Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestować pieniądze za granicą?

Napisany przez Garinga
​Servus r n r n Ponieważ w styczniu otrzymam pewną kwotę od brata (umowa przelewu darowizny), będę miał trochę pieniędzy na boku. r n Oto kilka punktów: r n r n 1. Mój Dom jest spłacony r n r n 2. Moja pierwsza inwestycja to Harley Davidson r n 3. Moja druga inwestycja to nowa kuchnia dla mojej żony r n (mam z tego podwójną korzyść, mogę jeździć motocyklem latem i dostaję dobre jedzenie ^^) r n r n 3. Założyłem dwa małe portfele inwestycyjne (2x 100 € na 5 lat) r n 4. Mam około 30 - 40.000 € na czarną godzinę, nawet jeśli oprocentowanie jest poniżej 0,5% r n r n 5. Dodatkowo mam dwa oszczędności budowlane (jeden dla córki, drugi dla mnie) r n r n 6. Mam 100.000 € do zainwestowania, część z nich chciałbym w przyszłości przeznaczyć dla mojej córki (aktualnie 18 lat) jako wsparcie na zakup mieszkania lub domu. r n (Dlatego wyklucza się długoterminowa inwestycja na 5 lat, czyli żadne akcje, zakup mieszkania z wynajmem, itp.) r n r n W Niemczech oprocentowanie lokat wynosi maksymalnie 0,1% (przynajmniej w moim banku) na 3 lata... to jest żart. r n r n Czy ktoś ma doświadczenie z lokatami bankowymi za granicą (Chorwacja, Czechy, Bułgaria)? r n Oferują one czasami nawet do 2,0% (zmienia się z dnia na dzień) oprocentowanie lokat (zabezpieczenie depozytu do 100.000 €) r n r n Moim pomysłem jest ulokowanie 100.000 € w banku oferującym najlepsze warunki (zabezpieczenie depozytu, darmowe konto, automatyczne odsetki, brak automatycznej przedłużenia lokaty) na 3 różne okresy. Czyli po 33.000 € na 1 rok, 2 lata i 3 lata. Po upływie pierwszego roku, pieniądze (razem z odsetkami) ponownie ulokować na 3 lata, itp... r n r n Czy zagraniczny bank jest zbyt ryzykowny? Czy lepiej wybrać niemiecki bank (o korzeniach zagranicznych)? Jak jest z podatkami? Czy można również wystawić zlecenie zwolnienia podatkowego w zagranicznym banku? r n r n Ciekawy jestem Waszych porad... r n r n Pozdrawiam i dziękuję

Napisany przez Garinga
Update:

Zalecono mi, abym nie lokował pieniędzy za granicą (co również przestrzegam)..

Tutaj znajdziesz dobry przegląd lokat o stałym oprocentowaniu: https://www.modern-banking.de
Podziel kwotę na trzy części i zainwestuj na okres 1 roku, 2 lat i 3 lat. Następnie co roku od nowa..

Dziękuję

/zamknij

Napisany przez Forecaste
Dlaczego? Ochrona depozytów została już wymieniona. Czy obawiasz się, że UE zbankrutuje w trakcie trwania umowy?

Napisany przez Garinga

Dlaczego? Ochrona depozytów​ została już wspomniana. Czy boisz się, że UE zbankrutuje w trakcie trwania umowy?

To nie oznacza, że cała UE zbankrutuje... ale może wystąpić problemy w przypadku bankructwa pomimo istnienia ochrony depozytów.
Spróbuj dochodzić swoich praw za granicą zgodnie z ich prawem. Czy to takie proste?

Napisany przez MagicMike
Obecnie pracuje się nad rozszerzeniem systemu gwarantowania depozytów. Będzie on obowiązywał na terenie UE. Ogólnie rzecz biorąc, nie ma zatem zwiększonego ryzyka. Czy warto w ogóle inwestować w lokatę na rok? Czy dostajesz więcej niż 0,2% oprocentowania?

Pozdrawiam

Mike

Napisany przez Garinga

Obecnie pracuje się nad rozszerzeniem systemu gwarancji depozytów. Będzie to obowiązywać na całym obszarze UE. W zasadzie nie ma zwiększonego ryzyka. Czy jednak opłaca się inwestować w 1-letnie lokaty o stałym oprocentowaniu? 0,2% odsetek, czy więcej możesz dostać?

Pozdrawiam

Mike

Cześć

Aktualnie mam 90.000 € na rachunku oszczędnościowym w Renault Bank, oprocentowanym na 1,1% przez 4 miesiące. Potem muszę spłacić jeszcze 2 kredyty (jeden do 1 maja, drugi do 1 czerwca). To co zostanie na rachunku oszczędnościowym, mogę zostawić na 0,85% (obecnie).

Pozostałe 100.000 € trzymam jako lokatę (listę zwykłą) w Fidor Bank. 1/3 na 1 rok z oprocentowaniem 1,1%; 1/3 na 2 lata z 1,5% i pozostała część na 3 lata z 1,8%

Po upływie 1. roku ponownie zdeponuję środki na 3 lata z oprocentowaniem 1,8% w Fidor, pod warunkiem, że żaden inny bank nie oferuje lepszej stopy procentowej na 3 lata. Gdy upłyną 2 lata, zdeponuję ponownie na 3 lata, i tak dalej...

Chyba że moja córka zdecyduje się kupić Dom albo mieszkanie, wtedy mogę coś dołożyć... Dlatego lokuję środki maksymalnie na 3 lata i mam co roku wypłatę

Pozdrowienia

Edit:
Bank zagraniczny z gwarancją depozytową wydaje się fajny i ładny... Ale gdyby bank faktycznie zbankrutował, a) pieniądze można by było odzyskać na drodze sądowej i b) jeśli się nie mylę, wypłata odbywa się w walucie danej tego banku. Czyli na przykład oszczędności ulokowane w Chorwacji, a bank bankrutuje, to trzeba by się spierać (co może potrwać miesiące), a następnie otrzymać pieniądze w kunach? Nie, dziękuję ^^

Napisany przez orderianer
Cześć Garinga,
po prostu sprawdź w Fundacji Warentest, dlaczego lokaty terminowe w wymienionych przez Ciebie krajach nie są polecane.....> ..... słabe systemy zabezpieczenia depozytów

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata