Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Załóż spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością - Inwestuj - Oszczędzaj podatki

Napisany przez VPM
Cześć wszystkim,

mam obecnie wiele niewyjaśnionych pytań i myślę, że tutaj otrzymam kilka dobrych odpowiedzi.

Obecnie jestem studentem, prowadzę małą działalność gospodarczą obok nauki i dodatkowo pracuję na pół etatu zarabiając 450 € miesięcznie. Ponieważ od dochodu 450 € miesięcznie jestem objęty obowiązkowym ubezpieczeniem zdrowotnym i nie korzystam już z ubezpieczenia rodzinnego, pomyślałem o tym, żeby pieniądze zarobione na działalności nie wypłacać sobie, ale zainwestować na giełdzie lub w podobny sposób.

Ponieważ praktycznie jestem samą działalnością gospodarczą jako właściciel małego przedsiębiorstwa, chcę założyć spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością, aby zyski pozostawały w firmie, a ja mógłbym inwestować pieniądze firmy. (Jestem świadomy, że wypłacając pieniądze firmowe jako wynagrodzenie dla siebie, musiałbym zapłacić podatek podwójnie.)

Czy taki plan nadaje się do zrealizowania mojego pomysłu inwestowania w akcje lub podobne środki, jednocześnie pozostając poniżej 450 € miesięcznie, aby nadal korzystać z ubezpieczenia rodzinnego i równocześnie budować moje aktywa?

Dodatkowo moje pytanie dotyczy, jakie aspekty podatkowe czekają mnie w przypadku spółki z ograniczoną odpowiedzialnością? Składki, podatki od akcji itp. i czy mogą być pokrywane z kapitału firmy.

Kilka pomocnych i udokumentowanych odpowiedzi byłoby naprawdę świetne.

Dziękuję bardzo!

Re: Załóż spółkę z ograniczoną odpowiedzialnością - Inwestuj - Oszczędzaj podatki

Napisany przez VPM
Z powrotem do góry

Napisany przez JimKnopf
Cześć VPM,

Czy zająłeś się już kwestiami podatkowymi i księgowymi dotyczącymi spółek z ograniczoną odpowiedzialnością?

Z spółką z o.o. natychmiast masz obowiązek sporządzania bilansu - jeśli sam tego nie robisz, to kosztuje to około 1000 euro rocznie. Nie wspominając o kosztach założenia (notariusz, wpis do Rejestru Handlowego, ...). Jeśli pozostaniesz jednoosobowym przedsiębiorcą/mikroprzedsiębiorcą, tych kosztów nie będziesz miał.

Sam również zastanawiałem się nad założeniem spółki kapitałowej (GmbH), jednak powstałe koszty i obowiązki są po prostu bardzo duże, a możliwości podatkowe - przynajmniej w moim przypadku - zbyt niewielkie, aby było warto.

Pozdrowienia, Jim

Napisany przez VPM
Dziękuję za Twoją opinię.

Mam spotkanie z doradcą podatkowym na początku przyszłego roku. Chciałem wcześniej dowiedzieć się kilku informacji na ten temat.

1000€ za bilans roczny to nadal mniej niż 12x380€, które musiałbym płacić miesięcznie na ubezpieczenie zdrowotne, jeśli zarabiam więcej niż 450€. Muszę sprawdzić, czy jako dyrektor spółki z ograniczoną odpowiedzialnością jestem również objęty ubezpieczeniem zdrowotnym, czy mogę pozostać w ubezpieczeniu rodzinny.

Jakie inne obowiązki przychodzą Ci na myśl? Wydaje mi się, że być może jestem zbyt optymistycznie nastawiony do możliwości spółki z ograniczoną odpowiedzialnością.

Dziękuję bardzo za Twoją opinię.

Napisany przez brainy
Jeśli to jest Twoja spółka z o.o., nie ma obowiązku ubezpieczenia społecznego.

Jeśli chcesz wyciągnąć pieniądze z spółki z o.o., musisz je zadeklarować w podatku, co może spowodować kontrolę urzędu skarbowego.

Czy masz może w rodzinie emeryta, który mógłby prowadzić tę działalność?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata