- pt sty 08, 2016 7:31 am
Cześć drodzy członkowie forum, mam stary kontrakt oszczędnościowy z LBS Nord z 1992 roku. Jest to Vario z bonusem /B1 oprocentowany w 2,5% oraz bonusem w wysokości 1,5%. Był już raz podzielony, początkowo wynosił 25 000 marek niemieckich. Kilka lat temu środki zostały wypłacone w związku z finansowaniem domu, a pozostałą kwotę pozostawiono w celu dalszego oszczędzania na starych warunkach (tak, doradca był bardzo miły). Obecnie: całkowita suma do oszczędzania 6 000 EUR, zaoszczędzone 5 000 EUR, gotowy do alokacji od 2014 roku. W zeszłym roku mój składka w wysokości 50 EUR nie została już uznana i częściowo zwrócona, teraz mogę wpłacać tylko 18 EUR standardowej składki - od stycznia ponownie. Teraz trzymam się tego limitu. Teraz moje pytanie: Do jakiej kwoty mogę kontynuować oszczędzanie na kontrakcie, nie narażając wypłaty bonusu? Również bonus naliczony z poprzednich lat wynosi już 250 EUR. Kiedy wypłaciłem pierwszą część, bonus wynosił ponad 1 000 EUR przez wiele lat. Jaki jest najlepszy sposób postępowania? I jaką kwotę muszę przyjąć: tylko zaoszczędzoną kwotę, czy muszę doliczyć bonus naliczony, np. 5 000 EUR + 250 EUR bonus naliczony i wtedy stosować określony limit? Dzięki z góry dla społeczności forum!