Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ocena oferty

Napisany przez lueneburg
Witaj,

na finansowanie mieszkania własnościowego otrzymaliśmy następującą ofertę bankową z kombinacją oszczędności mieszkaniowych, kredytu ratalnego i kredytu KfW. Wydaje nam się, że miesięczne obciążenie w ciągu całego okresu kredytu jest stosunkowo niskie. Naszym najwyższym priorytetem jest przystępna miesięczna rata w wysokości maksymalnie 900 €, którą mielibyśmy przez 28 lat, z pozostałym zadłużeniem wynoszącym tylko 27.000 €.

Bardzo cenimy wszelkie opinie na temat tej oferty, w szczególności dotyczące proponowanej konstelacji (jeszcze nie spotkaliśmy się z oszczędnościami mieszkaniowymi z dodatkowymi środkami...).

Cena zakupu: 266.000 €
Wymagany finansowanie: 230.000 €

Tranża 1:

149.000,00 euro wraz z dodatkowymi środkami oszczędnościowymi na konto oszczędnościowe w wysokości 68.000,00 euro = 217.000,00 euro finansowanie budowlane (finansowanie wstępne na konto oszczędnościowe)

Stopa procentowa: 1,69% rocznie, na stałe przez 10 lat

Wypłata: 100%

Spłata: w pełni w ciągu 10 lat poprzez przyznanie kredytu na konto oszczędnościowe (kwota 217 tys. euro)

Początkowy roczny RRSO: 1,70%.

Miesięczna rata odsetkowa: 305,61 euro.

---> brak miesięcznej wpłaty na konto oszczędnościowe, ponieważ dodatkowe środki oszczędnościowe są już uwzględnione w finansowaniu!

Dla konta oszczędnościowego (217.000,00 euro):

- po 10 latach: Przyznanie kredytu na konto oszczędnościowe i dalsza spłata poprzez kredyt oszczędnościowy w wysokości około 149.600,00 euro przy następujących warunkach:

2,45% / efektywnie 2,64% stałe do końca okresu pozostałego do spłaty (8 lat/2 miesiące);

12.2025 do 11.2043: Rata miesięczna w wysokości 871,00 euro.
Brak pozostałego zadłużenia

Tranża 2:

44.000,00 euro finansowanie budowlane - pełny spłacający w ciągu 10 lat

Stopa procentowa: 1,27% rocznie, na stałe przez 10 lat

Spłata: na okres 10 lat

Początkowy roczny RRSO: 1,28%.

Miesięczna rata: 390,87 euro.
Brak pozostałego zadłużenia

Tranża 3:

37.000,00 euro

KfW- energiaefektywna budowa (Progr.153 - stan na 15.06.15)

Stopa procentowa: 1,40% rocznie, na stałe przez 10 lat

Spłata: na okres 10 lat

Początkowy roczny RRSO: 1,41%

tutaj:

Miesięczna rata: 129,42 euro.
Pozostałe zadłużenie: 27.078,45 €

Całkowite miesięczne obciążenie: 825,90 euro.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Obciążenia:

1.-10. rok: 825,90 euro

11.-28. rok: 871,00 euro

Dziękujemy!!!

Pozdrowienia
lueneburg

Napisany przez NaTwoim13
Cześć, Lüneburg,

skąd zawsze bierzesz te warianty oszczędnościowe na budowę? Czy podano ci rzeczywistą stopę procentową (stopa porównawcza) na pierwsze 10 lat dla pierwszej transzy? Płacisz dodatkowe 1,69% od 68 000 euro, podczas gdy ta kwota w umowie o oszczędności budowlane wynosi tylko 0,25% lub maksymalnie 0,5%. Opłata za umowę oszczędnościową na budowę dodatkowo podnosi koszt budowy.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Lueneburg, proszę o przedstawienie pełnych kosztów całkowitych do spłaty kredytu budowlanego szczegółowo na papierze. Należy porównać tutaj koszty całkowite. Następnie porównaj koszty całkowite dla wariantu oszczędności budowlanych z kredytem spłacanym bezpośrednio.
Dlaczego program 153 został tak nisko oszacowany?
Gdzie znajduje się nieruchomość w Niemczech?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

Teraz nie jestem ekspertem jak moi poprzednicy, ale musiałem sam się przebić przez dżunglę finansowania....

To oferty jakoś cholernie skomplikowane, prawie tak, jakby koszty rzeczywiste nie miały być policzone.

Przypuszczalnie tutaj możecie otrzymać znacznie lepszą, bardziej zrozumiałą ofertę.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oczywiście możliwe jest dokładne rozłożenie kosztów przez kasy oszczędnościowo-budowlane. Jeśli nie są one w stanie (lub nie chcą) tego zrobić, sugerowałbym poszukanie innej instytucji bankowej.

Napisany przez lueneburg

Witaj Lueneburg,

skąd zawsze bierzesz te warianty oszczędzania na budowę? Czy podano ci rzeczywistą stopę procentową (stopę odniesienia) w pierwszych 10 latach dla pierwszej transzy? Płacisz dodatkowe 1,69% odsetek od 68 000 euro, podczas gdy ta kwota w ramach lokaty budowlanej generuje tylko 0,25% lub maksymalnie 0,5% odsetek od salda. Opłata za lokatę budowlaną dodatkowo podnosi koszt tej transzy.

To nie tak, że aktywnie poszukuję tych wariantów oszczędzania na budowę. Jednak ten model był kilkakrotnie proponowany przez banki jako sposób zabezpieczenia stopy procentowej do pełnej spłaty. Rozumiemy, że odsetki od salda są znikome i że dodatkowo pobierane są opłaty za zawarcie umowy, ale jeśli całościowa finansowanie przez tę kombinację jest atrakcyjne - dlaczego nie!?!?

W tym przypadku podano nam średnie oprocentowanie w wysokości około 2,24% na okres 28 lat.

Płatności odsetkowe do końca okresu obowiązywania stopy procentowej wynoszą według harmonogramu spłaty:
pożyczka 1: 36 673 €
pożyczka 2: 2 875 €
pożyczka KFW: 4 574 €

Napisany przez lueneburg

@Lueneburg, proszę podać pełną kwotę kosztów do momentu spłaty kredytu mieszkaniowego. Koszty te powinny być przedstawione na papierze w celu porównania. Następnie porównaj koszty całkowite wariantu kredytu mieszkaniowego z kosztami kredytu z pełną spłatą dyrekcyjną.
Dlaczego program 153 został tak nisko oszacowany?
Gdzie znajduje się nieruchomość w Niemczech?

Dziękuję, zdecydowanie musi być dokonane 1:1 porównanie przed podpisaniem umowy kredytowej! Zgadzam się z tym.
Zakładam, że ze względu na minimalizację zadłużenia oszacowano jedynie program KfW i to nie w pełnym zakresie. Lokalizacją mieszkania będzie Lüneburg.

Napisany przez NaTwoim13
Drogi Lueneburg,

Czy dla Ciebie liczy się tylko bezpieczeństwo, niezależnie od kosztów???

Dokonujesz inwestycji życiowej, więc oferty muszą być porównywalne/porównane. Można to zrobić, wymagając od każdego oferenta podania skutecznych oprocentowań, a zwłaszcza w przypadku podziału - finansowania początkowego i finansowania uzupełniającego poprzez umowę oszczędnościową - wynika z tego przeciętne skuteczne oprocentowanie mieszane. Jednocześnie można porównać koszty, szczegółowo je rozdzielając.

Oczywiście można być gotowym zaakceptować nieco wyższe oprocentowanie na początku ze względu na bezpieczeństwo. Nic innego nie robimy, gdy decydujemy się na oprocentowanie stałe na 20 lat zamiast na 10 lat w przypadku klasycznego kredytu ratalnego. Jednak szanse i ryzyka można porównać tylko wtedy, gdy będą zobowiązani do siebie, gdy dane znajdą się na stole i gdy zrozumieją całość.

Przepraszam, ale dostarczane przez Ciebie informacje są zawsze tylko kawałkami tego, co oferuje się Tobie, dlatego nikt faktycznie nie potrafi ich porównać. Dlaczego nie skorzystasz z mojej pomocy, aby zostało to dokładnie zweryfikowane w sposób niezależny? Dlaczego nie pozwolisz, aby eksperci, tak jak my, doradzili Ci indywidualnie, czy uważasz, że pomoże Ci pójście do 4 różnych instytucji lokalnie, żądanie ofert i na końcu jeszcze mniej zrozumienia niż wcześniej? Który z tych oferentów podejmie trud i porówna wszystkie oferty ze sobą, spróbuje obiektywnie i niezależnie zrozumieć inne oferty, dobrze je dostosować do Twoich celów i pragnień oraz jasno Ci przedstawić najlepszą ofertę???

Nie mam na myśli tego w złym sensie, ale spotkałem się z takimi sytuacjami tutaj! Najpierw pojawiają się duże pytania, potem chcemy pomóc, pomagamy, ale na koniec nie ma już indywidualnego podejścia. W końcu decyduje się na coś z pozoru proste, ale dlaczego najpierw próbuje się uzyskać pomoc, a potem się jej nie przyjmuje, tego nie rozumiem.

Chętnie powiedziałbym Ci, abyś wybrał ofertę A lub B, ale nie mogę tego zrobić, po pierwsze brakuje informacji, a po drugie to, co dotąd przeczytałem i zobaczyłem, jest na początku złe i staje się jeszcze gorsze, gdy czytam, że kluczowe informacje w ogóle nie są Tobie dostarczane. Powinieneś to zdawać sobie sprawę! Nie lubimy czytać, ale tak jest!

I jeszcze jedno, nie tylko dotyczy ofert, które mają być ocenione lub opinii na ich temat, istnieje mnóstwo wątków, gdzie powinny być ocenione niepożądane sytuacje, które wynikają z faktu, że klient nie zrozumiał tego, co zgodził się wtedy podpisać i zrozumiał, że lepiej nie było tego robić wcześniej!

Co mnie również zaskakuje, to to, że piszesz coś, a potem odpowiadamy, a długo po tym dopiero coś od Ciebie słychać. Jak ważne jest dla Ciebie finansowanie zakupu nieruchomości, jaki jest planowany termin???

Napisany przez lueneburg
Dziękuję za obszerne wyjaśnienia! To wszystko ważne punkty, które trzeba omówić w dalszych rozmowach. Dlatego też zwracam się o pomoc do tego forum. Jestem dopiero na początku porównań ofert i będę kontynuował rozmowy z dostawcami.

Co do Państwa uwagi odnośnie aspektu czasowego:

Piszą Państwo, że długo nie dostaną ode mnie odpowiedzi. Otworzyłem ten wątek 08.12. o 19:35, a dzisiaj jest 10.12.!!! Moim zdaniem reakcja nie mogłaby być znacznie szybsza, gdy pracuje się w pełnym wymiarze godzin i nie zajmuje się prywatnymi projektami finansowymi w miejscu pracy!!! Jestem zawsze zaskoczony, jakie oczekiwania co do szybkości reakcji panują obecnie w mediach online... ale to tylko luźny komentarz, ponieważ osobiście mam zupełnie inne zdanie i jestem względnie zrelaksowany.

Poza tym mam jeszcze wystarczająco czasu na uregulowanie finansowania i dlatego nie widzę konieczności, aby wszystko było wyjaśnione dziś czy jutro. Deweloper wciąż czeka na ostateczne przyzwolenie na budowę.

Napisany przez NaTwoim13
Okej, nie chciałem być niemiły ?

Chciałbym się dowiedzieć, kim są Państwa dostawcy? Czy są to poszczególne firmy czy niezależny pośrednik finansowy? Czy porównują oni oferty w sposób transparentny?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata