Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Otwórz konto bieżące, które nie zostanie zgłoszone do Schufy.

Napisany przez kaktusbluete
Cześć,

czy istnieje możliwość otwarcia konta osobistego, które nie będzie rejestrowane w Biurze Informacji Gospodarczej (lub innych agencjach informacyjnych), na przykład tzw. konto rachunkowe, na którym nie udzielany jest debet? Nie chcę tutaj rozpoczynać dyskusji na temat sensu/niesensu Biura Informacji Gospodarczej. Po prostu to pytanie z czystej ciekawości. Odpowiednie słowa kluczowe w Google doprowadzają tylko do możliwości otwarcia takiego konta pomimo złej sytuacji w Biurze Informacji Gospodarczej.

Kaktusblüte

Napisany przez 6Bankkaufmann
Można również otworzyć konto osobiste w bankach, które nie sprawdzają w BIK, nawet przy czystej historii kredytowej. Jednakże gdy ma się złą historię w BIK, sytuacja wygląda inaczej. Czy pańska historia w BIK jest czysta?

Tak, moja historia kredytowa w Schufie jest w porządku. Które banki tego nie raportują?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Niektóre kasy oszczędnościowo-kredytowe, jak na przykład Sparkassen i Kreissparkassen, czasami nie zgłaszają.

Czy są również banki internetowe, które oferują coś takiego?

Napisany przez Forecaste
Jeśli historia kredytowa jest czysta, dlaczego zgłoszenie jest ważne?

konto osobiste bez debetu nie jest zgłaszane do Biura Informacji Gospodarczej (Schufa) jest zbędne. Przecież też numer telefonu prepaid nie jest tam uwzględniony.

Napisany przez xlarge
Często zdarza się tzw. tolerowane przekroczenie limitu...

Napisany przez Cakeoholik
Chciałbym to również bardzo wiedzieć, ponieważ potrzebuję drugiego konta bez dostępnego limitu i chciałbym możliwie zapobiec negatywnemu odczytaniu tego przez Schufę. Dla mnie ważne jest, aby to drugie konto zostało otwarte w banku, który nie przekazuje informacji o wysokości udzielonego limitu dostępowego do Schufy. Czy ci spośród Was, którzy mają dostęp do Schufy lub kiedykolwiek pobrali samodzielne informacje, mogliby sprawdzić, czy Wasz bank przekazał Schufie Wasz limit dostępu? Wiem na przykład, że DKB tego nie robi (@kaktusbluete: może to być odpowiedni bank dla Ciebie), ale odrzucili moje podanie. Bardzo mi pomogłoby dowiedzieć się, które inne banki nie udzielają informacji o limitach dostępu. Z góry dziękuję

Napisany przez credere
@cakeoholik

Jeśli DKB odrzuca Twój wniosek o otwarcie konta, to musi być za to jakiś powód.

Klasyczne debety zazwyczaj nie są raportowane do Schufy. Inaczej jest na przykład w przypadku kredytu ramowego.

@kaktusbluete

Dla sektora kredytowego ma sens, że konta bieżące są ogólnie raportowane. Ramy debetowe tutaj nie mają znaczenia i, jak już wspomniano powyżej, nie są widoczne dla banków.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata