- wt gru 22, 2015 11:17 pm
Hallo, mam nadzieję, że możecie mi pomóc... jestem żonaty, zatrudniony, 47 lat, 4 dzieci, posiadamy własny Dom. Moja żona prowadzi własną działalność gospodarczą, ma 48 lat, ma niewielkie prawo do emerytury (pochodzi z zagranicy, poza opieką nad dziećmi nigdy nie wpłacała składek, dopiero teraz wróciła do pracy i niedawno rozpoczęła własną działalność gospodarczą. Dochód, dlatego interesujemy się produktem emerytalnym opartym na składkach. Chcielibyśmy regularnie wpłacać niewielką kwotę miesięcznie, np. 100-200 €, a następnie pod koniec roku zobaczyć, jaka jest sytuacja dochodowa praktyki lub całkowitego bilansu doradcy podatkowego, i w zależności od sytuacji wpłacać większe sumy pod koniec roku (np. 3000-5000 €). doradca podatkowy zaleca ten rodzaj zabezpieczenia z uwagi na korzyści podatkowe, sam też tak postępuje. Jestem jednak bardzo zaniepokojony, jeśli chodzi o formę inwestycji. Czy w obecnej sytuacji zainteresowania nadal opłaca się oszczędzać na emeryturę? Nie jesteśmy zbyt skłonni do ryzyka w tym obszarze, chcielibyśmy, aby było to bardzo stabilne, jednak rozważamy, czy z powodu katastrofalnego rozwoju sytuacji związanych ze stopami procentowymi lepiej jest zainwestować w stosunkowo bezpieczne fundusze, takie jak fundusze nieruchomości (to tylko pomysł, który przez wiele lat świetnie się sprawdzał). Inwestycja nie musi być skoncentrowana na Europie ani nawet na Niemczech, może to być również fundusz o bardzo międzynarodowym zasięgu. Albo coś innego? Jaką formę emerytalną lub inwestycji możecie nam polecić?