Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno mieszkania?

Napisany przez Haus_Traum
Cześć wszystkim.
Po tym, jak dwa lata temu kupiłem Dom i wszystko przebiega bezproblemowo pod względem spłacania rat, od czasu do czasu rozglądam się za kolejną inwestycją kapitałową.
Przypadkowo zauważyłem, że w mojej okolicy jest na sprzedaż małe mieszkanie na poddaszu o powierzchni 60 m².
Ponieważ osobiście podoba mi się to mieszkanie i położenie jest dość dobre w naszej miejscowości, serio zastanawiam się nad jego zakupem.
Po umówieniu się na oględziny z pośrednikiem i po pierwszym przejrzeniu dokumentów, nadal jestem nieco niezdecydowany.
Mieszkanie na poddaszu z możliwością korzystania z piwnicy i ogrodu zostało mi zaoferowane za 66000 euro netto, bez dodatkowych kosztów, takich jak notariusz itp.
Poza tym pośrednik powiedział mi, że mieszkanie na pewno zostanie ponownie wynajęte, najpóźniej od 1.02.
To gra mi na korzyść, ponieważ i tak chciałem wynająć to mieszkanie. Według informacji jest już wystarczająca liczba chętnych do wynajęcia.
Po przejrzeniu wszystkich kosztów, dołączyło jeszcze 150 euro kosztów administracyjnych. Budynek wielorodzinny ma 8 lokali mieszkalnych, a w okolicy właśnie budowane są luksusowe mieszkania, które według pośrednika zwiększą wartość mieszkania.
Przeczytałem także w spisie czynszu, że w mojej miejscowości średnia cena za metr kwadratowy wynosi nieco poniżej 6 euro.
Pośrednik powiedział, że czynsz kaltmiete wynosiłby około 350 euro.
Czy to byłaby interesująca inwestycja, czy raczej nie?
Jakie mogę złożyć ofertę za to mieszkanie?
Co myślicie, będę wdzięczny za każdą pomoc. Trudna decyzja - ciągle liczę i liczę, ale jakoś wciąż nie czuję się pewnie.
Dziękuję z góry!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Haus_Traum,

prawdopodobnie nie umknęło im, że nie ma lepszej inwestycji niż nieruchomość. Jeśli chodzi o inwestycję w nieruchomości - jeśli ma być ona trwałą inwestycją - należy zadać sobie następujące pytania:

- Fundusz remontowy
- Zaległości remontowe w obiekcie
- Inwestycje w kompleks mieszkalny z ostatnich 20 lat
- Plan finansowy wspólnoty właścicieli jest stabilny
- lokalny czynsz
- przewidywane koszty inwestycyjne w samą nieruchomość w celu możliwości wynajęcia

Jeśli powyższe kwestie można zadowalająco odpowiedzieć, konieczne jest prześwietlenie Państwa osobistej sytuacji i zdolności kredytowej:

- mniej istotne jest rozważenie klasy podatkowej / progresji podatkowej
- czy ewentualna strata z najmu może być pokryta z miesięcznej raty kapitałowej?
- czy koszty poboczne związane z nabyciem mogą zostać uregulowane z własnych środków?

Generalnie uważam, że budowanie emerytury w postaci nieruchomości jako aktywów rzeczowych jest zdrowsze i rozsądniejsze niż lokowanie pieniędzy w KLV i RV. Dokładna analiza i wybór nieruchomości odgrywa tutaj kluczową rolę.

Witaj Haus_Traum,

pewnie i tobie nie umknęło, że nie ma chyba lepszej inwestycji niż nieruchomość. Jeśli chodzi o nieruchomość - jeśli ma ona pozostać stabilną inwestycją - to należy zadać sobie następujące pytania:

- Fundusz na bieżące utrzymanie
- Zaległości w naprawach w obiekcie
- Inwestycje w kompleks mieszkalny w ciągu ostatnich 20 lat
- Plan finansowy wspólnoty właścicieli jest zdrowy
- cena najmu zgodna z lokalnym rynkiem
- planowane koszty inwestycji we własne mieszkanie w celu wynajmu

Jeśli sprawa tych kwestii jest satysfakcjonująca, należy również przeanalizować swoją sytuację osobistą i zdolność kredytową:

- niezbyt istotne jest rozpatrywanie klasy podatkowej/postępu podatkowego
- czy ewentualna utrata czynszu może zostać pokryta z miesięcznej opłaty kapitałowej?
- czy koszty zakupu nieruchomości mogą być pokryte z własnych środków?

Ogólnie uważam, że budowanie emerytury poprzez inwestycje w nieruchomości jako wartość rzeczową jest zdrowsze i rozsądniejsze niż poprzez ubezpieczenia na życie i emerytalne w pieniądze. Jednak dokładna analiza i wybór nieruchomości odgrywają tutaj decydującą rolę.

Dziękuję za szybką odpowiedź:

Do twoich danych:

- Fundusz na bieżące utrzymanie = 20000€
- Brak zaległości w naprawach w obiekcie
- Inwestycje w kompleks mieszkalny w ciągu ostatnich 20 lat = w 1993 roku przeprowadzono kompleksowy remont budynku
- Plan finansowy wspólnoty właścicieli jest zdrowy = Plan jest w porządku
- cena najmu zgodna z lokalnym rynkiem = Średnia cena najmu wynosi tutaj od 315 do 360 € za podobne mieszkanie o powierzchni 60m²
- planowane koszty inwestycji we własne mieszkanie w celu wynajmu = żadne dodatkowe inwestycje nie są konieczne, mieszkanie jest gotowe do wynajęcia i obecnie ma liczne zapytania odnośnie wynajmu w powyższych cenach czynszu netto.

- Utrata czynszu mogłaby być pokryta
- Koszty zakupu nieruchomości mogą zostać pokryte w razie potrzeby, ale chciałbym, abyś również pomógł finansowo. NIE jest to jednak konieczne.

Jednak moje pytanie nadal brzmi, ile mogę około zaoferować za mieszkanie. Innymi słowy, ile procent mogę zaoferować poniżej podanej ceny orientacyjnej.

Przeczytałem w wielu odpowiednich forach, że 20% to na pewno możliwe.

Czy to jest poprawne?

Sprzedawca wycenił na 66000.

Jeśli uwzględniam średnią cenę za metr kwadratowy w mojej okolicy (około 954€), wychodzi mi 57240€

Czy to cena, którą powinienem zaoferować, czy może powinienem jeszcze trochę obniżyć cenę?

Napisany przez NaTwoim13
Jak można odpowiedzieć na to pytanie?

Mieszkanie wydaje się być w doskonałym stanie, tak samo jak osiedle, dlaczego miałoby więc być sprzedawane poniżej wartości? A jeśli tak, po prostu zaoferuj 55 000 euro, zobaczysz, co się stanie. Widać, że nie popełnisz błędu, płacąc cenę rynkową. Średnia nie ma znaczenia, jeśli mieszkanie i osiedle - a takie właśnie jest to mieszkanie - mogą zostać ocenione powyżej przeciętnej.

Gdzie znajduje się to mieszkanie? Czy jest ono oferowane przez pośrednika?

Jak można odpowiedzieć na to pytanie?

Mieszkanie wydaje się być w świetnym stanie, podobnie jak cały kompleks mieszkaniowy, dlaczego więc miałoby być sprzedawane poniżej wartości? A jeśli tak, po prostu zaoferuj 55 000 euro, zobaczysz, co się stanie. Wydaje się, że nie popełnisz błędu, płacąc cenę rynkową. Średnia nie ma znaczenia, jeśli mieszkanie i kompleks - tak jak zostały one przedstawione - mogą być ocenione powyżej przeciętnej.

Gdzie znajduje się mieszkanie? Czy jest oferowane przez pośrednika?

Masz oczywiście rację, z mojej niewielkiej perspektywy mieszkanie i wszystko wokół robi dobre wrażenie z ewentualnym potencjałem, ponieważ wokół budowane jest wiele innych mieszkań na własność, a mieszkanie bezpośrednio graniczy z nabrzeżem Renu.

Mieszkanie znajduje się pod adresem 56575 i jest oferowane przez pośrednika.

Napisany przez NaTwoim13
...i moje doświadczenie nie jest nic warte, jeśli nie znam mieszkania. Warunki wydają się jednak pasować.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Brak zaległości w konserwacji i rezerwa w wysokości 20 000 EUR? Brzmi jak bardzo dobre wartości.
Wygląda na to, że kod pocztowy też jest interesujący.
Nie powinno być trudno podjąć pozytywną decyzję zakupową, czyż nie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata