponieważ w razie potrzeby będziesz mógł ją sprzedać tylko kompletnie. Nie będziesz więc tak elastyczny.
Być może sensownym podejściem byłoby na przykład następujące połączenie:
1x 100 g
1x 50 g
2x 20 g
1x 10 g
W ten sposób w razie potrzeby możesz sprzedać po 10 g za każdym razem, łącząc różne jednostki – 200, 190,... 20, 10 g. W zależności od tego, ile pieniędzy potrzebujesz, ile zysków chcesz zrealizować lub ile strat chcesz ograniczyć. Będziesz więc bardzo elastyczny. Możesz porównać ceny między 1x 100 g + 1x 50 g + 2x 20 g + 1x 10 g = 200 g, a 1x 200 g, aby zobaczyć, czy warto dopłacić za elastyczność.
Wydaje mi się, że w przypadku złota cena skupu przez sprzedawców jest niższa niż cena sprzedaży. Dlatego złoto raczej nie nadaje się do krótkoterminowej inwestycji.
Chociaż uważam, że Ebay jest świetny, to złota o wartości kilku tysięcy
euro nie kupiłbym tam. Zamiast tego poszedłbym do zaufanego sprzedawcy (np. Degussa). Zalecałbym zakup złota gotówką, aby nie można było tego śledzić za pośrednictwem wyciągów bankowych. W końcu nikt nie musi wiedzieć, że masz złoto... Jeśli to możliwe, również anonimowo, chociaż nie wiem, jak to działa z fakturami itp. dotyczącymi złota.
Pozdrowienia