Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie w pełni jako jedynie zatrudniony - Co jest możliwe?

Napisany przez stewe85
Cześć! Jestem nowym użytkownikiem na forum. W tym roku nasza rodzina została uzupełniona. Wyszliśmy za mąż, mamy małą córkę i psa. Teraz nadszedł czas, aby wreszcie dołączył do nas brakujący Dom. O mnie: Mam 30 lat, skończyłem studia z zakresu inżynierii mechanicznej i pracuję w korporacji światowej klasy. Z pewnością zarobki też są niezłe. Moja żona pochodzi z branży gastronomicznej. Tam dochody są znane jako bardzo niskie, a z dzieckiem praca w tej branży nie wchodzi w grę. Godziny pracy nie pozwalają na to. Obecnie mieszkamy wynajmowane (czynsz miesięczny 680€; łączne koszty miesiąca 820€) Myślę, że będziemy musieli zainwestować około 300,000€. Ale wtedy wszystko w domu musi być gotowe. Teraz zastanawiam się, jak najlepiej to zrealizować. Osobiście uważam, że nie jest źle spłacać część kredytu za Dom nawet na emeryturze. Oczywiście z innymi, znacznie mniejszymi ratami. Czy mógłby mi ktoś podać swoje propozycje, jak może/musi/warto wyglądać rozsądny model finansowania? Jak do tej pory nie poświęcałem temu zbyt wiele uwagi. Dzięki!

Napisany przez 6Bankkaufmann
W wieku 30 lat większość życia jeszcze przed Tobą (miejmy nadzieję!). Finansowanie w wysokości 300 000 EUR przy dobrych dochodach jest z pewnością możliwe. Jednakże potrzebujemy jeszcze kilku kluczowych danych, żeby w ogóle móc sobie zrobić ogólne wyobrażenie o wszystkim:
a) Jaka jest wysokość Twojego dochodu netto zatrważająca?
b) Czy masz istniejące kredyty, które trzeba spłacać (kredyty ratalne)?
c) Przy opłacie za mieszkanie w wysokości 820 EUR pozostaje pewnie sporo pieniędzy na koncie. Ile kapitału własnego wnosisz do finansowania?

Napisany przez stewe85
Cześć, r n r n Więc dochód netto wynosi około 3 300 € miesięcznie. r n r n Jesteśmy całkowicie wolni od długów. Brak bieżących kredytów, dwa opłacone samochody. r n r n Niestety nie posiadamy jednak żadnego kapitału własnego. r n r n Pozdrawiam

Jeśli nie udało Ci się zbudować kapitału własnego przy dochodzie 3300 EUR i czynszu w wysokości 820 EUR, to moim zdaniem powinieneś pożegnać się z kwotą 300 000 EUR.
Bo przecież rata hipoteczna nie powinna być większa niż to, co teraz płacisz, prawda? Być może Twój styl życia jest dość wysoki, dlatego nie możesz oszczędzać na wkład własny.
Czy w Twojej okolicy są może domy, które kosztują o 100 000 EUR mniej?

Napisany przez stewe85
No cóż, dochód jest taki wysoki dopiero od listopada. Związane z małżeństwem. Wcześniej było o 450€ mniej. A z tego spłacono istniejące długi...

W związku z tym teraz jest to nowa sytuacja wyjściowa, prawda?

OK, w takim razie mamy nową bazę wyjściową. Jednak istnieje pewna „inna” stawka procentowa, jeśli koszty poboczne nabycia muszą zostać sfinansowane (podatek od nabycia nieruchomości, pośrednik, notariusz).
Gdzie dokładnie znajduje się nieruchomość w Niemczech?

Napisany przez stewe85
Również rozważany jest region Trewir...

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Stewe85,

Biorąc pod uwagę fakt, że nie mają Państwo żadnych zobowiązań, do których mogliby się już przyzwyczaić niższe dochody m.in. poprzez rozszerzenie rodziny o nowego członka, pełne finansowanie jest całkowicie możliwe. Dodatkowo stopień naukowy w połączeniu z pracodawcą w postaci dużego koncernu powinny zapewnić Państwu bezpieczeństwo w przyszłości.

Spróbuj ustalić plan domowy, ile potrzebujesz na utrzymanie. Z dostępnych dochodów netto musisz teraz policzyć koszty utrzymania, pozostała kwota może być przeznaczona na obsługę odsetek i spłat, a z tego można określić maksymalną kwotę finansowania.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Cześć,

Więc moje miesięczne dochody netto wynoszą około 3 300€.

Cześć,

Masz z grubsza takie samo dochody netto jak ja. (+ 1 008 EUR zasiłku rodzinny)
Nasze stałe koszty wynoszą średnio około 2 300 EUR. Raty za Dom wynoszą 970 EUR ogółem (musieliśmy coś dopłacić.....)
W tej kwocie zawarte są wszystkie opłaty związane z domem, telefon, kieszonkowe, samochód, emerytury itp.

Do życia potrzebujemy średnio 1 500 EUR miesięcznie.

Uważam, że kwota 300 000 EUR jest dość wysoko oszacowana, myślę, że nie powinna przekroczyć 200 000 EUR.
Albo przez rok konsekwentnie oszczędzać i praktykować wstrzemięźliwość, prowadząc przy tym książkę budżetową.

Wtedy będziecie wiedzieć, co jest możliwe.

Napisany przez stewe85
Ile macie dzieci?

5 dzieci..............

Napisany przez stewe85
Wow

W ten sposób Dom również okazał się odpowiednio większy...

Ja,
260mkw, Rok budowy 1955, 3 piętra, w miarę nowoczesne, wszystkie okna wykonane z tworzywa sztucznego, ogrzewanie centralne na pelety, 1 pojedynczy garaż i 1 podwójny garaż, 4 łazienki (z czego 3 są w funkcjonującym stanie)....
Jednakże mieszkamy w obszarze o słabej strukturze, Dom pierwotnie kosztował 129.000 EUR, kupiliśmy go za 90.000 EUR, jednak następnie wydaliśmy około 30.000 EUR na remont...

Wiele nieprzewidzianych, lecz jakoś nieuchwytnych kosztów, takich jak 2.500 EUR na kontener na gruz (niesamowite ile ważą wydzielone ściany), 3.500 EUR na nowy rozdzielacz, po tym jak pracownicy miejskich elektrowni powiedzieli, że ten z drewna musi zostać usunięty..... Potem po wielu kombinacjach z przewodami elektrycznymi (dlaczego jest tam nadal prąd, mimo że odpowiedni bezpiecznik jest wyłączony ??) Zostaje przeprzewodzony nowy piętrowy przewód.... itd., itp....

Naszym szczęściem było, że czysta stopa zakupu wraz z programem KFW/LABO wynosiła zaledwie 320 EUR/miesiąc, dodatkowo 150 EUR raty za kredyt prywatny od rodziców. Dzięki temu mogliśmy bez problemu dokupić pozostałe EUR.

Z tej doświadczenia wynika również moje zdanie odnośnie maksymalnej kwoty 200.000 EUR u Was.

Tak, Region EUR 200.000 jest również mniej więcej moim zdaniem i napisałem o tym już wcześniej. EUR 300.000 jest zdecydowanie za dużo.

@derkleineklaus, tak super, dokładnie za pośrednictwem tej platformy znaną z radia i telewizji załatwia sobie pożyczkę

Napisany przez stewe85
Zgłosiłem post. Zniknął...

Napisany przez guest
W ogólności, nawet 300k nie stanowi problemu, ale ...

1. Płacenie rat w trakcie okresu emerytalnego może nie być zbyt zabawne, lepiej byłoby spłacić kredyt najpóźniej w wieku emerytalnym. Do tego czasu pozostało jeszcze 30 lat, w międzyczasie Dom będzie musiał być zaktualizowany (nowe łazienki, nowe okna(?), ogrzewanie, nowe izolacje itd.), a czy na pewno chciałoby się spłacać kredyt budowlany mając 130 lat...
2. Eksperci tutaj lepiej ocenią region Trewiru, jeśli ceny nieruchomości tu szybko spadną (możliwe), może nagle pojawić się potrzeba zabezpieczeń bankowych. Nikt nie chciałby inwestować tak dużej sumy w coś, co w krótkim czasie straci na wartości.
3. Można także rozważyć zakup używanej nieruchomości i w miarę czasu ją dostosować do własnych potrzeb. Płacąc jedynie odsetki i kapitał od 200 000 euro, można oszczędzić pieniądze i stopniowo dokonywać ulepszeń za te oszczędzone środki.

W zależności od tego, jak chce się ukształtować swoje nadchodzące 20 / 30 / 40 lat, wiele jest możliwe. Decyzję czy chce się po głębokim zastanowieniu i wysłuchaniu kilku NIEZALEŻNYCH opinii podjąć decyzję o tym czy chce spędzić kolejne 30+x lat tylko na opłacaniu kredytu należy podjąć samemu.

Gdy czytam o wielkich korporacjach, myślę o elastyczności, którą oczywiście ogranicza inwestycja w nieruchomości. Dodatkowo trzeba wziąć pod uwagę utratę wartości nowego domu w porównaniu do używanego.

Powodzenia

Gość

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata