Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Co robić, jeśli Bausparkasse żąda podwyższenia kwoty oszczędzanej na Bausparvertrag?

Napisany przez Buccaneer
Cześć,
w 2003 roku założyłem dla mojej partnerki konto oszczędnościowe wówczas w Quelle Bausparkasse (obecnie BSQ Bauspar AG). Planowałem oszczędzać pieniądze na pierwsze dziecko i wypłacić mu je gdy skończy 18 lat. Teoretycznie miało to nastąpić w 2021 roku.

Szczegóły umowy wyglądają następująco:

Plan: Q12Bonus; Oprocentowanie: 4,75 %; Kwota oszczędności: 14.000,00 €; Data zawarcia umowy: 06.10.2003; Zakończenie okresu wiążącego: 06.10.2010; Stała miesięczna rata oszczędzania: 25,00 €

Pod koniec ubiegłego roku dostałem pismo informujące mnie, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy nie wpłaciłem pełnego wymaganego oszczędzania. Zostałem poproszony o wpłatę zaległej kwoty w wysokości 372,00 € do końca stycznia 2016 roku.
W piśmie podkreślono, że zgodnie z umową konto oszczędnościowe wymaga wpłaty comiesięcznej w wysokości co najmniej 4 ‰ do pierwszej wypłaty. Po rozmowie z BSQ potwierdzono mi to, wskazując, że 4‰ z 14.000,00 €

= 56 €. Po odjęciu mojej opłaconej kwoty 25 € wynika z tego miesięczna zaległość w wysokości 31 € (co daje rocznie 12 x 31 = 372 €)
Jeśli nie dokonam płatności, grozi mi wypowiedzenie umowy.

Jakie kroki teraz należy podjąć, aby utrzymać konto oszczędnościowe?
Czy powinienem uiścić opłatę w wysokości 372,00 € i poczekać?
czy
Czy powinienem zapłacić 372,00 € i zwiększyć ratę oszczędzania do 56 € miesięcznie?

Re: Co robić, jeśli Bausparkasse żąda podwyższenia kwoty oszczędzanej na Bausparvertrag?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Otrzymujesz pismo od kasy oszczędności budowlanych, w którym informują, że nie będą anulować korzystnej umowy oszczędnościowej (4,75%), jeśli zapłacisz 31 euro? Czy w takim razie wszystko będzie kontynuowane zgodnie z planem? Ten list zdecydowanie mnie zainteresował. Czy mógłbyś go tutaj anonimowo opublikować?

Napisany przez phot
Czy umowa oszczędnościowa na budowę została już przyznana? Jaka jest dotychczasowa wysokość salda konta?

Napisany przez Buccaneer
Umowa oszczędnościowa w celu uzyskania kredytu budowlanego nie została jeszcze przydzielona. Do tej pory zgromadzono około 4 000 €.
Wysłałam list jako obrazek.
Przypuszczam, że mogę poczuć się szczęśliwy, jeśli umowa nie zostanie anulowana. Zastanawiam się jedynie, jak wtedy umowa została zawarta z szansą na osiągnięcie 14 000 € w ciągu 18 lat, skoro wpłacano tylko 25 € miesięcznie. Czy popełniam błąd, wpłacając teraz te 372 €? Czy też powinienem zwiększyć kwotę oszczędności?

Napisany przez brainy
Przedsiębiorstwo budowlane ma oczywiście interes w zerwaniu umowy, ponieważ w tym wariancie bonusowym otrzymuje się 4,75% odsetek (jeśli dobrze zrozumiałem warunki). Aby uniknąć możliwości zerwania umowy przez BSPK, trzeba uregulować żądaną kwotę do spłaty i zwiększyć ratę oszczędzania. Czy to ma sens w danej sytuacji, to należy ocenić samemu.

Napisany przez phot
Aby zabezpieczyć swoje interesy, jak już wspomniano wcześniej, trzeba dołożyć sobie kwotę i potem płacić miesięcznie 56 €. Po przydzieleniu nie ma już konieczności płacenia, a gdy stan konta wynosi 13000 €, można zaakceptować przydział, zgodnie z tym, co mówił Kaufmann, i zrezygnować z pożyczki. Masz świetną umowę budowlano-oszczędnościową.

Napisany przez Jehan
Cześć,

no cóż, bank ma prawo wypowiedzieć umowę, jeśli kredytobiorca ma zaległości. Więc: spłać należną kwotę, dostosuj ratę i nadal korzystaj z dobrej umowy

Jehan

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata