- czw gru 10, 2015 3:22 pm
Servus r n r n Ponieważ w styczniu otrzymam pewną kwotę od brata (umowa przelewu darowizny), będę miał trochę pieniędzy na boku. r n Oto kilka punktów: r n r n 1. Mój Dom jest spłacony r n r n 2. Moja pierwsza inwestycja to Harley Davidson r n 3. Moja druga inwestycja to nowa kuchnia dla mojej żony r n (mam z tego podwójną korzyść, mogę jeździć motocyklem latem i dostaję dobre jedzenie ^^) r n r n 3. Założyłem dwa małe portfele inwestycyjne (2x 100 € na 5 lat) r n 4. Mam około 30 - 40.000 € na czarną godzinę, nawet jeśli oprocentowanie jest poniżej 0,5% r n r n 5. Dodatkowo mam dwa oszczędności budowlane (jeden dla córki, drugi dla mnie) r n r n 6. Mam 100.000 € do zainwestowania, część z nich chciałbym w przyszłości przeznaczyć dla mojej córki (aktualnie 18 lat) jako wsparcie na zakup mieszkania lub domu. r n (Dlatego wyklucza się długoterminowa inwestycja na 5 lat, czyli żadne akcje, zakup mieszkania z wynajmem, itp.) r n r n W Niemczech oprocentowanie lokat wynosi maksymalnie 0,1% (przynajmniej w moim banku) na 3 lata... to jest żart. r n r n Czy ktoś ma doświadczenie z lokatami bankowymi za granicą (Chorwacja, Czechy, Bułgaria)? r n Oferują one czasami nawet do 2,0% (zmienia się z dnia na dzień) oprocentowanie lokat (zabezpieczenie depozytu do 100.000 €) r n r n Moim pomysłem jest ulokowanie 100.000 € w banku oferującym najlepsze warunki (zabezpieczenie depozytu, darmowe konto, automatyczne odsetki, brak automatycznej przedłużenia lokaty) na 3 różne okresy. Czyli po 33.000 € na 1 rok, 2 lata i 3 lata. Po upływie pierwszego roku, pieniądze (razem z odsetkami) ponownie ulokować na 3 lata, itp... r n r n Czy zagraniczny bank jest zbyt ryzykowny? Czy lepiej wybrać niemiecki bank (o korzeniach zagranicznych)? Jak jest z podatkami? Czy można również wystawić zlecenie zwolnienia podatkowego w zagranicznym banku? r n r n Ciekawy jestem Waszych porad... r n r n Pozdrawiam i dziękuję