Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Proszę o radę dotyczącą inwestycji pieniędzy.

Napisany przez JimKnopf
Cześć Forum,

znajduję się w szczęśliwej sytuacji, gdzie zaoszczędziłem pewną ilość kapitału, którego nie potrzebuję na krótką i średnią metę. Łącznie mam około 100 000 euro - 25 000 euro znajduje się w Ginmonie, a 75 000 euro na dwóch kontach oszczędnościowych (z około jednoprocentowym oprocentowaniem).

Długoterminowo zastanawiam się nad zakupem nieruchomości - jednak jeszcze nie mam konkretnych planów (mam na to też jeszcze czas - jestem pod koniec dwudziestych lat).

W okresie mojej nauki zawodu miałem złe doświadczenia z funduszami (wpłaciłem około 2200 euro do funduszu Deka, a ostatecznie wyjęło z niego prawie 900 euro - wtedy była to dla mnie duża suma), dlatego jestem raczej krytyczny wobec akcji i funduszy (choć teraz mam 1/4 zainwestowane w ETF-y w Ginmonie).

Generalnie nie zależy mi na super zyskach, ale kilka procent więcej niż obecne 1% byłoby miłe. Ryzyko powinno być znośne - zdaję sobie sprawę, że oznacza to również umiarkowany zysk.

Co zrobilibyście na moim miejscu?

Pozdrowienia,
Jim

Napisany przez Cici

Co byście zrobili na moim miejscu?

Najpierw sprawdziłbym, jak dokładnie Twoje pieniądze są lokowane w Ginmon. Na pierwszy rzut oka nie udało mi się dowiedzieć, w jakie instrumenty dokładnie są one inwestowane. Im więcej pośredników pomiędzy Tobą a inwestycją, tym zazwyczaj wyższe są koszty. Dlatego warto sprawdzić, czy nie wypadłbyś długoterminowo taniej, mając samodzielne konto ETF.

Jeśli pieniądze mają być wykorzystane za kilka lat na zakup domu, najprawdopodobniej pozostaje Ci wybór bezpiecznych inwestycji, czyli kont oszczędnościowych lub depozytów terminowych. Akcje (fundusze akcji) uważam za sensowne od około dziesięciu do piętnastu lat perspektywy. Jeśli pieniądze nie będą potrzebne przez co najmniej taki okres, istnieje duże prawdopodobieństwo uzyskania znacznie lepszego zwrotu z akcji. W przeciwnym razie istnieje oczywiście wysokie ryzyko, że trzeba będzie sprzedać w złym momencie na rynku niedźwiedzia.

Napisany przez domrepp
W zasadzie wydaje się, że masz dość duże uprzedzenia wobec ryzyka (finansowego) i akcji. Jednak czy zdajesz sobie sprawę, że taki postawienie się wiąże się z niższymi oczekiwaniami co do zwrotu z inwestycji (bezpieczeństwo)?
Jeśli na przykład zajrzysz na tę stronę, zobaczysz pierwsze możliwości, ile musiałbyś zainwestować w obligacje terminowe, aby osiągnąć około 2% zwrotu. https://www.modern-banking.de/
Wtedy mówimy o co najmniej 5 latach, a jeśli ma to być ponad 2%, to nawet o 10 latach. Blokowanie się tak długo dla 2%, nie wiem, czy o to chodzi!?

Jeśli masz świadomość rodzaju inwestycji w Ginmon, to może warto pomyśleć o podziale. Na przykład inwestycja na dłuższy czas w obligacje terminowe i oszczędności bankowe, ewentualnie mały kredyt hipoteczny (ze względu na nieruchomości, oczywiście), aby zabezpieczyć sobie dzisiejsze niskie stopy procentowe i po prostu zainwestować pewną kwotę, którą później można zwiększyć o pożyczkę...
...i na koniec nie byłbym całkowicie przeciwny inwestycji w fundusz ETF typu MSCI World. Jeśli mówimy o okresie 5 lat plus dodatkowy czas, to prawdopodobnie jest dość dobre, aby z tym dobrze sobie poradzić, a dywersyfikacja jest zapewniona. Oczywiście istnieje ryzyko związane z rynkiem niedźwiedzi. Ale może cię to spotkać również za 10 lat i stracić 50% plus x z roku na rok. W ten sposób masz przynajmniej szansę na zysk.
Ostatecznie więc warto rozważyć strategię podwójną!

Napisany przez Dandei
Na przykład możesz zdecydować się na inwestowanie w fundusze mieszane, które nie tylko inwestują w akcje z niemieckiego sektora lub w akcje jednego sektora. W takim przypadku ryzyko jest ogólnie mniejsze, a zwykle osiąga się stabilne zwroty.

Napisany przez brainy
Środki = co najmniej ok. 2% opłat rocznie.

Czy nie wspomniano już o funduszu ETF?

Napisany przez Philtrat
Jaakirjoitti aiemmin: Zakup akcji jako ETF to dobry pomysł, ale chyba raczej chciałeś tego uniknąć, tak jak ja to zrozumiałem? https://www.financescout24.de/wissen/...uni-geldanlage, aby zobaczyć inne opisane możliwości.

Napisany przez FlorianWeide82
Przyjrzałem się dokładniej Ginmonowi. Jest to usługa zarządzania majątkiem oparta na funduszach indeksowych. Oferta wydaje się być bardzo rozsądna: szerokie zróżnicowanie (dużo szersze niż MSCI World, np. za pomocą funduszy Dimensional Small Cap), automatyczne bilansowanie i uczciwa struktura opłat.

Musisz teraz naprawdę zastanowić się, co dokładnie chcesz zrobić z pieniędzmi i kiedy będziesz ich ponownie potrzebować. Kupno nieruchomości wymaga oczywiście pewnej wartości wkładu własnego, zazwyczaj 10-20%. Resztę prawdopodobnie i tak warto sfinansować przy obecnie niskich stopach procentowych. Oznacza to, że jeśli chcesz kupić nieruchomość o wartości 250 000 EUR, będziesz potrzebował na to 25-50 000 EUR. Jeśli jesteś już zaręczony i planujesz to dokładnie za 3 lata, pozostaw pieniądze na rachunku oszczędnościowym oprocentowanym w wysokości 1% rocznie, bo również lokaty bankowe w Niemczech oferują obecnie niewiele więcej.

Zasadniczo wszystkie pieniądze, których potrzebujesz w ciągu najbliższych 3-5 lat, powinieneś trzymać na koncie oszczędnościowym. Dotyczy to również pieniędzy na zakup samochodu itp.

Jednak jeśli pozostanie coś ponad to, co prawdopodobnie będziesz mógł zainwestować na ponad 5 lat, to szeroko zdywersyfikowane portfolio funduszy indeksowych nadal jest najlepszym rozwiązaniem. W żadnej innej klasie inwestycji nie osiągniesz długoterminowo wysokich zwrotów bez konieczności ponoszenia niepotrzebnych ryzyk.

Zauważ także, że obecnie jest korzystny moment na rozpoczęcie inwestycji. Zamiast inwestować wszystko od razu, możesz jednak skorzystać z opcji regularnych wpłat u swojego obecnego dostawcy, aby rozłożyć resztę pieniędzy na kolejne pół roku.

Napisany przez Michalenn
Fundusze mieszane są bezpieczne, ponieważ nie stawiają wszystkiego na jedną kartę! Być może byłoby to naprawdę dobre rozwiązanie.

Napisany przez orderianer
Ryzyko powinno być możliwie niewielkie - rozumiem, że wtedy również zysk będzie ograniczony.
Od kiedy fundusze mieszane uważane są za bezpieczne inwestycje finansowe???
Jeśli myślisz o konkretnej nieruchomości, może warto zainwestować przynajmniej część pieniędzy w umowę oszczędnościową na zakup mieszkania..., resztę na przykład w depozyt terminowy z różnymi okresami zapadalności?

Napisany przez vstrehle
I dlaczego najpierw nie zrobić audytu majątkowego? Zostałem skierowany do Stowarzyszenia Rund ums Erben in Bayern e.V. przez swoje dziedziczenie w podobnej sytuacji. Oto stowarzyszenie: https://erben-bayern.de a oto informacje na temat audytu majątkowego: https://financial-personal-trainer.tr...n-geldanlagen/

Napisany przez MagicMike
Po zainwestowaniu już 25% swojego majątku w ETF-y (w tym dywersyfikacja), skupiłbym się na zakupie domu resztą środków. Lokowanie krótkoterminowe wydaje się najbardziej sensowne. konto oszczędnościowe z codziennie dostępnymi środkami byłoby godną rozważenia opcją.

Analiza majątku na wyżej wymienionej stronie nie wzbudza we mnie zbytniego zaufania.

Pozdrowienia

Mike

Napisany przez e34520i
Tak więc obecnie zbieram świetne doświadczenia z inwestowaniem w firmę. Nie inwestuję w akcje, ale używam mojego kapitału na zakup produktów, które później sprzedaję drożej. W ten sposób otrzymuję zwrot w wysokości 150% w ciągu trzech do czterech miesięcy.

Napisany przez rema-vermoegen
Cześć JimKnopf,

W dzisiejszych czasach bezpieczne inwestycje finansowe z oprocentowaniem powyżej 1% rocznie są rzadkością. Dlatego zalecamy, abyś rozważył wcześniejszy zakup nieruchomości jako formę inwestycji kapitału.

Dzięki swoim środkom w wysokości 75 000,00 EUR możesz zdecydować się na finansowanie wielu małych mieszkań lub nawet zakup wielorodzinnego budynku. Dobrym początkiem mogłaby być niewielka kawalerka. Dzięki temu osiągniesz rządze ponad 1% oraz zdobędziesz pierwsze doświadczenia w tej dziedzinie.

Pozdrowienia

Napisany przez micheldeutscher
Przepraszam, mam krótkie pytanie:

Jeśli co miesiąc kupuję/ zamawiam plan oszczędnościowy Sigma Plus Konservativ w Deka za 25 euro/miesiąc, czy muszę zapłacić opłatę za emisję w wysokości 2,5 %, czy te 25 euro zostaną od razu zainwestowane?

Byłoby naprawdę wspaniale, gdyby ktoś mógł krótko odpowiedzieć na moje pytanie, z góry dziękuję.

Napisany przez brainy
Płacisz 2,5% od ceny zakupu i około 1% rocznie od zainwestowanego (pozostałego) kapitału. Dodatkowo opłata za prowadzenie konta w wysokości 0,06%.

https://www.onvista.de/fonds/SIGMA-PL...s-DE0007019325

Napisany przez MichaelKross
Cześć,

dlaczego nie zainwestować w start-upy? Istnieje wiele obiecujących projektów na różnych platformach internetowych, często z bardzo dobrymi perspektywami zysku. Hasłem przewodnim jest crowdinvesting. Dotychczas miałem dobre doświadczenia z takimi inwestycjami.

Pozdrowienia

Michael

Napisany przez 2titan1981
Im wyższy zysk, tym wyższe ryzyko. Jak to jest zapewnione? Na jakiej zasadzie? Jakiego rodzaju inwestycja ma być pod względem prawnym?

Napisany przez Dandei
Możesz także kupić nieruchomość i wynająć ją. Za około 70 tysięcy. Płacić gotówką. W ten sposób od razu zarabiasz miesięcznie, a mimo to masz nadal rezerwy, które mogą być wykorzystane nawet na ewentualne remonty w mieszkaniu.

Napisany przez MichaelKross
Cześć,

Spróbuj zacząć od start-upów, tam czasami pojawiają się naprawdę dobre pomysły. Obecnie finansuję firmę, która potrzebuje magazynu i już odnoszę pierwsze sukcesy, oferując 5% odsetek od zainwestowanego kapitału.

Pozdrawiam

Michael

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata