Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Pakiet kompleksowy DVAG WHEN Aachen Münchener)

Napisany przez KickerTobi
Witajcie,

Jestem Tobias, mam 24 lata i pracuję (ukończyłem naukę zawodu rok temu). Jakiś czas temu członek rodziny podesz do mnie z informacją o spotkaniu w sprawie doradztwa majątkowego (ubezpieczenia itp.). Nie mając zbyt dużo pojęcia na ten temat, postanowiłem, że nic mi nie zaszkodzi i umówiłem się na spotkanie. Okazało się, że rozmawiałem z przedstawicielem DVAG (Deutsche Vermögensberatung).
Moje auto jest ubezpieczone w HUK Coburg (ubezpieczenie OC).

doradca omówił ze mną obecną sytuację oraz to, co uważam za istotne w przyszłości. Cierpliwie (pierwsze spotkanie trwało ponad 4 godziny z powodu wielu pytań) wyjaśnił mi wszystko, co było możliwe, dzięki czemu poczułem się nieco bardziej pewnie. Dowiedziałem się też trochę o samym przedsiębiorstwie, o którym wcześniej nie słyszałem, na przykład jak doradca zarabia pieniądze. Na początku rozmowy byłem nastawiony negatywnie i myślałem już i tak dużo płacę, mam wszystko, czego potrzebuję, i tak zostanie - byłam totalnie sceptyczny. Mimo wszystko postanowiłem wysłuchać i po rozmowie doradca dał mi czas na przemyślenie. Jeśli zainteresuję się ofertą, mam się do niego zgłosić, aby omówić ją ponownie i być może zawrzeć umowy. Prawdopodobnie ostatecznie zdecydowałbym się na pakiet usług w firmie Aachen Münchener. Byłoby to nieco droższe, ale według mnie mógłbym skorzystać z większej liczby usług. Widzę przewagę w kompleksowym doradztwie finansowym prowadzonym przez jedną osobę.

Po rozmowie poszukałem informacji na temat DVAG i Aachen Münchener w Internecie. Czytałem wiele krytycznych opinii! Większość z nich dotyczy ubezpieczenia od niezdolności do pracy, które nie wypłaca odszkodowania, ponieważ zarzucana jest oszustwo z podstępem - na podstawie nieprawdziwych lub nieujawnionych informacji o stanie zdrowia ubezpieczonego według Aachen Münchener. Chciałbym zrezygnować z kłótni z ubezpieczycielem, które mogę być w stanie uniknąć wybierając innego ubezpieczyciela w późniejszym życiu. Jestem teraz rozdarty.
doradca wzbudził we mnie zaufanie i mimo moich początkowych wątpliwości przekonał mnie. Pokazał mi, czego potrzebuję, oraz co według niego jest zbędne lub tylko w części w moich obecnych ubezpieczeniach, i logicznie uzasadnił swoje zdanie (oraz cierpliwie odpowiadał na moje pytania).

Obecnie jestem kompletnie ubezpieczony przez Debekę (ubezpieczenie zdrowotne, OC, NW, ubezpieczenie na życie i emerytalne, ratalne oszczędzanie). To wszystko miałoby zostać zastąpione przez pakiet w Aachen Münchener, włączając w to ubezpieczenie od niezdolności do pracy. W Internecie znajduję dużo negatywnych opinii, ale również sporo pozytywnych na temat DVAG + Aachen Münchener. Nie wiem, co mam o tym myśleć. Moje przeczucie mówi mi, że powinienem zmienić ubezpieczyciela, ale krytyczne opinie naprawdę mnie niepokoją.

Co o tym sądzicie? Czy to dobry i opłacalny wybór, żeby być ubezpieczonym w Aachen Münchener przez DVAG czy też nie?
Czy to może zależeć po prostu od tego, czy trafimy na dobrego i sumiennego czy złego doradcę? (Ten, z którym rozmawiałem, przekonał mnie)

Byłbym wdzięczny za pomoc i wskazówki, które wykraczają poza trzymaj się z dala od DVAG, abym mógł to zrozumieć.

Pozdrowienia,
Tobias

Re: Pakiet kompleksowy DVAG WHEN Aachen Münchener)

Napisany przez uwehaensch
Podstawowym problemem jest zależność doradców majątkowych. Otrzymują one wytyczne co mają sprzedawać, mogą sprzedawać tylko określone produkty (AachenMünchener, Central, Badenia Bausprakasse, DWS, itp.). Doradcy majątkowi nie są niezależnymi pośrednikami, lecz przedstawicielami koncernu ubezpieczeniowego oraz kilku powiązanych innych firm.
Oczywiście zawsze są to najlepsze produkty, oczywiście inne są gorsze. Każdy może tak przedstawić, że jeśli nie gorsze, to przynajmniej droższe.
DVAG to struktura sprzedaży, to jest kolejny problem - możesz to sprawdzić w Google. Następna rzecz, którą od Ciebie chce, to adresy lub numery telefonów przyjaciół i znajomych.
Z mojego doświadczenia, AachenMünchern ma dobrą, ale drogą ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków, podobnie jak inne firmy. Jednak Debeka to lepiej omijać, nie oferuje dobrych warunków i zazwyczaj jest zbyt droga.
Ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków (czy zachwalał to z progresją 1000%?) jest strasznie złe, to pakiet rozwiązań niczym inny.
Jeśli masz rentę Riester w Debeka, gratulacje, jesteś w dobrej i stabilnej firmie ubezpieczeniowej, nie ma absolutnie powodu, aby zmieniać. Zwłaszcza nie na bardzo drogie, oparte na funduszach emerytalnych ubezpieczenie rentowe AachenMünchener.
Taryfy w Badenia są często również sensowniejsze niż te w Debeka, a do tego ogólnie problematyczne. Co powinieneś zrobić? Udaj się do naprawdę niezależnego maklera ubezpieczeniowego, ten będzie po Twojej stronie (faktycznie tak również wymaga prawo, a nie jak doradca DVAG po stronie ubezpieczenia, nawet jeśli ten ostatni nigdy by tego nie powiedział), będzie Cię pytał i doradzał, a następnie będzie mógł bardzo szczegółowo przeanalizować Twoje życzenia i umowy. Ponieważ nie jest związany z żadnymi ubezpieczeniami i nie może rekomendować tylko określonych produktów.
Chyba doradca Debeka również nie zatroszczył się naprawdę o Twoje umowy, może tylko przedstawiać Debeka.
Najważniejsze na końcu - zostanź tak mądry jak to możliwe samodzielnie, i zanim natychmiastowo przejdziesz do DVAG (jeśli doradca majątkowy dalej będzie Cię nękać gdy go dalej polecisz, a jeśli nie to nie będzie się Tobą interesować - takie przypadki miałam dziesiątki razy) i potem będziesz tego żałować, pozostań początkowo przy Debeka, starań się jak najwięcej samemu się nauczyć, i koniecznie zdobądź dodatkową opinię, najlepiej od innego maklera.
Na pewno są dobrzy sprzedawcy/doradcy w DVAG, ale cała struktura i rekrutacja doradców majątkowych, pranie mózgu i tak dalej... moim zdaniem są mocno podejrzane i należy ich unikać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata