Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Kupno nieruchomości z przyjacielem.

Napisany przez Steve
Cześć,

chciałbym w przyszłości kupować nieruchomości, wynajmować je i trzymać je długoterminowo z przyjacielem.

O nas: Oboje mamy między 30 a 40 lat, jesteśmy żonaci i oboje mamy ponadprzeciętne dochody. Ja posiadam już nieruchomość do użytku własnego oraz kolejne mieszkanie do wynajęcia.

Największe pytania dotyczą teraz tego, jak najlepiej to zorganizować. Czy ma sens założenie firmy, jeśli tak, to w jakiej formie prawnej? A może lepiej byłoby, gdybyśmy oboje byli wpisani do księgi wieczystej w równych częściach? W takim przypadku pojawia się kwestia opodatkowania dochodów oraz na jakie konto wpływać będą czynsze.

Kolejne, istotne pytanie dotyczy tego, jak najlepiej uregulować sprawę, jeśli ktoś, w przeciwieństwie do obecnych planów, nagle chciałby sprzedać jedną lub więcej nieruchomości. Czy tu lepsza będzie firma, czy wystarczy prywatnie podpisana umowa? A jaka klauzula byłaby najlepsza w takim przypadku?

Jak wygląda sprawa kredytów? Chcemy pokryć koszty nabycia nieruchomości z naszych własnych środków i sfinansować całą cenę zakupu nieruchomości poprzez kredyty ratalne. Czy w naszym przypadku otrzymamy gorsze stawki procentowe i jak łatwo banki generalnie udzielają kredytów osobom takim jak my?

To były na razie pytania, które najbardziej mnie nurtują, i będę wdzięczny za poważne i kompetentne odpowiedzi :-)

Napisany przez Daukind
Jedno słowo: doradca podatkowy

Napisany przez Steve
Dziękuję za tę wyrafinowaną odpowiedź! (...jak większość Twoich postów...)
Specjalnie zamieszczam posty na forum, aby nie musieć dodatkowo iść do doradcy podatkowego itp.
...

Napisany przez Daukind
Oczywiście. Forum internetowe z pewnością adekwatnie zastępuje doradcę podatkowego. Szczególnie jeśli sam nie masz bladego pojęcia o czymś tak błahego jak założenie firmy...

No cóż, niech każdy robi, co uważa za słuszne, tylko po to, żeby zaoszczędzić trzydzieści pięć groszy.

Napisany przez orderianer
Wprowadzam również argument za skorzystaniem z usług doradcy podatkowego, bez którego nie będzie możliwe przeprowadzenie operacji, jeśli nie posiada się już dogłębnej wiedzy podatkowej. Ze względu na planowaną wysokość inwestycji, szczegóły muszą zostać spisane na piśmie w umowie pomiędzy obiema stronami. Jednakże są one złożone (patrz możliwe wcześniej wspomniane wyjście itp.). Tylko doradca podatkowy będzie w stanie ocenić, która forma prawna przedsięwzięcia jest najbardziej korzystna z przemysłowego punktu widzenia.

Napisany przez Steve
Jasne jest dla mnie, że nie możemy obejść się bez doradcy podatkowego. Nie o to chodzi.
Interesuje mnie tylko, czy tutaj może być osoby, które już coś podobnego zrobiły i mogą podzielić się swoimi doświadczeniami.
Po prostu nie chcemy iść do doradcy podatkowego bez przygotowania...

Napisany przez Jehan
Cześć,

niestety nie mogę nic dodać: doradca podatkowy na pewno wie, że jego klienci często nie wiedzą dokładnie, jaką ścieżkę wybrać, ani która byłaby najbardziej sensowna. To już dość złożony plan.

Jeśli chodzi o pożyczkę, myślę, że macie dobre szanse na uzyskanie korzystnych warunków.

Jehan

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata