Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy prowadząc małą firmę opodatkowaną podatkiem dochodowym od osób fizycznych, robię zbyt dużo księgowości?

Napisany przez chico919
Cześć Com,
Od niedawna prowadzę małą działalność gospodarczą, jednak mimo prowadzenia księgi przychodów i rozchodów mam ogromne zadanie,
pytanie brzmi ile potrzebuję i ile nie.
Mam sklep internetowy, w którym najpierw trzeba wpłacić pieniądze.
Na przykład za 10€ otrzymuje się 1000 punktów (10,00)
Za pomocą tych punktów można dokonywać zakupów w sklepie, na przykład towar za 2,50€ (250 punktów).
Teraz pozostaje 7,50€ i daję użytkownikom możliwość wypłacenia pozostałych pieniędzy.
Teraz mam dużą pracę administracyjną:
1. Pieniądze są wpłacane, generowany jest dokument, wpłacone pieniądze są wpisywane do Excela
2. Za pomocą wpłaconych pieniędzy dokonywane są zakupy w sklepie, generowany jest dokument, a następnie wpisywany do Excela.
3. żądana jest wypłata. Przetwarzam dokument 1 i dopisuję zwrot (w tym przypadku -7,50€)
4. Wysyłam pieniądze, wracam do arkusza Excela i wpisuję wykorzystany numer transakcji płatnościowej.
Teraz widać, że napisałem 2 dokumenty i raz zmieniłem je poprzez zwrot.
Następnie muszę mieć również historię numerów transakcji, czyli ponownie zdjęcie lub po prostu pobranie miesięczne.
Pieniądze zawsze są wpłacane przez dostawcę płatności, dzięki czemu mogę akceptować wiele metod płatności, co oznacza, że ​​na koniec miesiąca otrzymuję całą wpłaconą kwotę.
Czy powinienem pozostawić dokumenty z wpłatami i zaliczkami? (Oczywiście, jeśli klient na tym zalega, wykonuję to)
Jeśli organ skarbowy zażąda dowodów na zwrócone pieniądze, wystarczy podać mój numer konta bankowego lub PayPal oraz pobrać wszystkie transakcje?
To, co działa w PayPal, to możliwość pobrania raportu miesięcznego, ten raport miesięczny mógłbym potraktować jako dowód zwrotu
Jestem pewien, że wykonuję zbyt dużo pracy niż jest wymagane, mam nadzieję, że pomożecie mi, jak to zrobić najlepiej.
Jeszcze dwie rzeczy: 1. Faktury są generowane automatycznie, po prostu je pobieram, zapisuję i zawsze wpisuję numery faktur przy wpłacie i zakupie w sklepie w Excelu.
2. świadomie stosuję system salda, nie wszyscy ludzie są najmądrzejsi lub nie znają się, dzięki temu mogę osiągnąć większy zysk.
Mam nadzieję, że mi pomożecie
Pozdrowienia

Re: Czy prowadząc małą firmę opodatkowaną podatkiem dochodowym od osób fizycznych, robię zbyt dużo księgowości?

Napisany przez MagicMike
Drogi Panie,

dlaczego sobie utrudniasz życie? Dlaczego używasz kropek? Dlaczego klient nie może po prostu kupić towaru za euro? Jak wspomniałeś, masz dostawcę usług płatniczych.

Pozdrowienia,
Mike

Napisany przez financebroke
To zasadniczo w porządku, że robi się to za pomocą punktów, dzięki czemu masz później możliwość zmiany punktów na walutę pośrednią i Twoi klienci mogą w ten sposób skorzystać w różny sposób.
Co jednak nie rozumiem, to oferowanie wypłaty pozostałego salda. Oznacza to oczywiście początkowo wysoki nakład pracy administracyjnej dla Ciebie, ponieważ na pewno jest wielu klientów, którzy wydają małe kwoty i chcą odzyskać resztę natychmiast. Czy nie można tego zautomatyzować przy użyciu oprogramowania? W ten sposób zaoszczędziłbyś wiele pracy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata