Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Bezrobocie i wypowiedzenie kredytu przez bank

Napisany przez OS92
Cześć,
Mam pytanie.
Jeśli biorę swobodny kredyt prywatny i po pewnym czasie stracę pracę albo ją zrezygnuję - czy bank może wtedy wypowiedzieć mój kredyt?
Czy też dopóki regularnie spłacam raty, to bank nie interesuje się moją obecną pracą/dochodem/zdolnością kredytową.

Napisany przez Dandei
Nie, bank nie może wtedy anulować twojego kredytu. Dopóki nadal możesz spłacać raty, nie ma problemu. Gdy przestaniesz spłacać, bank będzie musiał zażądać spłaty długu - w ostateczności drogą sądową. W związku z tym może dojść do zajęcia lub przymusowej licytacji twojego domu, na przykład.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Dandei, jeśli klient OS92 nie ma pracy, nie możesz zajmować żądań wynagrodzeń (ale można zajmować konto), a w przypadku kredytu konsumenckiego nie można zakładać, że ma nieruchomość.
@OS92, jeśli masz ubezpieczenie od utraty pracy, to będzie ono wtedy działać. Jeśli nie masz takiego ubezpieczenia, musisz nadal spłacać raty kredytu nawet w przypadku utraty pracy.
Jeśli nie będziesz spłacać, sprawy mogą dojść do komornika, który będzie chciał poznać Twój stan majątku.

Napisany przez OS92

@OS92, jeśli masz ubezpieczenie od bezrobocia, to ono zadziała. Jeśli nie masz ubezpieczenia od bezrobocia, musisz nadal spłacać kredyt ratalny, nawet jeśli stracisz pracę.
Jeśli nie zapłacisz, instytucja zajmie się sprawą, aż do zajęcia komorniczego i żądania od Ciebie oświadczenia majątkowego.

Dzień dobry,
Dziękuję za odpowiedź (@Dandei, @Bankkaufmann)

@Bankkaufmann Mam wrażenie, że mnie nie do końca zrozumiałeś.
Chciałem zapytać, czy bank może wypowiedzieć mój kredyt, jeśli stracę pracę, ale nadal regularnie spłacam miesięczną ratę.
Wiem, że jeśli przestanę płacić raty, grozi mi wizyta komornika itp.

Napisany przez Jehan
Cześć,

dopóki raty są opłacane, wszystko jest w porządku. Jeśli przestaną być opłacane, bank może wypowiedzieć umowę i żądać odszkodowania!

Jehan

Napisany przez 6Bankkaufmann
W takim razie wszystko zostało już wyjaśnione, @OS92.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata