Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa LBS Północ Bonus nie wygasa.

Napisany przez UnserTraumhaus
Cześć drodzy członkowie forum, mam stary kontrakt oszczędnościowy z LBS Nord z 1992 roku. Jest to Vario z bonusem /B1 oprocentowany w 2,5% oraz bonusem w wysokości 1,5%. Był już raz podzielony, początkowo wynosił 25 000 marek niemieckich. Kilka lat temu środki zostały wypłacone w związku z finansowaniem domu, a pozostałą kwotę pozostawiono w celu dalszego oszczędzania na starych warunkach (tak, doradca był bardzo miły). Obecnie: całkowita suma do oszczędzania 6 000 EUR, zaoszczędzone 5 000 EUR, gotowy do alokacji od 2014 roku. W zeszłym roku mój składka w wysokości 50 EUR nie została już uznana i częściowo zwrócona, teraz mogę wpłacać tylko 18 EUR standardowej składki - od stycznia ponownie. Teraz trzymam się tego limitu. Teraz moje pytanie: Do jakiej kwoty mogę kontynuować oszczędzanie na kontrakcie, nie narażając wypłaty bonusu? Również bonus naliczony z poprzednich lat wynosi już 250 EUR. Kiedy wypłaciłem pierwszą część, bonus wynosił ponad 1 000 EUR przez wiele lat. Jaki jest najlepszy sposób postępowania? I jaką kwotę muszę przyjąć: tylko zaoszczędzoną kwotę, czy muszę doliczyć bonus naliczony, np. 5 000 EUR + 250 EUR bonus naliczony i wtedy stosować określony limit? Dzięki z góry dla społeczności forum!

Napisany przez C. Andreas
Zrobiłbym to w Pańskim miejscu teraz. Umowa została już wystarczająco sfinansowana, a Państwo mają prawie zerowy zapas powietrza.

Dziękuję za odpowiedź.
Ale z jakiego konkretnego powodu powinienem to zrobić / dlaczego mi to radzisz?
Przecież wtedy tracę 2,5% odsetek + 1,5% premię = 4% oprocentowanie?

Napisany przez C. Andreas

Dziękuję za odpowiedź.
Ale z jakiego konkretnego powodu miałbym to zrobić / radzicie mi to?
Wtedy przecież stracę 2,5% odsetek + 1,5% premię = 4% oprocentowania?

Ponieważ twój kontrakt wkrótce osiągnie sumę oszczędności budowlanych, a związane z tym konto oszczędnościowe
będzie miało prawo do specjalnego wypowiedzenia umowy, co oznacza, że istnieje ryzyko utraty premii. Twój kontrakt jest gotowy i zalecam
tutaj przyjęcie przydziału.

Napisany przez obelix
Nie, w LBS-Nord nie tracisz prawa do premii po osiągnięciu sumy oszczędności budowlanej - lub więcej. Umowę oszczędnościową można gromadzić do sumy oszczędności budowlanej bez uwzględnienia prawa do premii i niewykorzystanych odsetek od salda.

Po prostu poczekaj na pismo z informacją o zakończeniu umowy. Jak się zdaje, obecnie liczba takich pism znowu rośnie, ponieważ właśnie zakończył się rok obrotowy 2015 - a więc rozliczenie odsetek z roku 2015 - jest już za nami.

Mimo to, ważne jest zaakceptowanie przypisania od razu, ponieważ w przypadku prawa do wcześniejszej wypowiedzi przez kasę budowlaną (nadmierna kwota oszczędności) opłacona opłata za zawarcie umowy nie zostanie zwrócona.

Cześć Obelixie, dziękuję za Twoją pomocną odpowiedź. Wtedy mogę więc uzbierać pełne 6000 EUR, to świetnie. Teraz mogę oszczędzać tylko 18 EUR miesięcznie, bez dodatkowych składek, co oznacza tylko 216 EUR wzrostu rocznie + przypływające odsetki, obecnie około 120 EUR rocznie. Nie byłam pewna, czy zsumowane premie muszą być dodane. To oznacza dla mnie, że w teorii nadal korzystam z odsetek przez prawie 2,5 - 3 lata, zanim oszczędzę od 5000 do 6000 EUR na koncie. Co mnie zastanawiało i zmuszało do zwłoki, gdy dostałem powiadomienie od LBS Nord w zeszłym roku: z teoretycznego punktu widzenia LBS Nord byłoby opłacalniej, gdyby nadal akceptowała ustaloną stawkę oszczędzania 50 EUR. Wtedy skończyłbym o wiele szybciej i musiałbym wcześniej rozwiązać umowę. Przy obecnej stawce 18 EUR zajmie to znacznie dłużej, a dłuższe gromadzenie premii i odsetek przekroczy koszty dla LBS Nord w porównaniu do stawki 50 EUR. Ale prawdopodobnie LBS Nord nie ma już ekonomistów, którzy myślą przed kalkulacją z powodu deficytu w finansach...

Napisany przez 2utopus
Mam również umowę oszczędnościową LBS Vario (1998) z oprocentowaniem 2,5% i bonusem 1,5% - której warunki zezwalają na jej realizację od kwietnia 2014 roku. Wtedy nie musiałem opłacić opłaty za jej zawarcie, ponieważ moja matka pracowała w Sparkasse.

Czy dobrze rozumiem, że bonus jest bezpieczny, dopóki nie złożę wniosku o kredyt hipoteczny? Czy muszę zachować jakąś konkretną kolejność działań? (Odrzucenie kredytu/akceptacja realizacji itp.?) Czy mogę kontynuować wpłaty do umowy do marca 2024 roku i otrzymać w tym czasie oprocentowanie/bonus, o ile nie osiągnę kwoty oszczędnościową (bez doliczenia bonusu)? Czy mogą być tu jakieś haczyki?

Zresztą, sprzeciwiłem się podwyżce opłaty za prowadzenie konta na 24€/rocznie i nadal płacę 9,20€.

Napisany przez NaTwoim13
Masz absolutną rację. Ważne jest, aby zrezygnować z pożyczki budowlanej przed ewentualnym wypowiedzeniem, jeśli minie 10 lat lub łączna suma nadwyżki nad sumą budowlaną, ponieważ w przypadku wypowiedzenia przez kasę oszczędności budowlanych może okazać się, że konieczne zmiany w umowie lub oświadczenia o rezygnacji nie będą już możliwe.

Napisany przez 2utopus
Już teraz dziękuję za informacje!
Czy mogę zrezygnować z kredytu hipotecznego w dowolnym momencie, czy też spowoduje to natychmiastowe wypowiedzenie umowy przez kasę oszczędnościowo-budowlaną?
Czy zaakceptowanie przydziału oznacza rozwiązanie umowy i wypłatę środków + premii? - Czy należy przestrzegać jakichkolwiek terminów?
Czy wystarczy zrezygnować z kredytu hipotecznego po osiągnięciu kwoty kredytu budowlanego, aby kasa oszczędnościowo-budowlana automatycznie wypowiedziała umowę?

Napisany przez NaTwoim13
Z mojego punktu widzenia nie ma absolutnie nic przeciwko temu, aby zrzeczenie się pożyczki zostało zadeklarowane już teraz.

Zadzwoniłbym tutaj do centrali i zapytał, czy do zrzeczenia się pożyczki potrzebny jest formularz.

Jeśli saldo nie przekracza kwoty oszczędności budowlanej, masz czas do 2024 roku, więc na razie nic ci nie grozi.

Napisany przez BenniG
Alokacja miała miejsce w 2014 roku. Niemniej jednak nie czekałbym do ostatniego miesiąca dla pewności.

W grudniu zrobiłem to samo z umową BHW. Nawet otrzymałem większy bonus, niż przewidywałem. Opłata za zakup była również automatycznie uwzględniona przy wypłacie. Więc wszystko było całkowicie uczciwe - chodziło jednak tylko o umowę na 10 000 marek niemieckich.

Napisany przez 2utopus
Chodzi o moją 0 więcej... saldo bonusowe jest zawsze wyświetlane dość aktualnie w informacjach online LBS. (Co można spodziewać się do końca roku i co się uzbierało przez te lata) - płaci się też już co roku podatek KAP od premii. Pod koniec chodzi o około 200€ odsetek+bonus miesięcznie - myślę jednak, że poczekam do końca 2024 roku i wtedy podejmę działania. (Jeśli pieniądze zostaną zainwestowane np. w ETF, powinny znajdować się w podobnym zakresie.)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata